Om 4. dose-studien
Artikkel
|Publisert
Studien skal undersøke om 4. dose koronavaksine gir vesentlig lavere risiko for alvorlig sykdom i aldersgruppen 45–64 år. Kunnskapen kan brukes til å vurdere om hele denne aldersgruppen bør tilbys 4. dose koronavaksine. Dette vil være til nytte både i Norge og internasjonalt.
Faren for å bli alvorlig syk av korona er svært liten for de fleste, dersom man ikke er i en risikogruppe. Selv om vi vet at en oppfriskningsdose beskytter mot alvorlig sykdom generelt, er det ikke sikkert at det er hensiktsmessig å tilby en ny oppfriskningsdose til alle aldersgrupper. Denne studien starter høsten 2022 og har som mål å gi kunnskap om effekten av 4. dose koronavaksine til personer i aldersgruppen 45–64 år. Resultatene fra studien kan brukes som underlag for helsemyndighetene med tanke på tilbud om / anbefaling av 4. dose til hele denne aldersgruppen.
Hvem får tilbud om 4. dose koronavaksine gjennom denne studien?
Vi har trukket ut et tilfeldig utvalg av 280 000 personer i aldersgruppen 45–64 år (født mellom 01.01.1958 og 01.10.1977) som bor i de 100 kommunene som benytter Helseboka til innkalling til koronavaksinasjon. Personer som er født på disse fødselsdatoene, mottar et tilbud om å få 4. dose koronavaksine som en del av denne studien. I utvalget er det bare personer som allerede har fått 3 vaksinasjonsdoser. Vi har ikke kunnet påvirke hvem som ble trukket ut, og det er derfor ikke mulig å melde seg på studien. Invitasjonen er personlig og kan ikke overføres til andre.
Hvordan foregår studien?
De som er født på en av de tilfeldig utvalgte fødselsdatoene, får en SMS med lenke til et tilbud om å ta 4. dose med koronavaksine. Prosjektgruppen ved Folkehelseinstituttet har kun tilgang til listen med fødselsdatoer og ingen videre opplysninger som kan knyttes til personene som har fått tilbud om vaksine.
Rundt 3 måneder etter at SMS 'ene blir sendt ut, undersøker vi om det har vært færre tilfeller av alvorlig koronainfeksjon blant de som fikk tilbudet om å ta 4. dose koronavaksine, sammenlignet med de som ikke fikk tilbudet. Det gjør vi ved å bruke et register som omfatter alle i Norge (BEREDT-C19) uansett om de deltar aktivt i studien eller ikke. Registeret har blant annet data om vaksinering, innleggelsestall fra sykehus og helsetjenestebruk.
Dataene inneholder ikke opplysninger om identitet (navn eller personnummer), så vi vil ikke kunne spore opplysningene tilbake til enkeltpersoner.
Godkjenning
Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) har vurdert prosjektet og har gitt forhåndsgodkjenning (saksnr. 476603).