Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Influensavaksine til gravide»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Influensavaksine til gravide

Artikkel

Influensavaksine til gravide beskytter både mor og barn

Publisert Oppdatert

Gravide har økt risiko for alvorlig influensasykdom. Derfor anbefaler Folkehelseinstituttet gravide i 2. og 3. trimester å ta influensavaksine. Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko anbefales også vaksine.

Dette er et bilde av en gravid mage som undersøkes med stetoskop
Influensavaksine anbefales blant annet til gravide etter 12. svangerskapsuke.. Colourbox.com

Gravide har økt risiko for alvorlig influensasykdom. Derfor anbefaler Folkehelseinstituttet gravide i 2. og 3. trimester å ta influensavaksine. Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko anbefales også vaksine.


Innhold på denne siden

Beskytter mor og barn

Influensa er like vanlig blant gravide som blant andre kvinner. Gravide har imidlertid høyere risiko for alvorlig sykdomsforløp og følgesykdommer. Risikoen øker jo lenger ut i svangerskapet man kommer. Hvis mor utvikler alvorlig sykdom utgjør dette også en fare for fosteret.

Spedbarn har høyere risiko for alvorlig sykdom og død som følge av influensa enn større barn og voksne. Vaksineres mor i svangerskapet blir også barnet beskyttet det første halvåret etter fødsel.

Anbefaling til gravide

  • Gravide i 2. og 3. trimester og gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko anbefales å vaksinere seg før influensasesongen.

Anbefalingen gjelder for influensasesongen (høst og vinter). Ta kontakt med fastlege for å få vaksine.

Om influensavaksine

Studier viser at vaksinen gir like god beskyttelse for gravide som for andre friske voksne. Gjennomsnittlig gir den beskyttelse mot influensa hos 60 % av de som blir vaksinert. Det betyr at mange som er vaksinert likevel kan bli influensasyk, men mye tyder på at disse blir mindre syke enn om de ikke hadde vært vaksinert.

Influensavaksine som anbefales til gravide inneholder deler av drepte influensavirus og kan derfor ikke gi influensasykdom. Vaksinen er ikke tilsatt kvikksølvforbindelser eller andre konserveringsmidler. Det trengs én dose og vaksinen gis som sprøyte.

Enkelte andre virus og bakterier kan gi symptomer som likner influensa. Vaksinen beskytter ikke mot disse.

Bivirkninger og influensavaksine

Influensavaksinen gir svært sjelden alvorlige bivirkninger, og nytten ved å vaksinere seg anses å være langt større enn risikoen. Vanlige bivirkninger er lett uvelhetsfølelse og feber, samt ømhet på stikkstedet. Alvorlige allergiske reaksjoner er svært sjeldent etter influensavaksinasjon.

Flere land, blant annet USA, har anbefalt vaksinen til gravide i mange år. Erfaringene fra disse landene er at influensavaksine i svangerskapet ikke øker risikoen for abort, for tidlig fødsel eller skade på fosteret.

Du kan også lese mer om sikkerhet ved bruk i kunnskapsgrunnlaget for influensavaksine i Vaksinasjonsveilederen:

Kunnskapsgrunnlaget for influensavaksinasjon

Når og hvor kan du ta vaksinen

Vaksinen bør tas i perioden oktober til desember, før influensasesongen starter, men det er ikke for sent å vaksinere deg om du kommer i andre trimester senere i sesongen. 

Det er kommunene som organiserer vaksinasjon av risikogruppene lokalt. For å finne ut hvor du kan få satt vaksine kan du sjekke din kommunes nettsider eller nettsiden til fastlegekontoret ditt, eller spør jordmor. Å sjekke oppdatert informasjon om organisering lokalt er ekstra viktig nå på grunn av smittesituasjonen vi er i.

Gravide betaler en egenandel på 50 kroner for vaksinering hos fastlegen, mens selve vaksinen er gratis. De som har frikort betaler ingenting hos fastlegen. 

Det er ingen fast pris for vaksinering ved kommunens øvrige vaksinasjonssteder, utover at vaksinen i seg selv er gratis.

Vaksinering i apotek er ikke en del av influensavaksinasjonsprogrammet, og de som vaksinerer seg der må betale full pris for vaksine og vaksinering. Helsedirektoratet har høsten 2020 gjort vedtak om at apotekene må forbeholde sine vaksinedoser til personer i risikogruppene og helsepersonell. Vedtaket gjelder fram til 1. desember.