Effekten av nasjonale og regionale melde- og varselordninger på alvorlige hendelser i pasientbehandlingen - Prosjektplan for systematisk oversikt
Prosjekt
|Oppdatert
Hensikten med denne systematiske oversikten er å undersøke effekten av nasjonale og regionale varselordninger på alvorlige hendelser i pasientbehandlingen i helse- og omsorgstjenesten.
Sammendrag
Alle virksomheter som yter helse- og omsorgstjenester skal arbeide systematisk for å redusere risiko for pasientskade som følge av tjenesteytelsen eller mangel på ytelse. Likevel oppstår uønskede hendelser av varierende alvorlighetsgrad. Norske virksomheter som yter helse- og omsorgstjenester plikter å varsle om alvorlige hendelser til Statens helsetilsyn (Helsetilsynet) og Undersøkelseskommisjonen (Ukom).
Hensikten med denne systematiske oversikten er å undersøke effekten av nasjonale og regionale varselordninger på alvorlige hendelser i pasientbehandlingen i helse- og omsorgstjenesten. Vi vil se på hvilke varselordninger som gir best effekt, sammenligne effekten av varselordninger med ulike egenskaper (sanksjonsfrihet, ansvarsfordeling, kontrollfunksjon og pasientinvolvering), og rapportere hvilke øvrige prosess- og resultatutfall som rapporteres i studiene. Funn fra oppsummeringen er ment å informere Varselutvalgets utredning av varselordningene til Helsetilsynet og Ukom.
En bibliotekar vil søke systematisk etter relevant forskning i bibliografiske databaser, ved hjelp av programvare for siteringssøk og direkte på relevante organisasjoners nettsteder. Tittel, sammendrag og fulltekster vil vurderes opp mot inklusjonskriteriene. Vi vil benytte maskinlæring for å effektivisere prosessen med utvelging av studier. Vi vil hente ut og sammenstille data fra de inkluderte studiene, og vurdere risiko for systematiske skjevheter og vår tillit til resultatene med egnede sjekklister og verktøy. Resultatene vil presenteres i en norskspråklig rapport.
Prosjektleder
Line Holtet Evensen, Folkehelseinstituttet
Prosjektdeltakere
Heather Melanie R Ames, Folkehelseinstituttet
Elisabet Vivianne Hafstad, Folkehelseinstituttet
Ingeborg Beate Lidal, Folkehelseinstituttet
Start
20.06.2022
Slutt
14.12.2022
Status
Avsluttet
Prosjekteier/ prosjektansvarlig
Folkehelseinstituttet