Vaksinasjonsdekning for influensavaksine 2023/2024
Artikkel
|Oppdatert
Ifølge Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK økte vaksinasjonsdekningen for influensavaksine blant personer 65 år og eldre sist vinter, slik at dekningen i den største risikogruppen endte på 65 prosent. Samtidig falt dekningen i andre aldersgrupper ifølge beredskapsregisteret Beredt C-19 (data fra mai 2024). Blant personer i risikogruppene 18-64 år tok 34 prosent vaksinen i fjor, noe som utgjør en nedgang på 5 prosentpoeng på to år. Blant barn i risikogruppene ble 7 prosent vaksinert.
Målgrupper for influensavaksinasjon
Influensaviruset kan forårsake alvorlig sykdom. År med overvåkingsdata har vist at høy alder og noen sykdomstilstander er overrepresentert blant alvorlig influensasyke. Dette er bakgrunnen for at personer over 65 år, gravide og personer med noen kroniske sykdommer anbefales årlig influensavaksine. FHI anslår at i overkant av 1,6 millioner nordmenn faller inn under minst én av risikogruppene for alvorlig influensa, hvorav over 1 million er over 65 år, mens opp mot 80 000 er barn under 18 år. Ansatte i helsetjenesten som har nær kontakt med pasienter, anbefales også vaksine. Her kan du lese mer om målgruppene for influensavaksine.
Sosiale ulikheter også i influensavaksinering
Selv om vaksinasjonsdekningen har gått noe ned blant yngre risikogrupper (18-64 år) etter covid-19-pandemien er det langt flere som tar influensavaksine i dag enn for 10 år siden. Økningen i vaksinasjonsdekning for influensa har imidlertid vært større blant de eldre sammenliknet med yngre aldersgrupper. Data fra Statistisk sentralbyrå (SSB) indikerer at den også har vært større blant personer med høyere utdanning sammenliknet med personer med lavere utdanning (1, 2). Mange forhold påvirker vaksineopptaket i en befolkning, men holdninger til vaksinen og prisen for vaksinering ser begge ut til å være av betydning. Dataenefra SSB viser både at høyere utdanning er forbundet med større tiltro til vaksinens sikkerhet og effekt - og at utdanningsrelaterte forskjeller i influensavaksinering ble noe mindre da vaksinen var finansiert for risikogruppene i 2020/21 og 2021/22, enn den var i årene før og etter (1-3).
Grunner til å ta – eller ikke ta – influensavaksinen
Når uvaksinerte deltakere i SSBs studie ble spurt om hva som var den viktigste grunnen til at de ikke tok vaksinen, svarte de fleste i risikogruppene at de «ikke trengte den», eller «ingen spesiell grunn» (4). Mange svarte også at de ikke tok vaksinen fordi de ikke hadde fått en anbefaling om vaksinering fra helsepersonell, mens noen få sa at de var urolig for bivirkninger eller at de ikke ønsket vaksiner. Blant vaksinerte deltakere oppga de fleste i risikogruppene at de «ville beskytte seg mot influensa», eller at de tok vaksine «fordi de tilhørte risikogruppene». Deretter var det en del som tok vaksinen fordi de hadde fått en anbefaling fra helsepersonell, eller fordi de jobbet i helsetjenestene. Godt informasjonsarbeid og påminnelser om vaksinering er altså like aktuelt i år som i tidligere år.
Målemetoder for vaksinasjonsdekning 2023/24
For sesongen 2023/24 ble vaksinasjonsdekningen kartlagt ved hjelp av registerdata, gjennom SYSVAK og Beredt C19. Beredt C19 hentet data på vaksinasjonsstatus fra vaksinasjonsregisteret SYSVAK og koplet dette med risikogruppestatus fra databaser benyttet i primær- og spesialisthelsetjenesten. Beredt C-19 ble lagt ned i juni 2024.
Dekningsestimater fra registrene vurderes også opp mot antall distribuerte doser og befolkningstall fra SSB. Antall doser influensavaksine distribuert i Norge fra Vaksineforsyningen ved FHI og andre distributører utgjør et øvre tak på vaksinasjonsdekningen for influensa. Sesongen 2023/24 ble 1.55 millioner doser distribuert i Norge. I motsatt ende anses antall vaksinasjoner registrert i vaksinasjonsregisteret SYSVAK som et minstemål for forbruket av vaksinedoser en gitt sesong, da man er kjent med at det er noe underrapportering. Når man tar hensyn til antallet kasserte doser ser man at omtrent 88 prosentav alle tilgjengelige vaksinedoser ble registrert i SYSVAK i fjor.