Utbrudd av listeriose i Norge
Artikkel
|Oppdatert
Kronologisk oversikt over større utbrudd av listeriose som har vært i Norge.
Utbrudd av Listeriose knyttet til røkt laks, juni-juli 2023
I midten av juni 2023 varslet referanselaboratoriet for enteropatogene bakterier ved Folkehelseinstituttet om 1 tilfelle med Listeria monocytogenes (L. monocytogenes) med samme genotype (serogruppe IIa, sekvenstype (ST) 121, klustertype (CT) 3418) som et tidligere utbrudd med listeriose i 2022 knyttet til røkt laks. Det ble gjennomført en utbruddsetterforskning i samarbeid mellom Folkehelseinstituttet, aktuelle kommuneoverleger, Mattilsynet, Veterinærinstituttet og Havforskningsinstituttet for å finne smittekilden og stoppe utbruddet. Totalt 7 tilfeller tilhørte utbruddet i 2023 og alle ble prøvetatt i juni - juli. Blant tilfellene oppga 6 av 7 personer å ha spist enten røkt laks eller røkt ørret fra én produsent i tiden før de ble syke. Utbruddsbakterien ble funnet i 2 uåpnede pakker røkt laks fra denne produsenten, som én pasient hadde hjemme. Senere ble utbruddsstammen også funnet i produktprøver tatt ut hos samme produsent. Produktene ble trukket fra markedet og produsenten stengte midlertidig for nedvask og bytte av produksjonsutstyr. Også under utbruddsetterforskningen i 2022 ble røkt laks fra denne produsenten mistenkt som smittekilde. En nyhetssak om utbruddet ble publisert 19. juli 2023 og etter august 2023 er det ikke påvist nye tilfeller knyttet til dette utbruddet.
Utbrudd av Listeriose trolig knyttet til røkt laks, februar til oktober 2022
I september 2022, varslet referanselaboratoriet for enteropatogene bakterier ved Folkehelseinstituttet (FHI) om tre tilfeller av Listeria monocytogenes (L. monocytogenes) med lik genotype basert på helgenomsekvensering. En utbruddsetterforskning ble igangsatt i samarbeid mellom FHI, aktuelle kommuneleger, Mattilsynet, Veterinærinstituttet og Havforskningsinstituttet. Totalt ble fem tilfeller knyttet til utbruddet, hvor alle var prøvetatt fra februar til oktober 2022. Tre av tilfellene var menn og median alder var 72 år. De var bosatt i Nordland, Trøndelag, Viken og Oslo. Intervju av tilfellene viste at fire hadde spist røkt laks forut for sykdom, hvor tre oppga røkt laks fra samme produsent. Utbruddsstammen ble påvist i lav konsentrasjon i røkt laks fra denne produsenten. En rekke miljøprøver fra aktuell produsent ble undersøkt og enkelte av disse var positive for L. monocytogenes. Basert på dette ble visse lakseprodukter fra denne produsenten trukket fra markedet. En nyhetssak om utbruddet ble publisert og produsenten gjennomførte flere tiltak for å hindre nye tilfeller av listeriose. Etter oktober 2022 er det ikke påvist nye tilfeller og utbruddet ansees som over.
Utbrudd av Listeria monocytogenes ST425, januar 2022
Nasjonalt referanselaboratorium for enteropatogene bakterier ved FHI varslet 18. januar
2022 avdeling for smittevern og beredskap om en opphopning av Listeria monocytogenes
med lik genotype. Det ble igangsatt utbruddsetterforskning i samarbeid med aktuelle kommuneoverleger, Veterinærinstituttet og Mattilsynet. Totalt fem tilfeller ble inkludert i
utbruddet, hvor alle var kvinner i alderen 60-68 år og bosatt i to ulike fylker i Norge.
Tilfellene var blitt syke i tidsrommet rundt jul/nyttår enten i 2020/2021 eller 2021/2022.
