Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Lettelser i koronatiltakene: tilbake til gult nivå på skoler»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Lettelser i koronatiltakene: tilbake til gult nivå på skoler

Nyhet

Lettelser i koronatiltakene: tilbake til gult nivå på ungdomskoler og videregående skoler

Regjeringen har endret det nasjonale tiltaksnivået mot korona for ungdomsskoler og videregående skoler, som fra 20. januar 2021 går tilbake til gult nivå. Folkehelseinstituttet forklarer hva som skal til for at en kommune igjen skal vurdere rødt nivå.

Regjeringen har endret det nasjonale tiltaksnivået mot korona for ungdomsskoler og videregående skoler, som fra 20. januar 2021 går tilbake til gult nivå. Folkehelseinstituttet forklarer hva som skal til for at en kommune igjen skal vurdere rødt nivå.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Dette innebærer regjeringens vedtak:

  • Kommuner som hadde gult nivå før juleferien kan gå tilbake til dette med mindre smittesituasjonen i kommunen har endret seg betydelig.
  • I kommuner med høy forekomst av covid-19 kan det fortsatt være behov for rødt nivå.

Her kan rødt nivå være aktuelt

Det er mest aktuelt å opprettholde rødt nivå der dette allerede var innført før juleferien.

– En slik vurdering gjøres av kommunelegen i samråd med kommunestyret og begrunnes med den lokale smittesituasjonen og smitten i aldersgruppen. Det må også gjøres en konsekvensvurdering av tiltaket, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl i Folkehelseinstituttet (FHI).

Hun viser til eget avsnitt om kriterier for å vurdere overgang mellom gult og rødt nivå i kapittel 5 om tiltaksvurdering i «Håndbok for kommuneleger».

Der det er mulig med lettelser i tiltak, bør normalt ungdomsskoler prioriteres før videregående skoler. Barneskoler bør som hovedregel være på gult nivå, se artikkelen «Vurdering av rødt nivå i barneskoler og barnehager i kommuner med høyt smittenivå».

Viktig å legge til rette for godt smittevern

Gjennom Nasjonalt smittesporingsteam har FHI erfart at ansatte ofte er involvert der det er større utbrudd i barnehager og skoler. For å begrense smittespredninger er det derfor viktig å tilrettelegge for godt smittevern for ansatte.

Godt smittevern for ansatte innebærer:

  • Det må tilrettelegges for at ansatte kan holde avstand til hverandre i kontorområder, fellesrom og møterom. Om nødvendig bør rommene merkes med hvor mange personer som kan være til stede samtidig. Se Råd til arbeidsplasser (FHI).
  • Både små og større møter bør foregå digitalt.
  • Ansatte bør ha mulighet til å ha hjemmekontor for oppgaver som ikke innebærer undervisning av elever.
  • For ansatte som har oppgaver på tvers av klasser og trinn, bør man tenke gjennom hvordan kontakt med andre ansatte kan begrenses, slik at smitte ikke fører til at mange andre ansatte må i karantene eller risikerer å bli smittet.
  • For barnehageansatte, må ansatte tilstrebe å holde avstand til kolleger i andre kohorter. Innen samme kohort anbefales det å holde avstand til kolleger i den grad det er mulig. Møter med ansatte bør foregå digitalt.

 Les mer: