Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Elleve nye tilfeller av engelsk virusvariant oppdaget i Norge»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Elleve nye tilfeller av engelsk virusvariant oppdaget i Norge

Nyhet

Elleve nye tilfeller av engelsk virusvariant oppdaget i Norge

Laboratorietester på FHI har avdekket elleve nye tilfeller av den engelske virusvarianten i Norge. Personene det gjelder kom til Norge fra Storbritannia i desember, eller er kontakter av disse.

Laboratorietester på FHI har avdekket elleve nye tilfeller av den engelske virusvarianten i Norge. Personene det gjelder kom til Norge fra Storbritannia i desember, eller er kontakter av disse.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

De elleve nye tilfellene er påvist i Rogaland (4), Viken (3), og fra Oslo (4). Denne varianten av viruset er kalt VOC 202012/01, og antas å ha sammenheng med en rask økning av tilfeller i Sørøst- og Øst-England samt London. Varianten ser ikke ut til å gi noen større risiko for alvorlig sykdom ut fra det vi vet per nå.

Åtte av tilfellene er nærkontakter til reisende, og tre har selv vært i Storbritannia. Alle nærkontaktene med unntak av en person er husstandsmedlemmer med reisende fra Storbritannia. Alle personene er fulgt opp etter gjeldende rutiner. De reisende fra Storbritannia kom til Norge i desember, og kommer i tillegg til de fem FHI tidligere har meldt om.

– Vi kjører nå fortløpende analyser for å identifisere virus med mutasjoner og kartlegge om vi har flere tilfeller med den britiske virusvarianten. Personene det gjelder vil bli fulgt opp av kommunen de befinner seg i. Vi bistår og sikrer at de følges opp i henhold til gjeldende retningslinjer, sier avdelingsdirektør Line Vold.

Mer smittsom

Den engelske virusvarianten ser ut til å være mer smittsom enn det vanlige koronaviruset. Det er ikke holdepunkter for at vaksinen ikke har effekt på den nye varianten. Det er heller ikke holdepunkter for at testene som brukes på laboratoriene i Norge ikke klarer fange opp dette viruset.

– Det er som forventet at flere personer får denne varianten påvist, og vi regner også med at nye tilfeller blir funnet i tiden fremover i Norge. Den nye varianten meldes nå fra stadig flere land, sier Vold.

Både Sverige, Danmark, Island, Tyskland, Nederland, Frankrike, Italia, Spania og Portugal er blant landene som melder om tilfeller med den nye varianten. Danmark melder om at de nå har påvist 86 tilfeller med den nye virusvarianten, og at andelen smittet med denne så ut til å gå opp i uke 52, men er fortsatt på et lavt nivå (kun 2,3% av alle isolater som er sekvensert).

– Viruset har stor utbredelse i deler av Storbritannia nå, og det er derfor ikke overraskende at reisende fra disse områdene er smittet av denne nye varianten av viruset. Vi følger nøye med på situasjonen, og vi ønsker å forsinke spredningen så mye som mulig, sier Vold.

– Dersom dette viruset er betydelig mer smittsomt enn de andre variantene som sirkulerer og det får stor utbredelse, så vil det kunne gjøre epidemien vanskeligere å kontrollere. Det vil i tilfelle kreve bruk av sterkere tiltak for å holde smittetallene nede, sier hun.

Det er fortsatt mye som ikke er kjent om den nye varianten av viruset. Folkehelseinstituttet vil løpende legge ut informasjon om nye tilfeller, og vil oppdatere risikovurderingen ved behov.

Det er kommunelegen som, i dialog med de personene det gjelder, vurderer hva de går ut med av ytterligere informasjon.

Se også nyhet på fhi.no fra 27. desember 2020: