Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Om NorFlu korona antistoff-undersøkelsen»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Om NorFlu korona antistoff-undersøkelsen

Artikkel

Om NorFlu korona antistoff-undersøkelsen

Informasjon om formålet med studien og hvorfor du inviteres til å avgi biologiske prøver.

Illustrasjon koronavirus

Informasjon om formålet med studien og hvorfor du inviteres til å avgi biologiske prøver.


Innhold på denne siden

Norge er preget av koronapandemien som rammer hele verden og det er mye vi ikke vet om det nye koronaviruset ennå. Vi trenger bedre kunnskap om koronasmitte og vaksinasjon mot korona i befolkningen. For eksempel vet vi ikke nok om hva som gjør at noen lett blir smittet, eller hvorfor noen av de som er smittet utvikler alvorlig sykdom.

Folkehelseinstituttet ønsker å kunne besvare slike spørsmål ved hjelp av deltakere i den norske influensaundersøkelsen NorFlu, og deres familier. Av praktiske grunner er det kun et utvalg NorFlu-deltakere som blir invitert, og for å kunne delta i studien så må du ha mottatt invitasjon på SMS til NorFlu korona antistoff-undersøkelsen. 

Formålet med studien

I studien vil vi samle inn blodprøver og spyttprøver for å kunne forstå hvor omfattende spredningen av koronaviruset har vært i befolkningen hittil, samt følge utviklingen fremover.

Gjennom mer avanserte analyser vil vi i tillegg kunne studere kroppens immunforsvar mot infeksjonen og betydning for sykdomsutvikling og alvorlighet av sykdom. 

Hva skal blodprøvene brukes til?

Blodprøvene skal brukes til å se på immunforsvaret mot SARS-CoV-2 til NorFlu mor og NorFlu barnet, samt deres familier. I tillegg ønsker vi å se på immunforsvaret mot influensa og andre luftveissykdommer.

Det første glasset («serum»-røret) testes umiddelbart for antistoffer mot SARS-CoV-2 ved Immunologisk avdeling på Oslo Universitetssykehus (OUS).

  • Du får vite om du har antistoffer mot SARS-CoV-2 som betyr at du har vært smittet med dette viruset eller tatt koronavaksine.
  • Testsvarene bidrar til å beregne hvor mange som har fått påvist antistoffer i Oslo og omegn. 

De andre glassene analyseres ved Folkehelseinstituttet for å få mer kunnskap om immunforsvaret før og etter vaksinasjon og før og etter infeksjon ved å se nærmere på:

  • antistoffer mot SARS-CoV-2-viruset
  • cellene som lager antistoffer (B-celler) 
  • de hvite blodcellene/ T-cellene, som er viktige for å dempe sykdomsforløpet og kvitte seg med koronaviruset i kroppen 
  • teste om disse cellene gjenkjenner andre sesongkoronavirus, det vil si om tidligere gjennomgåtte infeksjoner med forkjølelsesvirus kan gi noe «kryss»-beskyttelse mot det nye SARS-CoV2-viruset.

Prøvene vil på tilsvarende vis bli brukt til å fortsette forskning på langtidseffekter av H1N1 influensapandemien i 2009 og utvikling av immunforsvaret hos barn og voksne.

  • Vi fortsetter å sammenlikne immunforsvaret til gravide kvinner som var syke, ikke syke, vaksinert eller ikke vaksinert under pandemien i 2009 og se på beskyttelse mot influensavirus, koronavirus og andre luftveisinfeksjoner hos mor og barn i det lange løp.
  • Til sammen håper vi dette også vil bidra til å forklare hvorfor barn tilsynelatende er mindre utsatt for SARS-CoV-2 sykdom enn influensasykdom.

Resultater fra studien

Resultater fra studien blir fortløpende oppdatert på siden:

Historikk

09.02.2021: Lagt til informasjon om koronavaksine.

24.11.2020
La til informasjon om blodprøvene.