Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Om MoBaTann»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Om MoBaTann

Artikkel

Om MoBaTann - biobank for melketenner

MoBaTann biobank ble etablert i 2008, og er tilknyttet Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa). Dette er et samarbeid mellom Folkehelseinstituttet og Universitetet i Bergen.

Colourbox.com
Colourbox.com

MoBaTann biobank ble etablert i 2008, og er tilknyttet Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa). Dette er et samarbeid mellom Folkehelseinstituttet og Universitetet i Bergen.


De nærmere 35.000 melketennene i MoBaTann biobank oppbevares i Tannbanken ved Institutt for klinisk odontologi (IKO) ved Universitetet i Bergen. Deltakerne i MoBaTann biobank har donert èn eller flere melketenner, og alle disse barna er også deltakere i MoBa.

Formål

Formålet med MoBaTann biobank er å undersøke hvordan melketenner kan brukes som en biomarkør i forskningssammenheng for å øke kunnskapen om barns opptak av miljøgifter og næringsstoffer som blir tatt opp i kroppen gjennom miljø og kosthold. Vi ønsker å bruke denne kunnskapen til å finne årsaker til utvikling av sykdom og tilstand hos barn, og forebygge helseskader.

Hva forteller melketennene oss?

Analyser av tannvevet fra melketennene kan gi informasjon om eksponering for giftige og essensielle elementer i fosterlivsperioden og tidlig barndom. Sporstoffer fra barnets omgivelser og ernæring bygges inn i tannvevet etter hvert som tennene dannes. Tannvevet dannes lagvis etter et spesifikt mønster og er svært stabilt, og kan derfor brukes som en slags ferdsskriver for ulike eksponeringer i tanndanningsperioden. Dette kan sammenlignes med årringer i trestammer, bare at ringene dannes hyppigere i melketenner. Ved fødsel dannes det en tydelig vekstlinje i tannen – neonatallinjen – som gjør det mulig å skille tannvev som er dannet både før og etter fødselen.

I tillegg til dette kan tannvev vise forandringer og defekter som er resultat av sykdom, ernæringssvikt eller eksponeringer overfor miljøgifter.

Hver enkelt tann kan brukes til å analysere hva barnet har fått i seg av for eksempel tungmetaller som bly og kadmium, eller næringsstoffer som selen og jod. Disse opplysningene kan videre hjelpe oss å forstå hvorfor noen barn er friske og andre barn blir syke.

Takk!

En stor takk til alle barna som har sendt inn melketennene til MoBaTann.