Coronavirussykdom i Kina er erklært som internasjonal folkehelsekrise
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Erklæringen skal styrke Verdens helseorganisasjons (WHOs) koordinering av innsatsen mot videre spredning av sykdom forårsaket av det nye coronaviruset (2019-nCoV).
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenI dag, 30. januar 2020, har WHO erklært det internasjonale utbruddet av det nye coronaviruset (2019-nCoV) som en «alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse», såkalt PHEIC (Public Health Emergency of International Concern). Erklæringen kom etter råd fra en uavhengig krisekomité oppnevnt av WHO.
Erklæringen medfører at WHO tar ledelsen i det internasjonale arbeidet mot utbruddet og gir formelle anbefalinger til landene for å forebygge internasjonal spredning. Erklæringen understreker alvoret i situasjonen, samtidig som man peker på mange uavklarte spørsmål.
– Dette medfører ingen endringer i hvordan vi håndterer dette i Norge. Vi støtter erklæringen og anbefalingene og følger disse, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.
Folkehelseinstituttet fortsetter å gi råd til helsetjenesten og publikum om situasjonen og smittevernet mot 2019-nCoV-infeksjoner. Instituttet samarbeider tett med andre land og følger med på situasjonen internasjonalt.
– Det er viktig med samordnede tiltak og internasjonal overvåking av situasjonen. Det er fortsatt mye vi ikke vet om sykdommen, og da er det naturlig at landene samarbeider tett for å finne ut mer så raskt som mulig, sier Vold.
– Vi må være forberedt på at utbruddet kan spre seg til store deler av verden, og vi regner med at vi kan få tilfeller også i Norge, sier hun.
Krever solid innsats fra landene
Komiteen understreker at erklæringen ikke er en kritikk av Kinas innsats for å stanse utbruddet, men er nødvendig på grunn av spredningen av viruset til andre land. De er spesielt bekymret for at sykdommen skal spre seg til land med svake helsesystemer.
Samtidig mener de at det fortsatt er mulig å begrense videre global spredning. Det krever imidlertid en solid innsats fra landene, som for eksempel god beredskap gjennom tidlig diagnostikk og gode smitteverntiltak. De understreker også at tiltakene som iverksettes må være kunnskapsbaserte for å unngå unødige konsekvenser for reisevirksomhet og handel.
Om utbruddet
nCoV-2019-viruset ble 9. januar funnet å være årsak til et utbrudd av lungebetennelse i byen Wuhan i Kina. En rekke mennesker hadde fått lungebetennelse etter besøk på et marked der det ble solgt sjømat og ulike typer levende dyr. Siden er det påvist flere tusen tilfeller i Kina og enkelte tilfeller hos reisende til 18 andre land, inkludert noen tilfeller i Frankrike, Tyskland og Finland.
Det nye coronaviruset kan gi luftveisinfeksjon hos mennesker. I mange tilfeller har det kun gitt mild sykdom, men det rapporteres også om tilfeller av alvorlig sykdom og dødsfall.
- Statement on the meeting of the International Health Regulations (2005) Emergency Committee regarding the outbreak of novel coronavirus (2019-nCoV) (WHOs nettside)
- Coronavirus (WHOs nettside)
- International Health Regulations (WHOs nettside)
- Coronavirussykdom (FHIs temaside)