Alle tilfellene ble intervjuet og intervjuene indikerte at smittekilden kunne være et
sesongprodukt, hvor rakefisk og sylte pekte seg ut som mulige smittekilder. Det var
derimot ingen enkelt produsent av hverken sylte eller rakefisk som kunne identifiseres og
derfor kunne vi ikke trekke noen konklusjon om mistenkt smittekilde
Utbrudd av Listeriose knyttet til rakfisk, julen 2018
I desember 2018, varslet referanselaboratoriet for enteropatogene bakterier ved Folkehelseinstituttet om fire tilfeller av Listeria monocytogenes med identisk «Multilocus Variable Number Tandem Repeat Analysis» (MLVA)-profil. Det ble gjennomført spørreundersøkelser blant tilfellene og helgenomsekvensering (WGS) av L. monocytogenes både fra tilfeller og matrester fra mistenkt smittekilde. Totalt var det 13 bekreftede tilfeller i utbruddet, de var hovedsakelig bosatt på Østlandet og én i Sverige. Elleve av tilfellene var menn, og medianalderen var 74 år. Det første tilfellet ble syk i februar 2018, og de resterende 12 ble syke i tidsrommet november 2018 til januar 2019. Spørreundersøkelsen viste at 12 av tilfellene hadde spist rakfisk før de ble syke. Utbruddsstammen av L. monocytogenes ble påvist i rakfiskrester innhentet fra fire av tilfellene, alle fra samme rakfisk produsent. Rakfisk fra Slidre Ørretsenter ble trukket fra markedet 10. januar 2019, og ingen flere tilfeller ble meldt.
Listeria i rakfisk i 2013
Folkehelseinstituttet mottok i desember 2013 varsel fra Mattilsynet om et parti rakfisk som hadde vært på markedet, og som var trukket tilbake på grunn av funn av Listeria monocytogenes. Referanselaboratoriet ved Folkehelseinstituttet fikk bakteriestammer fra fisken til typing. Samme type Listeria monocytogenes ble påvist hos til sammen tre pasienter bosatt på ulike steder i Norge. Intervjuundersøkelser av pasientene og/eller deres pårørende viste at alle pasientene hadde spist den aktuelle rakfisken i inkubasjonsperioden for listeriose. Det ble publisert nettsaker der personer som hadde spist produktet ble bedt om å være oppmerksom på symptomer og kontakte lege ved sykdom. Alle de tre pasientene hadde underliggende sykdom.
Nasjonalt utbrudd i 2007
I alt ble 21 personer diagnostisert under et utbrudd med Listeria monocytogenes i oktober. Ved Rikshospitalet/Radiumhospitalet ble 19 pasienter smittet, og 5 av dem døde. Smittekilden ble sporet til en økologisk camembertost produsert ved et gårdsmeieri i Nord-Trøndelag. Osten ble servert på sykehusene og var i tillegg solgt på lokale markeder i Midt-Norge.
Ålesund i 2005
I februar 2005 ble det meldt om tre tilfeller av listeriose ved Ålesund sykehus. Stammene hadde identiske DNA-profiler, og samme stamme ble også funnet på påleggskutteren på sykehusets kjøkken, men det ble ikke bestemt hvilke matvarer som var smittekilden. Bakterier med denne DNA-profilen er en av de vanligste i vårt land. Den er tidligere påvist i kjøttvarer, og ble påvist hos 10 av de 21 listeriosetilfellene meldt Folkehelseinstituttet fra juni 2004 til februar 2005.
Trøndelag i 1992
I perioden april-august 1992 ble det varslet 8 tilfeller av listeriose i Trøndelag. Alle pasienter var innlagt i sykehus i Trøndelagsregionen, 6 var eldre og/eller immunsupprimerte pasienter, 1 yngre diabetiker og 1 nyfødt barn. Kostanamnese ble innhentet hos 4 av pasientene og det ble tatt ut prøver av mat fra en av pasientenes kjøleskap. Av disse var 5 positive på Listeria monocytogenes. De positive prøvene var fra 2 forskjellige typer varmebehandlet kjøttpålegg fra samme produsent. Det ble umiddelbart uttatt prøver av nyproduserte varer hos kjøttprodusenten, og av disse var 3 prøver positive på Listeria monocytogenes. Disse funn resulterte i at produsenten ble varslet og umiddelbart trakk alle aktuelle matvarer tilbake fra utsalgssteder (les mer i MSIS-rapport 43/92).