Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Kartlegging av jodstatus og saltinntak blant toåringer og deres mødre i Norge»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Kartlegging av jodstatus og saltinntak blant toåringer og deres mødre i Norge

Artikkel

Kartlegging av jodstatus og saltinntak blant toåringer og deres mødre i Norge

En landsdekkende kartlegging av jodstatus og saltinntak ved hjelp av et spørreskjema på nett og urinprøver fra mor og barn.

En landsdekkende kartlegging av jodstatus og saltinntak ved hjelp av et spørreskjema på nett og urinprøver fra mor og barn.


Små barn og kvinner i fruktbar alder har vist seg å være grupper som er i særlig risiko for å få for mye og/eller for lite jod. I dette prosjektet, som er et samarbeid med OsloMet, vil vi måle jod- og saltutskillelse i urin hos mor og barn i et landsrepresentativt utvalg som er tilfeldig trukket ut fra Folkeregisteret.

Myndighetene vurderer å bedre jodstatus i Norge ved å tilsette jod i bordsalt og i salt til industrifremstilte brød og bakervarer. Det er særlig viktig å følge med på inntaket av jod og salt før, under og etter en slik tilsetning, og spesielt i grupper som lett kan få for lite eller for mye jod. I Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (regjeringen.no) er overvåkning av saltinntak og jodstatus nevnt som tiltakspunkt.

Prosjektet er et samarbeid med OsloMet som har hovedansvar for den praktiske gjennomføringen. Du kan lese mer om studien på OsloMet sine nettsider: 

Kartleggingen inkluderer toåringer og deres mødre fra hele landet. Prosjektet inviterer et landsrepresentativt utvalg og har som mål å rekruttere totalt cirka 400 mor og barn-par. 

Om prosjektet

Prosjektet går fra 01.01.2021 til 31.12.2025. 

Godkjenninger: 

Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)

Prosjekteier/ Prosjektansvarlig 

OsloMet

Prosjektleder

Sigrun Henjum, OsloMet

Kontaktperson for studien ved FHI: