Pasienterfaringer med fastlegen 2021- 2025
Prosjekt
|Oppdatert
Hovedmålet med prosjektet er å gjennomføre systematiske nasjonale brukererfaringsundersøkelser med fastleger og fastlegekontoret, som grunnlag for forbedringsarbeid, virksomhetsstyring og samfunnsmessig etterrettelighet.
Sammendrag
Hovedmålet med prosjektet er å gjennomføre systematiske nasjonale brukererfaringsundersøkelser med fastleger og fastlegekontoret, som grunnlag for forbedringsarbeid, virksomhetsstyring og samfunnsmessig etterrettelighet. I undersøkelsene er et mål å identifisere faktorer som er assosiert med pasienterfaringer på ulike nivåer.
Folkehelseinstituttet (FHI) har tidligere utviklet en metode for å måle pasienters erfaringer med fastlegen og fastlegekontoret. FHI brukte denne metoden i en nasjonal brukererfaringsundersøkelse i 2018 og 2021 på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD). Avhengig av tematikk, legges det til tilleggsspørsmål i spørreskjemaet.
I tilknytning til prosjektet har Norges forskningsråd (NFR) bevilget forskningsmidler til et innovasjonsprosjekt som fokuserer på å utvikle en maskinlæringsmodell for automatisk analyse av fritekstkommentarer.
FHI skal høsten 2023 gjennomføre undersøkelsen på nytt med resultater på nasjonalt-, fylkes- og kommunenivå. Undersøkelsen vil representere en baselinemåling slik at både nivået på brukeropplevd kvalitet og endringer over tid vil kunne følges detaljert på de ulike nivåene.
Innenfor oppdraget er det flere utviklingsområder FHI bør jobbe med inkludert:
- Tiltak for å digitalisere og effektivisere datainnsamlingen og øke svarprosenten i digitale surveyer.
- Vurdere tiltak for å understøtte at ikke-digitale personer har anledning til å svare på spørreskjema.
- Tilrettelegging for bruk av resultater i lokalt evaluerings- og forbedringsarbeid (f.eks. test av fortløpende/månedlige undersøkelser, tall på lavere nivå mv.).
- Vurdere overlapp og mulige koblinger mellom PaRIS-undersøkelsen og fastlegeundersøkelsen
Metoden for datainnsamling og spørreskjemaet vil også vurderes i og med at det i 2023 skal samles inn data på nasjonalt-, fylkes- og kommunenivå.
Prosjektleder
Rebecka Maria Norman, Folkehelseinstituttet
Prosjektdeltakere
Øyvind Andresen Bjertnæs, Folkehelseinstituttet
Inger Opedal Paulsrud, Folkehelseinstituttet
Elma Jelin, Folkehelseinstituttet
Start
01.09.2021
Slutt
31.12.2025
Status
Pågående
Prosjekteier/ prosjektansvarlig
Folkehelseinstituttet