Rapport 2009:4
Tapte arbeidsår ved uførepensjonering for psykiske lidelser
Rapport
|Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Uførepensjonering for psykiske lidelser har økt, skjer ved yngre alder og forårsaker flere tapte arbeidsår enn noen andre diagnosegrupper. Det viser en ny rapport fra Folkehelseinstituttet, som tar for seg utviklingen av uførepensjonering for psykiske lidelser fra 1992 til 2003.
Last ned
Sammendrag
Rapporten ”Tapte arbeidsår ved uførepensjonering for psykiske lidelser ” viser at innvilgelse av uførepensjon for psykiske lidelser har økt i forhold til andre primærdiagnoser fra 18,2 % i 1992 til 24,4 % i 2003. Økningen har funnet sted i alle aldersgrupper, men har vært sterkest i den yngre delen av befolkningen. Ingen andre diagnosegrupper har økt tilsvarende i perioden som årsak til uførepensjonering.
- En mulig forklaring på denne økningen er at psykiske lidelser i større grad enn tidligere er akseptert som årsak til nedsatt arbeidsevne, samt at endringer i arbeidslivet kan ha gitt en redusert mulighet for arbeidsdeltakelse for personer med psykiske lidelser, sier dr psychol Arnstein Mykletun ved Folkehelseinstituttet og HEMILsenteret ved Universitetet i Bergen. Mykletun har skrevet rapporten sammen med psykolog Ann Kristin Knudsen, også ved Folkehelseinstituttet og HEMILsenteret. Økningen har funnet sted samtidig med at det ikke har vært noen vesentlig økning i forekomst av psykiske lidelser i samfunnet.