Bruk av blodprøver og isolerte mononukleære celler fra friske frivillige for å undersøke effekter av plastpartikler på immunsystemet etter in vitro behandling
Prosjekt
|Oppdatert
Hovedformålet med studien er å beskrive effekter av in vitro eksponering for mikro- og nanoplastpartikler på immunceller i blod, for å identifisere mekanismer og å underbygge mulige årsakssammenhenger mellom miljøpåvirkning og immunologiske helseutfall.
Sammendrag
Hovedformålet med studien er å beskrive effekter av in vitro eksponering for mikro- og nanoplastpartikler på immunceller i blod, for å identifisere mekanismer og å underbygge mulige årsakssammenhenger mellom miljøpåvirkning og immunologiske helseutfall. Det er imidlertid liten kunnskap om hva som skjer når plastpartikler kommer i kontakt med immuncellene og derfor søker vi om tillatelse for å bruke blodprøver fra vår generelle biobank «ImmBank» (REK 58465 ImmBank) for å undersøke in vitro effekter av plastpartikler på immuncellene. Blodprøvene vil benyttes til å eksponere in vitro ferskt fullblod og PBMCer for plastpartikler for å se på ulike effekter i immuncellene. Massecytometri (CyTOF)-teknologi vil bli benyttet til analysene. CyTOF-teknologien muliggjør deteksjon av et større antall markører (>40) i enkeltceller og gjør det mulig å identifisere effekter på undergrupper av immunceller og deres funksjon. Analysene vil bidra til å underbygge årsakssammenhenger mellom miljøeksponeringer og humane immunforstyrrelser, samt styrke det faglige grunnlaget for in vitro testing av miljøfaktorer.
Prosjektleder
Igor Snapkow, Folkehelseinstituttet
Prosjektdeltakere
Unni Cecilie Nygaard, Avdeling for metodeutvikling og analyse, Folkehelseinstituttet
Berit Brunstad Granum, Avdeling for kjemikalietoksikologi, Folkehelseinstituttet
Start
01.05.2022
Slutt
30.04.2027
Status
Pågående
Godkjenninger
Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)
Prosjekteier/ prosjektansvarlig
Folkehelseinstituttet