Mulig å korte karantenetiden med PCR-test
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Covid-19 forskriften åpner nå for å forkorte karantenetiden med PCR-test. Når det foreligger negativt svar på prøven, tatt tidligst syv døgn etter mulig smitte, kan man avslutte karantenen. Hvis en slik test ikke er tatt, eller er tatt tidligere enn etter syv døgn, er karantenetida fortsatt ti fulle døgn.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenMuligheten for å forkorte karantene med test har til nå vært forbeholdt personer i innreisekarantene. Fra 27. januar ble dette også mulig for personer i smittekarantene, det vil si personer som har vært nærkontakt til et kjent tilfelle av covid-19. Grunnen er at dersom man tester negativt på PCR på dag 7, så er det svært liten sannsynlighet for at du er smittet. Testen er svært følsom og kan avdekke smitte før man blir syk eller smittsom.
– Forutsatt at det er tilstrekkelig testkapasitet, anbefaler FHI at flest mulig benytter denne muligheten fordi man da også vil fange opp smittede som ikke utvikler symptomer, sier overlege Trude Arnesen ved FHI.
– Det er også observert bedre etterlevelse når karantenetiden forkortes med test viser blant annet erfaringer fra Island, sier Arnesen.
I enkelte utbruddsituasjoner kan det i tillegg være nødvendig med en test av nærkontaktene til smittede ved innledningen av karantenen. Dette er allerede anbefalt i utbrudd der den engelske virusvarianten er påvist. I andre situasjoner kan en tidlig test også vurderes for å fremskynde smittesporing og hindre smitte innad i husstander. Dette kan for eksempel gjelde uoversiktlige utbrudd, på steder der mange bor og jobber tett sammen, eller hvis nærkontakten bor med en person med særlig høy risiko for alvorlig sykdomsforløp. Dette må vurderes i forhold til testkapasiteten lokalt.
Den engelske virusvarianten
Det er ikke noe som tyder på at den engelske virusvarianten som er oppdaget på Østlandet har lengre inkubasjonstid (tid fra smitte til symptomstart). Noen hypoteser har vært at den kan gi høyere virusmengde og derved større smittsomhet, men uten at man har kunnet fastslå dette. FHI vurderer at det per i dag ikke er faglig grunn til å anbefale lengre karantenetid når det handler om nærkontakter til kjente tilfeller av den engelske virusvarianten.
Lav terskel for å teste seg
Hverken 10 (eller 14) dager i karantene, eller negativ PCR sju døgn etter eksponering gir 100 prosent garanti for at man ikke utvikler sykdom senere, og hvis man ikke har vært helt isolert, er det også mulig å bli smittet i karantenetiden. Derfor skal man alltid være oppmerksom på symptomer og ha lav terskel for å teste seg.
– For effektiv TISK (testing, isolering, smittesporing og karantene) -strategi er det viktigste at alle følger gjeldende råd om testing og isolasjon, og at karantene gjennomføres konsekvent. Dette blir enda viktigere nå som den engelske varianten er påvist i landet, sier Arnesen.
De aktuelle kapitlene i koronaveilederen er oppdatert:
- Karantene og isolering (for befolkningen)
- Testkriterier
- Oppfølging av nærkontakter, karantene og hjemmeisolering (for helsepersonell)
- Smittesporing