Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Nye anbefalinger om besøk i helse- og omsorgsinstitusjoner (arkivert)»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Nye anbefalinger om besøk i helse- og omsorgsinstitusjoner (arkivert)

Nyhet

Nye anbefalinger om besøk i helse- og omsorgsinstitusjoner (arkivert)

Det må, så langt det er mulig under koronaepidemien, legges til rette for besøk i helse- og omsorgsinstitusjoner. Det kommer frem i en ny anbefaling fra Helsedirektoratet, som har basert seg på råd fra Folkehelseinstituttet.

Det må, så langt det er mulig under koronaepidemien, legges til rette for besøk i helse- og omsorgsinstitusjoner. Det kommer frem i en ny anbefaling fra Helsedirektoratet, som har basert seg på råd fra Folkehelseinstituttet.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Anbefalingen om hvordan helse- og omsorgsinstitusjoner kan tilrettelegge for besøk under covid-19-epidemien er utgitt av Helsedirektoratet, mens rådene for hvordan smittevernet skal ivaretas er utarbeidet av Folkehelseinstituttet.

Viktig med besøk

Avdelingsdirektør Hanne-Merete Eriksen-Volle i Folkehelseinstituttet understreker at covid-19 kan være alvorlig for personer i risikogruppene, spesielt for eldre personer og pasienter med enkelte kroniske sykdommer, men som hun legger til:

– Det er viktig å legge til rette for besøk i helse- og omsorgsinstitusjonene, og sørge for at pasienter og beboere får kontakt med sine pårørende. Besøk er spesielt viktig når man er innlagt.

– Hva med å besøke personer som har bekreftet eller mistenkt covid-19?

– Dersom det er mulig, er det best å utsette slike besøk en stund til, svarer Eriksen-Volle. 

Bør kartlegge og vurdere behov for besøk

I anbefalingen fra Helsedirektoratet går det blant annet fram at pasientens ønsker og behov for besøk bør kartlegges og vurderes ut fra blant annet dette:

  • hvor alvorlig syk vedkommende er
  • forventet levetid
  • eventuelle kommunikasjonsvansker
  • behov for nærhet og omsorg
  • lengden på institusjonsoppholdet

Også råd for dagaktivitetstilbud

Folkehelseinstituttet har også kommet med smittevernråd for å gjenåpne dagaktivitetstilbud. På grunn av covid-19-epidemien er det flere kommuner som har stengt eller redusert sine dagaktivitetstilbud.

– Med dagens lave forekomst av covid-19 i Norge, er det viktig å legge til rette for at brukere av dagaktivitetstilbud igjen får mulighet til å ivareta behov for sosial kontakt og aktivitet, sier Eriksen-Volle.

Ved gjenåpning av dagaktivitetstilbud i kommunen må tilbudet og aktivitetene der tilrettelegges på en måte som ivaretar smittevernet, blant annet krav om avstand og å legge til rette for god håndhygiene, slik at risikoen for smittespredning begrenses mest mulig.

– I tillegg skal en selvfølgelig holde seg hjemme dersom en har symptomer på akutte luftveisinfeksjon, legger Eriksen-Volle til.

Også råd for spesialisthelsetjenesten

Det er også laget råd for spesialisthelsetjenesten om å legge til rette for besøk, blant annet i spesialavdelinger som føde- og barselavdelinger.

Anbefalingene og rådene

Les anbefalingen «Besøk i helse- og omsorgsinstitusjoner og tiltak mot sosial isolering (Helsedirektoratet) 

Les Smittevernråd ved besøk i kommunale helse- og omsorgsinstitusjoner (FHI

Les Smittevernråd ved dagaktivitetstilbud (FHI)