Høy oppslutning om dose 2 med mRNA-vaksine blant AstraZeneca-vaksinerte
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Nye data fra beredskapsregisteret viser at det er høy oppslutning om dose 2 med mRNA-vaksine blant dem som fikk AstraZeneca-vaksinen som første dose. Internasjonale studier tyder ikke på nye eller uventede bivirkninger av å kombinere ulike vaksiner og immunresponsen er minst like god.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden74 prosent av dem som fikk AstraZeneca-vaksine som første dose har nå mottatt andre dose med mRNA-vaksine (30. mai). Av disse fikk 99 080 vaksinen fra BioNTech/ Pfizer og 1 738 vaksinen fra Moderna.
De som har fått AstraZeneca-vaksine som første dose anbefales mRNA-vaksine som dose 2 når det har gått 12 uker. Det er fortsatt ikke alle som har mottatt tilbud om dose 2.
–To doser må til for å oppnå best mulig beskyttelse. Derfor er det gledelig at så mange av AstraZeneca-vaksinerte allerede har benyttet seg av tilbudet om mRNA-vaksine som andre dose, sier Sara Viksmoen Watle, overlege i Folkehelseinstituttet
Ulikheter i oppslutning
Foreløpig tall fra beredskapsregisteret til FHI indikerer at oppslutningen er god i alle kategorier av helsepersonell (over 74%). Oppslutningen så langt er høyest hos leger (89%) og spesialsykepleiere (85%), og lavest hos pleiemedhjelpere (74%).
Vaksineoppslutningen blant helsepersonell har noen ulikheter på fylkesnivå. I Rogaland er oppslutningen på 70%, mens den i Agder er på 80%.
Siden ikke alle har fått tilbud om andre dose enda er det for tidlig å si noe om årsak til de ulikhetene vi ser på yrkes- og fylkesnivå, sier Watle
Erfaringer med kombinasjon av vaksinene fra AstraZeneca og BioNTech/Pfizer
Det pågår studier i Norge og i flere andre land i Europa som undersøker effekt og sikkerhet ved kombinasjon av koronavaksinene fra AstraZeneca og BioNTech/Pfizer. Resultater fra fire studier fra Storbritannia, Spania og Tyskland er nå publisert. Kun en av studiene er foreløpig fagfellevurdert. Studiene har samlet undersøkt i overkant av 600 personer som har blitt vaksinert med AstraZeneca-vaksinen som dose 1 og BioNTech/Pfizer-vaksinen som dose 2. Det er ikke avdekket nye alvorlige eller tidligere ukjente bivirkninger blant de vaksinerte.
Bivirkningene som rapporteres etter kombinasjon av de to vaksinene er de samme som vi kjenner til når det benyttes to doser av samme vaksine, sier Watle
De alvorlige bivirkningene som er sett etter vaksinasjon med AstraZeneca og Janssen vaksinene (alvorlige tromboser i kombinasjon med trombocytopeni) er ikke sett for mRNA-vaksinene.
Studiene i Spania og Tyskland tyder også på at beskyttelsen etter andre dose blant de vaksinerte er god.
– Studieresultatene tyder på at de som vaksineres med en kombinasjon av de to vaksinene får minst like gode nivåer av beskyttende antistoffer etter den andre dosen som de som har fått to doser av mRNA-vaksine, også mot ulike virusvarianter, fortsetter Watle.
Watle mener funnene er som forventet. Etter den første dosen med virusvektorvaksine har kroppen lært seg å kjenne igjen spike-proteinet. Når det så gis en dose med mRNA-vaksine som er rettet mot det samme spike-proteinet, vil den friske opp og forsterke beskyttelsen som oppstod etter første dose.
Lenker til studiene:
- Shaw et al. Lancet 2021. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8115940/pdf/main.pdf
- Borobia et al. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3854768
- Hillus et al. 2021 https://www.medrxiv.org/content/medrxiv/early/2021/06/02/2021.05.19.21257334.full.pdf
- Gross et al. 2021 https://www.medrxiv.org/content/medrxiv/early/2021/06/01/2021.05.30.21257971.full.pdf