Oppdatert risikovurdering om nye varianter av SARS-CoV-2
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Spredning av virus med mulig endret smittsomhet kan få konsekvenser for epidemien og smittevernet.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden– Vårt råd er at mål og prinsipper for regjeringens strategi bør ligge fast: Epidemien skal holdes under kontroll slik at helsetjenestens kapasitet ikke overbelastes. Hvis og når disse mer smittsomme variantene får større utbredelse i landet, vil det kreve mer å holde dem under kontroll, sier Line Vold.
Folkehelseinstituttet har i en ny rapport vurdert risikoen for Norge, for framvekst av nye varianter av SARS-CoV-2, og gitt innspill til strategien mot epidemien.
Se risikovurderingen på Covid-19-epidemien: Risikovurderinger.
Bakgrunn for risikovurderingen
Bakgrunnen for risikovurderingen er endringer i virusets arvestoff. Det vil hele tiden skje endringer, noen vil ha betydning for viktige egenskaper hos viruset, mens andre endringer har liten eller ingen konsekvenser for hvordan viruset oppfører seg. I desember har myndighetene i Storbritannia og Sør-Afrika varslet om varianter av SARS-CoV-2 som skal spre seg lettere og ha forårsaket oppblussing av epidemien. Også her i Norge har det vært bekymring for økt smittsomhet for enkelte andre SARS-CoV-2-varianter som har forårsaket utbrudd. Blant disse er utbruddet knyttet til utesteder i Trondheim i november, og utbruddet knyttet til en turistbuss med stopp flere steder i Norge.
Følger nøye med på endringer
Felles for disse variantene er at de alle har mutasjoner i et spesielt område av viruset (piggproteinet) som har betydning for virusets evne til å binde seg til kroppens celler.
– Vi følger ekstra nøye med på disse endringene, som kanskje kan få betydning for virusets smittsomhet, effekten av vaksinene og testenes evne til å oppdage viruset, sier avdelingsdirektør Line Vold.
Variantene som er påvist i de norske utbruddene der det har vært mistanke om økt smittsomhet, har kommet under kontroll. Nå er det imidlertid bekymring knyttet til to varianter som har fått stor utbredelse i Sør-Afrika og i Storbritannia.
Vurdering av risiko for Norge
FHI vurderer i denne rapporten risiko knyttet til nye varianter av viruset med endrede egenskaper (se tabell i rapporten).
– Vi regner det som sannsynlig at varianten fra England er mer smittsom og at den før eller senere vil spre seg i Norge, sier avdelingsdirektør Line Vold, og legger til:
– Konsekvensene av dette avhenger av hvor godt vi klarer å bringe spredningen under kontroll.
Vurderinger rundt vaksineeffekt
Risikoen for at dagens tester ikke skal slå ut ved de aktuelle variantene vurderes som lav.
– Sannsynlighet for at det oppstår varianter der vi får redusert vaksineeffekt er vanskelig å vurdere nå, men konsekvensene vil potensielt kunne være store fordi det vil sette oss tilbake tidsmessig. Den nye teknologien for vaksiner gjør at vi potensielt kan endre vaksinene og målrette dem mot nye varianter, men det vil ta noe tid å gjøre disse endringene og vil derfor gi forsinkelser selv om vi ikke vil settes helt tilbake til utgangspunktet igjen, forklarer Line Vold.
Strategi fremover
Mer smittsomme varianter av viruset med betydelig høyere spredningspotensiale finnes sannsynligvis i flere europeiske land og kanskje også i Norge. Disse variantene vil etter hvert kunne komme til å dominere epidemien. Det ser allerede ut til å skje i deler av England, og kanskje har det skjedd andre steder i Europa og Sør-Afrika også.
FHI råder til å forsinke introduksjon og spredning av variantene i Norge så lenge som mulig med tiltak som ikke har helt urimelig tiltaksbyrde. Dette vil gi kommunene bedre tid til å vaksinere de med størst risiko for alvorlig sykdom og død, bygge enda bedre kapasitet for smittesporing og testing og målrettede tiltak, samt gi sykehusene bedre tid til å oppskalere kapasitet for intensivbehandling dersom det skulle bli nødvendig.