Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Alvorlig situasjon rundt omikronvarianten i Norge»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Alvorlig situasjon rundt omikronvarianten i Norge

Nyhet

Alvorlig situasjon rundt omikronvarianten i Norge

Antallet påviste tilfeller av SARS-CoV-2-infeksjon øker raskt og etterfølges av en økning av innleggelser. Det er ingen sikre tegn på at situasjonen er i ferd med å snu, og omikronvarianten kan ytterligere forsterke høy belastning på helsetjenesten. Situasjonen er alvorlig, ifølge en ny risikovurdering fra FHI.

Antallet påviste tilfeller av SARS-CoV-2-infeksjon øker raskt og etterfølges av en økning av innleggelser. Det er ingen sikre tegn på at situasjonen er i ferd med å snu, og omikronvarianten kan ytterligere forsterke høy belastning på helsetjenesten. Situasjonen er alvorlig, ifølge en ny risikovurdering fra FHI.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Les siste risikovurdering på Covid-19-epidemien: Risikovurderinger

Sykehus, sykehjem, fastleger oglegevakter opplever økende belastning som følge av syke pasienter, økt sykefravær blant helsepersonellet og mindre tilgang på vikarer fra utlandet.

Omikronvarianten har spredt seg til over tjue europeiske land. Flere land har tilfeller uten kjent tilknytning til Sør-Afrika, og flere land har utbrudd. Omikronvarianten er sannsynligvis betydelig mer utbredt enn det man kan ha oversikt over.

Omikronvarianten har vært påvist hos rundt ti reisende fra Sør-Afrika til Norge. I noen få tilfeller har reisende smittet videre. Ett av disse tilfellene var et stort utbrudd under et julebord på en restaurant i Oslo.

–  Vi forventer at antallet smittede med denne varianten vil øke raskt de nærmeste ukene. Dette, sammen med den allerede økte belastningen på helsetjenesten, gjør at vi nå vurderer situasjonen som alvorlig, sier kriseleder og avdelingsdirektør i FHI, Line Vold.

Vaksinasjon vil gi høy grad av beskyttelse

Det er lite sannsynlig at omikronvarianten gir mer alvorlig sykdom hos vaksinerte; kanskje gir den mindre alvorlig sykdom.

Det er sannsynlig at omikronvarianten har større spredningsevne enn deltavarianten, og at den seinest i januar 2022 er blitt dominerende i Norge.

– Vi regner med at vaksinasjon vil gi høy grad av beskyttelse mot alvorlig sykdom, uansett variant, sier Line Vold i FHI.

Bølge med betydelig sykdomsbyrde

Epidemien gir allerede nå nokså raskt økende sykdomsbyrde. Omikronvarianten vil i løpet av desember og januar sannsynligvis forsterke denne utviklingen og forårsake en bølge med betydelig sykdomsbyrde, med mindre tiltak for å begrense dette settes inn.

Det kan komme en uvanlig sterk influensaepidemi fra slutten av desember eller i januar, men det er økende sannsynlig at influensaepidemien også denne vinteren som følge av stadig flere tiltak mot covid-19-epidemien, blir mye mindre enn normalt.

Nødvendig med sterkere tiltak

Omikronvarianten vil sannsynligvis i betydelig grad forverre den sykdomsbyrden og helsetjenestebelastningen som covid-19-epidemien allerede gir.

– Varianten vil sannsynligvis etablere seg i Norge og i løpet av noen uker bli dominerende. Det er likevel stor usikkerhet. Det er derfor nødvendig med sterkere tiltak for å beholde kontroll og få oversikt, samtidig som man får mer  kunnskap og får vaksinert flere, sier kriseleder og avdelingsdirektør Line Vold ved FH