Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Bruk av blodprøver og isolerte mononukleære celler fra friske frivillige for å undersøke effekter av plastpartikler på immunsystemet etter in vitro behandling»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Bruk av blodprøver og isolerte mononukleære celler fra friske frivillige for å undersøke effekter av plastpartikler på immunsystemet etter in vitro behandling

Prosjekt

Bruk av blodprøver og isolerte mononukleære celler fra friske frivillige for å undersøke effekter av plastpartikler på immunsystemet etter in vitro behandling - prosjektbeskrivelse

Publisert Oppdatert

Hovedformålet med studien er å beskrive effekter av in vitro eksponering for mikro- og nanoplastpartikler på immunceller i blod, for å identifisere mekanismer og å underbygge mulige årsakssammenhenger mellom miljøpåvirkning og immunologiske helseutfall.


Sammendrag

Hovedformålet med studien er å beskrive effekter av in vitro eksponering for mikro- og nanoplastpartikler på immunceller i blod, for å identifisere mekanismer og å underbygge mulige årsakssammenhenger mellom miljøpåvirkning og immunologiske helseutfall. Det er imidlertid liten kunnskap om hva som skjer når plastpartikler kommer i kontakt med immuncellene og derfor søker vi om tillatelse for å bruke blodprøver fra vår generelle biobank «ImmBank» (REK 58465 ImmBank) for å undersøke in vitro effekter av plastpartikler på immuncellene. Blodprøvene vil benyttes til å eksponere in vitro ferskt fullblod og PBMCer for plastpartikler for å se på ulike effekter i immuncellene. Massecytometri (CyTOF)-teknologi vil bli benyttet til analysene. CyTOF-teknologien muliggjør deteksjon av et større antall markører (>40) i enkeltceller og gjør det mulig å identifisere effekter på undergrupper av immunceller og deres funksjon. Analysene vil bidra til å underbygge årsakssammenhenger mellom miljøeksponeringer og humane immunforstyrrelser, samt styrke det faglige grunnlaget for in vitro testing av miljøfaktorer.

Se fullstendig prosjektbeskrivelse på Cristin for mer informasjon om resultater, deltakere, kontakter med mer

Prosjektdeltakere

Prosjektleder

Igor Snapkow, Folkehelseinstituttet

Prosjektdeltakere

Unni Cecilie Nygaard, Avdeling for metodeutvikling og analyse, Folkehelseinstituttet
Berit Brunstad Granum, Avdeling for kjemikalietoksikologi, Folkehelseinstituttet

Start

01.05.2022

Slutt

30.04.2027

Status

Pågående

Godkjenninger

Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)

Prosjekteier/ prosjektansvarlig

Folkehelseinstituttet

Prosjektleder

Igor Snapkow

Prosjektdeltakere ved FHI

Berit Brunstad Granum

Unni Cecilie Nygaard