Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Utbrudd av botulisme i Norge»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Utbrudd av botulisme i Norge

Artikkel

Utbrudd av botulisme i Norge

Kronologisk oversikt over større utbrudd av botulisme som har vært i Norge

Kronologisk oversikt over større utbrudd av botulisme som har vært i Norge


Østlandet 2015

Totalt ble det meldt om elleve tilfeller av botulisme hos injiserende rusmisbrukere i Oslo-området i slutten av 2014 og i løpet av første halvdel av 2015. I alle tilfellene ble heroinen skaffet i rusmiljøet i Oslo. Alle ble innlagt med alvorlige symptomer, men det var ingen dødsfall. Pasienten var mellom 25 og 56 år. Smittekilden var mistenkt å være forurenset heroin eller forurensede brukerutstyr. Se informasjon i avsnittet under.

Oslo og Vestfold 2013

I oktober og november 2013 ble syv tilfeller av sårbotulisme bekreftet blant rusmisbrukere i Oslo-området og Vestfold. Alle ble innlagt med alvorlige symptomer, men det var ingen dødsfall. Alle var mellom 35 og 55 år. Smittekilden var mistenkt å være forurenset heroin eller forurensede brukerutstyr. Bakterier som danner sporer, som botulismebakterien, kan gi alvorlig infeksjon når stoffmisbrukere injiserer forurenset heroin, spesielt under huden (subkutant) eller inne i muskelvev (intramuskulært). Brukerutstyr kan også være forurenset med bakterier. Hudinfeksjoner og abscesser er vanlig hos misbrukere. Det er tidligere rapportert om klynger med tilfeller av sårbotulisme i Norge og i andre europeiske land.

Utbruddsetterforskningen er publisert i Eurosurveillance: Outbreak of wound botulism in people who inject drugs, Norway, October to November 2013

Mosjøen i 2003

Helgelandssykehuset behandlet like før jul i 2003 fire pasienter for botulisme etter at de hadde spist hjemmelaget rakfisk.

Romerike i 1998

I mai spiste seks personer hjemmelaget spekeskinke i et privat hjem, og etter måltidet ble fem av dem syke i løpet av de neste tre døgn. Tre utviklet kraftige symptomer og søkte lege. Musetest ved NVH indikerte at spekeskinka inneholdt type B botulinumtoksin. Samme type toksin ble også funnet i sera fra de syke.

Telemark i 1997

I romjula 1997 fikk det lokale Næringsmiddeltilsynet melding om at 3 medlemmer av en familie hadde blitt syke etter å ha spist egenprodusert rakfisk. Et av familiemedlemmene ble lagt inn på sykehus med klinisk botulisme, et fikk kvalme og gastrointestinalt besvær, samt slapphet mens den tredje følte seg slapp. Laboratoriet ved Norges Veterinærhøgskole påviste store mengder toksiner i rakfisken.