Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Utvikling og godkjenning av koronavaksiner»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Utvikling og godkjenning av koronavaksiner

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Artikkel

Utvikling og godkjenning av koronavaksiner

Publisert Oppdatert

En rekke bioteknologiselskaper, globale vaksineprodusenter og andre organisasjoner utvikler vaksiner mot koronasykdom.

Film1_Godkjenning.png

En rekke bioteknologiselskaper, globale vaksineprodusenter og andre organisasjoner utvikler vaksiner mot koronasykdom.


Utvikling

Det er satt inn store ressurser for å utvikle gode vaksiner mot det nye koronaviruset. Det er flere vaksiner under utvikling. Noen av disse har kommet så langt at de har blitt godkjent av legemiddelmyndighetene. 

Godkjenning

Selv om legemiddelmyndighetene i Europa og Norge legger til rette for rask utvikling og godkjenning av koronavaksiner, skal de strenge kravene til kvalitet, effekt og sikkerhet fortsatt oppfylles. En vaksine blir bare godkjent dersom nytten vurderes som langt større enn risikoen.

Koronavaksinen Comirnaty fra BioNTech og Pfizer ble den første koronavaksinen som har fått betinget (midlertidig) godkjenning av det europeiske legemiddelkontoret (EMA) og Europakommisjonen. Godkjenningen som ble gitt 21. desember 2020 gjelder for EU/EØS og inkluderer Norge.

Koronavaksinen fra Moderna (Covid-19 Vaccine Moderna) fikk betinget godkjenning i EU/EØS (inkluderer Norge) 6. januar 2021.

Koronavaksinen fra AstraZeneca (Covid-19 Vaccine AstraZeneca) fikk betinget godkjenning i EU/EØS (inkluderer Norge) 29. januar 2021.

Vaksinene er testet ut i store studier hvor flere tusen personer har fått vaksinen. Studiene er gjennomført på samme måte som for andre vaksiner, men observasjonstiden er kortere. Betinget godkjenning betyr at det foreligger nok data til å vurdere at nytten av vaksinen er langt større enn risikoen, men at vaksineprodusenten må fortsette studiene og fortløpende gi legemiddelmyndighetene data som kommer til etter hvert.

Det er Legemiddelverket som vurderer den kliniske dokumentasjonen og godkjenner vaksiner for bruk i Norge, i samarbeid med europeiske legemiddelmyndigheter. Flere koronavaksiner forventes å få godkjenning.  

Godkjenningsprosessen

Vaksineteknologiene

Film om godkjenningsprosessen

Historikk

04.03.2021: La inn lenken om Covid-19 AstraZeneca

21.12.2020: Oppdaterte tekst om godkjenning

23.10.2020: Forenkling av tekst, lenker videre til utvidet tekst på nettside til Legemiddelverket om godkjenningsprosessen og teknologi.

12.10.2020: Oppdateringer basert på nåværende kunnskap. Lenk til Legemiddelverket.