Ny hurtigtest sparer tid ved oppklaring av utbrudd
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Bruk av hurtigtester når det er utbrudd eller mistanke om koronautbrudd, kan hjelpe kommuner til raskt å oppdage personer som er smittet, isolere dem og komme tidlig i gang med smittesporing. Den nye hurtigtesten er prøvet ut i et storstilt samarbeid.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenSparer tid
‒ Bruk av hurtigtester for koronavirus er spesielt nyttig på steder der det er lang transportvei til laboratoriet, og hvis svartiden på laboratorietesten er forlenget, sier Karoline Bragstad ved Folkehelseinstituttet.
Hurtigtestene er ment som et tillegg til den ordinære laboratorieanalysen med PCR.
‒ PCR er fremdeles den beste testen vi har, men nå har vi altså en testmetode til, og som gir et godt svar på om en person er smitteførende eller ikke, og om denne personen kan smitte andre. Selv om den nye hurtigtesten er mindre sensitiv enn PCR-metoden, så er det klare bruksområder for den, sier Bragstad.
Hun understreker at hurtigtesten er best egnet på personer med symptomer.
Flere bruksområder kan være aktuelle
Folkehelseinstituttet har definert noen mulige hovedbruksområder for den nye hurtigtesten, men det er kommunelegen i den enkelte kommune som avgjør om hurtigtesten vil ha nytte lokalt og hvordan testen skal brukes i kommunen.
- Hurtigtester for påvisning av koronavirus - veileder for helsepersonell
Det er allerede sendt ut hurtigtester til en del kommuner i forbindelse med utbrudd. Nå fortsetter Helsedirektoratet utsendingen via de regionale helseforetakene. En del tester beholdes på et sentralt lager, slik at det raskt kan sendes ut tester ved større utbrudd.
Viktig utprøving
Hurtigtesten som nå er tatt i bruk for koronaviruset SARS-CoV-2 i Norge, er antigen-hurtigtest fra Abbott. Den er prøvd ut på nesten 4000 personer ved Aker teststasjon i Oslo og i tillegg på 866 personer ved enkelte utbrudd rundt omkring i Norge.
Utprøvingen har foregått i samarbeid mellom Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Oslo kommune, Oslo universitetssykehus og Noklus. Antigentesten ble i utprøvingen sammenliknet med PCR-testen som ble analysert ved Oslo universitetssykehus.
- Evaluation of Abbot’s Panbio COVID-19 rapid antigen test in Norway (PDF) - rapport fra utprøvingen november 2020 (Helsedirektoratet)
Storstilt samarbeid
Dette har vært et godt samarbeid utført på meget kort tid. På bare litt over en måned har kanskje den største utprøving av en slik type test blitt planlagt, gjennomført og evaluert.
‒ Det har i tillegg vært fantastisk å se at tre av fire av dem som skulle testes for korona i denne perioden, takket ja til å bli med på utprøvingen. Stor takk også til dem, sier Bragstad.
Det var svært viktig for FHI å få bedre kjennskap til hurtigtestens egenskaper før den eventuelt ble tatt i bruk under bølge to med koronasmitte i Norge. Utprøvingen var viktig for å kunne forstå hvilke bruksområder testen kunne ha.
Folkehelseinstituttet har oppdatert nettsiden om hurtigtester i koronaveilederen:
- Hurtigtester for påvisning av koronavirus - FHISs veileder for helsepersonell.
- Veiledning til kommunene ved bruk av hurtigtester (Helsedirektoratet)