Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Influensavaksine til gravide»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Influensavaksine til gravide

Artikkel

Influensavaksine til gravide beskytter både mor og barn

Gravide i 2. og 3. trimester har økt risiko for alvorlig influensasykdom. Derfor anbefaler Folkehelseinstituttet at de tar influensavaksine. Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko anbefales også vaksine.

Illustrasjon av Racecar, for FHI
Illustrasjon av Racecar, for FHI

Gravide i 2. og 3. trimester har økt risiko for alvorlig influensasykdom. Derfor anbefaler Folkehelseinstituttet at de tar influensavaksine. Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko anbefales også vaksine.


Innhold på denne siden

Anbefaling til gravide

Gravide i 2. og 3. trimester og spedbarn under 6 måneder har økt risiko for alvorlig sykdom og komplikasjoner som følge av influensasykdom. Vaksinasjon av gravide vil i tillegg til å beskytte mor, også bidra til å beskytte barnet inntil 6 måneder etter fødsel.

  • Gravide som er i 2. eller 3. trimester i influensasesongen bør ta influensavaksine.
  • Gravide som tilhører en av de andre risikogruppene for alvorlig influensa, eller en av de øvrige målgruppene for vaksinasjon (husstandskontakt, svinerøkter, helsepersonell) anbefales vaksine også i 1. trimester. 

Anbefalingen gjelder for influensasesongen (høst og vinter).

Beskytter mor og barn

Influensa er like vanlig blant gravide som blant andre kvinner, men gravide i 2. og 3. trimester har høyere risiko for alvorlig sykdom. Risikoen øker jo lenger ut i svangerskapet man kommer. Hvis mor blir alvorlig syk utgjør dette også en fare for fosteret. 

Spedbarn har høyere risiko for alvorlig influensasykdom enn større barn og voksne. Vaksineres mor i svangerskapet blir barnet beskyttet det første halvåret etter fødsel.

Om influensavaksine

Studier viser at vaksinen gir like god beskyttelse for gravide som for andre friske voksne. Gjennomsnittlig gir den beskyttelse mot influensa hos 60 % av de som blir vaksinert. Det betyr at mange som er vaksinert likevel kan bli smittet, men mye tyder på at disse blir mindre syke enn om de ikke hadde vært vaksinert.

Influensavaksinen som anbefales til gravide gis i én dose og inneholder kun deler av influensavirus, salter og vann. Vaksinen kan ikke gi influensasykdom.

Influensavaksinen beskytter ikke mot koronavirus eller andre virus og bakterier, som også kan gi influensalignende symptomer.

Mer om anbefalingen om influensavaksine til gravide og effekt kan du finne i Kunnskapsgrunnlaget for influensavaksinasjon

Bivirkninger og influensavaksine

Vanlige bivirkninger er ømhet, rødhet og hevelse på stikkstedet, samt feber, lett sykdomsfølelse og muskelsmerter. Alvorlige bivirkninger og allergiske reaksjoner er svært sjeldent etter influensavaksinasjon. 

Influensavaksine i svangerskapet øker ikke risikoen for abort, for tidlig fødsel eller skader på fosteret.

Du kan også lese mer om sikkerhet ved bruk i kunnskapsgrunnlaget for influensavaksine i Vaksinasjonsveilederen:

Kunnskapsgrunnlaget for influensavaksinasjon

Når og hvor kan du ta vaksinen

Vaksinen bør tas i perioden oktober til desember, før influensasesongen starter, men det er ikke for sent å vaksinere deg om du kommer i andre trimester senere i sesongen. 

Det er kommunene som organiserer vaksinasjon av risikogruppene lokalt. For å finne ut hvor du kan få satt vaksine kan du sjekke din kommunes nettsider eller nettsiden til fastlegekontoret ditt, eller spør jordmor. 

Pris

Sesongen 2022/23 koster influensavaksine 88 kroner for gravide og andre personer i risikogrupper, samt øvrige målgrupper for influensavaksinasjon.

Det er ingen fast pris for administrering av influensavaksine til risikogruppene utover vaksineprisen.

Vaksinering i apotek er ikke en del av influensavaksinasjonsprogrammet, og alle som vaksinerer seg der må betale full pris for vaksine og vaksinering. Dette gjelder også personer i målgruppene.

Informasjon for privatpersoner

Har du som privatperson andre generelle spørsmål om vaksine (ikke egne eller dine barns vaksiner), kan du sende disse til Folkehelseinstituttet via et kontaktskjema på helsenorge.no (krever elektronisk ID).

Ansatte i helsetjenesten kan kontakte FHIs vaksinerådgivning for helsepersonell.