Akutt hepatitt uten kjent årsak hos barn
Artikkel
|Publisert
Storbritannia varslet i april 2022 økning i forekomsten av akutt hepatitt (leverbetennelse) uten kjent årsak hos barn. I etterkant har flere land fra hele verden rapportert om tilfeller.
I Norge har det blitt rapportert om 6 barn som oppfyller WHOs sykdomsdefinisjon. De kommer fra ulike deler av landet og har blitt syke på ulike tidspunkter siden februar 2022. Alle barna er friske eller i bedring.
Årsaken til sykdomsbildet er ukjent, og de fleste tilfellene er sporadiske. I det internasjonale samarbeidet har man sett at flere av barna har en adenovirusinfeksjon. Dette gir vanligvis ikke alvorlig sykdom hos barn og det undersøkes derfor om en ukjent medvirkende faktor kan utløse mer alvorlig leverskade. Foreløpig har man ikke ekskludert andre årsaker (for eksempel andre virus eller toksiner), selv om dette vurderes som mindre sannsynlig.
I de internasjonale rapportene så langt, har barna ikke hatt kjente risikofaktorer for alvorlig sykdom, og majoriteten av tilfellene er fem år eller yngre. Et fåtall av barna har blitt så alvorlig syke at de har hatt behov for levertransplantasjon.
Manglede informasjon om antall tilfeller av hepatitt uten kjent årsak hos barn før 2022, gjør at det fortsatt er usikkert om det er en reell økning i forekomsten i mange land. Som en del av den internasjonale utbruddsetterforskningen undersøkes forekomsten, og pasienter med dette sykdomsbildet utredes bredt for å finne årsaken.
For oppdatert informasjon om den internasjonale situasjonen se:
- Increase in severe acute hepatitis cases of unknown aetiology in children (ECDC)
- Acute hepatitis of unknown aetiology (WHO)
Økt årvåkenhet
Så lenge årsaken til sykdommen er ukjent, er det viktig at befolkningen og helsearbeidere fortsetter å være årvåkne for tilstanden. WHO definerer et sannsynlig tilfelle som en person under 16 år med akutt hepatitt hvor hepatittvirus A-E er utelukket i perioden fra 1. oktober 2021.
Hepatitt kjennetegnes av gulsott med gulfarging av hud og øyne. Flere av barna har i tillegg hatt magesmerter, løs avføring og oppkast. Foreldre som er bekymret for sitt syke barn skal kontakte helsetjenesten; allmennleger skal som før henvise syke barn til utredning og behandling på sykehus når det er nødvendig. Norsk barnelegeforening har oppdatert Akuttveileder i pediatri med anbefalt utredning for akutt hepatitt hos barn som innlegges i sykehus i henhold til de nåværende europeiske anbefalingene. Barneleger som utreder barn som passer med sykdomsdefinisjonen skal melde mistenkte tilfeller til Folkehelseinstituttets døgnåpne Smittevernvakt direkte (tlf. 21076348).