Hopp til innhold

Valgte elementer er lagt i handlekurven

Gå til handlekurv

Artikkel

Utbrudd av yersiniose i Norge

Publisert Oppdatert


På denne siden finner du en kronologisk oversikt over større utbrudd av yersiniose som har vært i Norge.



Har du funnet en feil?

Utbrudd med Yersinia pseudotuberculosis, november 2017

Folkehelseinstituttet ble i midten av desember varslet om et mistenkt utbrudd av Yersinia -infeksjon i en militærleir i Midt-Norge. Minst 17 personer i leiren ble i perioden slutten av november til utgangen av desember 2018, syke med magesmerter eller feber som varte i minst 3 dager. Bakterien Yersinia pseudotuberculosis ble påvist i prøve fra én av de syke. Det lokale Mattilsynet etterforsket utbruddet i samarbeid med Forsvaret og Folkehelseinstituttet. Det ble gjennomført inspeksjoner, miljøundersøkelser og to spørreundersøkelser blant soldatene. Ingen av disse ga tydelige resultat med hensyn på å avdekke smittekilden. Dette er, så langt kjent, det første utbruddet forårsaket av Yersinia pseudotuberculosis rapportert i Norge.

Yersiniose i militærleir, mai 2014

I mai 2014 ble det varslet flere tilfeller av Yersinia enterocolitica blant menige i en militærleir i Nord-Norge. Samtidig oppdaget Folkehelseinstituttet en økning av yersiniose blant personer bosatt ulike steder rundt om i landet. Undersøkelser av bakteriene med genteknologiske metoder viste at det var den samme bakterien som var påvist hos alle pasienter, både de med og uten tilknytning til militærleiren. Totalt ble det bekreftet 133 syke i dette utbruddet. 117 av de syke hadde tilknytning til fire ulike militærleirer og 16 av de syke hadde ikke tilknytning til forsvaret. De epidemiologiske undersøkelsene tydet på at salatprodukter servert ved en rekke storkjøkken (kantiner, serveringssteder o.l.) var årsaken til utbruddet. Dette er det andre utbruddet av yersiniose i Norge knyttet til salat, begge to forårsaket av Yersinia enterocolitica serogruppe O:9.

Yersinia enterocolitica i sylte, julen 2013.

I løpet av desember 2013 og starten av 2014 ble åtte personer syke med en identisk stamme av Yersinia enterocolitica serogruppe O:9. Pasientene var alle godt voksne. De ble intervjuet og fem av pasientene hadde spist julesylte laget av en lokal produsent i Telemark. Utbruddsstammen ble påvist i denne julesylten. Produktet ble trukket fra markedet og ingen nye tilfeller ble oppdaget. Dette er det tredje utbruddet av yersiniose i Norge forårsaket av julesylte.

Nasjonalt utbrudd i 2011

Referanselaboratoriet ved Folkehelseinstituttet påviste i perioden februar til april identisk stamme av Yersinia enterocolitica O:9 hos 21 pasienter bosatt over hele landet. Epidemiologiske undersøkelser ga mistanke til flere ferdig oppskårede salatblandinger kjøpt i butikk. Produsenten trakk etterhvert ti forskjellige salatblandinger som inneholdt salattypen Radicchio rosso fra markedet.

Østfold og Vestfold i 2006

Utbruddet omfattet 11 verifiserte tilfeller med Yersinia enterocolitica O:9 og alle pasientene var bosatt i de to fylkene. To av pasientene døde. Epidemiologiske undersøkelser utpekte sylte som smittekilde. Mikrobiologiske undersøkelser utført ved Veterinærinstituttet, viste forekomst av patogene Y. enterocolitica i sylte fra flere produsenter.

Oppland i 2006

Julen 2006 var Yersinia enterocolitica serogruppe O:3 årsak til et utbrudd som rammet deltagere i et privat juleselskap i Oppland. Smittekilden var hjemmelaget sylte der en av bestanddelene var hodekjøtt fra svin som var kjøpt rått fra en lokal butikk. Minst fire av de ti deltagerne i selskapet ble syke, enkelte med alvorlige og langvarige bivirkninger.

Grimstad i 2000

I 2000 ble Folkehelseinstituttet varslet om et utbrudd som fant sted etter et familieselskap i Lillesand-Grimstad-området, der fire personer ble syke med Yersinia enterocolitica serogruppe O:3. Smittekilden kunne spores til en cateringvirksomhet som leverte snitter med kjøttpålegg til selskapet.