Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Råd til gravide og andre reisende om zika»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Råd til gravide og andre reisende om zika

Artikkel

Råd til gravide og andre reisende om zika

Zikafeber er en virussykdom som blir overført med mygg. Sykdommen finnes i tropiske og subtropiske områder i hele verden. Zikafeber gir vanligvis milde symptomer, men kan forårsake fosterskader.

dame som blir stukket av mygg på armen
Illustrasjon: FHI (illustrasjonsgrunnlag Colourbox.com)

Zikafeber er en virussykdom som blir overført med mygg. Sykdommen finnes i tropiske og subtropiske områder i hele verden. Zikafeber gir vanligvis milde symptomer, men kan forårsake fosterskader.


Innhold på denne siden

Områder der det finnes zika 

Zikavirus blir overført gjennom stikk av ulike arter Aedes-mygg. Zikafeber kan derfor forekomme i alle områder der disse myggartene lever. Aedes -myggen stikker hele døgnet, og zikasmitte finnes både på landsbygda og i byer. På grunn av klimaendringer blir det stadig flere områder med Aedes-mygg. For eksempel er det siden 2010 rapportert om enkelte tilfeller av zikafeber hos personer som er smittet i Sør-Europa. De store utbruddene av zikafeber som startet flere steder i verden i 2015 og 2016 har avtatt. Likevel vil zikavirus fremdeles finnes i store deler av Asia, Amerika, Afrika og Oseania også i årene som kommer.  

Det varierer hvordan denne sykdommen blir overvåket internasjonalt.  Det gjør at vi vet for lite til å kunne si noe presist om risiko for zika i et bestemt geografisk område. Verdens helseorganisasjon (WHO) og USAs smitteverninstitutt (CDC) publiserer likevel oversikt over land og territorier som har rapportert zikafeber (som følge av innenlandssmittede), og land der myggen lever uten at det er meldt om tilfeller av zikafeber: 

Forebyggende tiltak for gravide og andre reisende 

Råd ved reise til områder med særlig risiko for zikasmitte

Råd før reisen 

Råd under reisen 

Råd etter at du kommer hjem 

Gravide, eller personer som ønsker å snart bli gravide, er anbefalt å utsette ikke-nødvendige reiser til områder med zikafeber. 

Bruk god myggstikkbeskyttelse og husk at myggen stikker hele døgnet. Du kan unngå myggstikk ved å følge råd om anbefalte klær, bruk av myggmidler og impregnerte myggnett. Dette er spesielt viktig dersom du som gravid velger å reise til et område med zikafeber. 

 

Bruk kondom ved seksuell aktivitet for å redusere risikoen for smitte. 

 

Kvinner i fruktbar alder bør bruke sikker prevensjon for å unngå å bli gravid under oppholdet. Ved langtidsopphold bør du følge råd fra lokale helsemyndigheter. 

 

Gravide som har vært på reise i områder med zikafeber og har fått symptomer på zikafeber bør ta en zikatest hos fastlegen. Det er ikke lenger anbefalt å teste gravide uten symptomer selv om de  har vært på reise i slike områder.   

 

Menn som har oppholdt seg i områder med zikafeber og har en gravid seksualpartner, bør bruke kondom eller avstå fra seksuell aktivitet under hele graviditeten.   

 

Kvinner som har oppholdt seg i områder der zikafeber finnes, bør vente 2 måneder etter at de kommer hjem før de blir gravide.  

 

Dersom mannen har oppholdt seg i slike områder bør man vente 3 måneder før graviditet. Dersom man ikke kan vente i 3 måneder, kan test tas tidligst 4 uker etter hjemkomst. Kondom bør brukes fram til testresultatet er klart. 

 

Historikk

23.03.2023: Endret råd om test for gravide som har vært på reise. Generell revisjon og oppdatering av øvrig tekst.

11.01.2023: Lagt inn lenke til WHOs oversikt over områder med zikasmitte/ vektorens utbredelse