Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Engelsk virusvariant påvist hos to reisende til Norge»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Engelsk virusvariant påvist hos to reisende til Norge

Nyhet

Engelsk virusvariant påvist hos to reisende til Norge

Folkehelseinstituttet har i dag påvist den engelske virusvarianten hos to personer som kom til Norge fra Storbritannia i desember.

Folkehelseinstituttet har i dag påvist den engelske virusvarianten hos to personer som kom til Norge fra Storbritannia i desember.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

- Smittesporingsteamene i kommunene vil nå følge opp i henhold til gjeldende rutiner for personer som får påvist den engelske virusvarianten, med ekstra testing og tettere oppfølging av nærkontakter for å redusere risiko for eventuell videre spredning sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet er nasjonalt referanselaboratorium for koronavirus. Instituttet samler inn virus fra alle landets mikrobiologiske laboratorier for undersøkelser av deres genom (den samlede genetiske koden). Instituttet har styrket overvåkingen av endringer i virus for å oppdage den engelske virusvarianten og eventuelle andre nye virusvarianter som kan ha endret smittsomhet eller andre egenskaper. Det er også iverksatt ekstra tiltak ved grensene for å redusere risiko for ytterligere introduksjon av det nye viruset og andre virus.

- Den engelske virusvarianten ser ut til å være mer smittsom enn det vanlige koronaviruset, men den ser ikke ut til å gi noe større risiko for alvorlig sykdom utfra det vi vet per nå. Noen få tilfeller av denne varianten er påvist i et titalls europeiske land, men det er grunn til å tro at varianten også kan finnes i land der man ikke undersøker genomet til viruset, og derfor ikke kan oppdage mutasjoner. Når flere land starter med slike undersøkelser, vil vi få et bedre innsikt i utbredelsen av denne varianten, forklarer Vold.

Det er foreløpig bare i deler av England man vurderer at varianten kan ha bidratt til rask vekst i epidemien. Det foregår fortsatt undersøkelser for å kunne si noe sikrere om dette. I Danmark har viruset vært til stede i flere uker uten at det har endret smittesituasjonen.

- Det er grunn til å være føre var, men samtidig er det fortsatt usikkert hvor stor rolle varianten spiller for smittespredningen, avslutter Vold og fortsetter: - De vanlige tiltakene mot epidemien, som å holde seg hjemme når man er syk, testing, smittesporing og karantene, holde avstand og færre deltakere på sammenkomster vil være viktige smittebegrensende tiltak også mot denne varianten. Det er så langt heller ikke rapportert om holdepunkter for at effekt av vaksinen er påvirket.

Det er  kommunelegen som, i dialog med de personene det gjelder, vurderer hva de går ut med av ytterligere informasjon.

 

Endringslogg

Saken ble publisert 27.12.2020, kl. 16.34.

  • Få minutter etter publisering fjernet vi siste setning i ingressen, da det viste seg at kun en av de to hadde symptomer.
  • Ca. kl. 18.30 samme dag ble setningen "Av personvernhensyn vil det ikke bli gitt opplysninger om de reisendes nasjonalitet, kjønn, alder, bosted, reiserute, reisedato eller testekommune." erstattet med "Det er kommunelegen som, i dialog med de personene det gjelder, vurderer hva de går ut med av ytterligere informasjon."