Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Om NorFlu korona antistoff-undersøkelsen»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Om NorFlu korona antistoff-undersøkelsen

Artikkel

Om NorFlu korona antistoff-undersøkelsen

Informasjon om formålet med studien og hvorfor du inviteres til å avgi biologiske prøver.

Illustrasjon koronavirus

Informasjon om formålet med studien og hvorfor du inviteres til å avgi biologiske prøver.


Innhold på denne siden

Folkehelseinstituttet (FHI) samler inn data for å få bedre kunnskap om koronasmitte og vaksinasjon mot korona i befolkningen. For eksempel vet vi ikke nok om hva som gjør at noen lett blir smittet, eller hvorfor noen av de som er smittet utvikler alvorlig sykdom.

FHI ønsker å kunne besvare slike spørsmål ved hjelp av deltakere i den norske influensaundersøkelsen NorFlu, og deres familier. Av praktiske grunner er det kun et utvalg NorFlu-deltakere som blir invitert, og for å kunne delta i studien så må du ha mottatt invitasjon på SMS til NorFlu korona antistoff-undersøkelsen. 

Formålet med studien

I studien vil vi samle inn blodprøver og spyttprøver for å kunne forstå hvor omfattende spredningen av koronaviruset har vært i befolkningen hittil, samt følge utviklingen fremover.

Gjennom mer avanserte analyser vil vi i tillegg kunne studere kroppens immunforsvar mot infeksjonen og betydning for sykdomsutvikling og alvorlighet av sykdom. 

Hva skal blodprøvene brukes til?

Blodprøvene skal brukes til å se på immunforsvaret mot SARS-CoV-2 til NorFlu mor og NorFlu barnet, samt deres familier. I tillegg ønsker vi å se på immunforsvaret mot influensa og andre luftveissykdommer.

Det første glasset («serum»-røret) testes umiddelbart for antistoffer mot SARS-CoV-2 ved Immunologisk avdeling på Oslo Universitetssykehus (OUS).

  • Du får vite om du har antistoffer mot SARS-CoV-2 som betyr at du har vært smittet med dette viruset eller tatt koronavaksine.
  • Ut fra testsvarene kan vi undersøke hvor mange som har fått påvist antistoffer i Oslo og omegn.

De andre glassene analyseres ved Folkehelseinstituttet for å få mer kunnskap om immunforsvaret før og etter vaksinasjon og før og etter infeksjon ved å se nærmere på:

  • antistoffer mot SARS-CoV-2-viruset
  • cellene som lager antistoffer (B-celler) 
  • de hvite blodcellene/ T-cellene, som er viktige for å dempe sykdomsforløpet og kvitte seg med koronaviruset i kroppen 
  • teste om disse cellene gjenkjenner andre sesongkoronavirus, det vil si om tidligere gjennomgåtte infeksjoner med forkjølelsesvirus kan gi noe «kryss»-beskyttelse mot det nye SARS-CoV2-viruset.

Prøvene vil på tilsvarende vis bli brukt til å fortsette forskning på langtidseffekter av H1N1 influensapandemien i 2009 og utvikling av immunforsvaret hos barn og voksne.

  • Vi fortsetter å sammenlikne immunforsvaret til gravide kvinner som var syke, ikke syke, vaksinert eller ikke vaksinert under pandemien i 2009 og se på beskyttelse mot influensavirus, koronavirus og andre luftveisinfeksjoner hos mor og barn i det lange løp.
  • Vi vil se nærmere på om barn er mindre utsatt for SARS-CoV-2 sykdom enn influensasykdom.

Resultater fra studien

Resultater fra studien blir fortløpende oppdatert på siden:

Historikk

09.02.2021: Lagt til informasjon om koronavaksine.

24.11.2020
La til informasjon om blodprøvene.