Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Kosthold blant 2-åringer i Norge»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Kosthold blant 2-åringer i Norge

Artikkel

Kosthold blant 2-åringer i Norge

Den tredje landsomfattende kostholdsundersøkelsen blant 2 år gamle barn i Norge, gjennomført våren 2019, viser at kostholdet blant 2-åringer i hovedsak er i tråd med nasjonale anbefalinger, med unntak av et noe høyt inntak av mettet fett og vitamin A, og et lavt inntak av jern hos jenter.

baby-spiser-frukt---nyhetssak-om-smabarn-og-kosthold.jpg

Den tredje landsomfattende kostholdsundersøkelsen blant 2 år gamle barn i Norge, gjennomført våren 2019, viser at kostholdet blant 2-åringer i hovedsak er i tråd med nasjonale anbefalinger, med unntak av et noe høyt inntak av mettet fett og vitamin A, og et lavt inntak av jern hos jenter.


Undersøkelsen ble gjennomført som et samarbeid mellom Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo og Folkehelseinstituttet. I undersøkelsen har man kartlagt inntak av mat, drikke og kosttilskudd i et landsrepresentativt utvalg av 2 år gamle barn i Norge. Inntak av energi og næringsstoffer er beregnet. Rapporten gir en beskrivelse av barnas kostvaner, en vurdering av om kostholdsvanene er i henhold til de norske anbefalingene, og en beskrivelse av endringer i kostvaner siden forrige nasjonale kostholdsundersøkelse blant 2-åringer i 2007.

Metode

Et landsomfattende utvalg på 3000 mødre som hadde født i februar 2017, to år før datainnsamlingen startet, ble trukket fra Folkeregisteret og invitert til å delta. Av disse deltok 1417 i undersøkelsen, dette tilsvarer en deltakelse på 47 %. Det ble benyttet et matvarefrekvensskjema som var tilgjengelig både som elektronisk nettskjema og i papirformat. Det store flertallet deltok via nettskjema.

Noen hovedfunn

Undersøkelsen viser flere positive trekk ved kostholdet til 2 år gamle barn. Tilsatt sukker er relativt lavt og utgjør 4,6 prosent av totalt energiinntak. Det har vært en nedgang i inntak av søte drikker siden den forrige nasjonale kostholdsundersøkelsen blant 2-åringer i 2007 (Småbarnskost 2). Det har også vært en økning i inntak av grønnsaker, frukt og bær. Imidlertid har inntaket av frisk frukt gått ned, mens inntak av industrifremstilte fruktmoser har økt. Inntak av mettet fett er over øvre anbefalte grense og utgjør 12,8 prosent av energiinntaket. Dette er på samme nivå som i 2007. Anbefalt daglig inntak av vitaminer og mineraler er i hovedsak i tråd med anbefalingene, med unntak av noe lavt inntak av jern hos jenter. Uten bidraget fra kosttilskudd ligger også vitamin D under anbefalt inntak. Inntak av vitamin A er høyt og ligger langt over anbefalt inntak. Leverpostei er den største kilden og bidrar med om lag halvparten av inntaket av vitamin A.