Råd til bistandsarbeidere og helsepersonell som reiser til områder med utbrudd av ebola- eller marburgvirus
Artikkel
|Oppdatert
Råd til personer som skal reise til områder rammet av ebola- eller marburgvirussykdom for å gi bistand, om hva man bør tenke på i forkant av og underveis på reise, samt etter hjemkomst.
Om ebola- og marburgvirus
Både ebola- og marburgvirus tilhører familien filovirus og forårsaker viral hemoragisk feber. Sykdommene har svært like symptombilder. Smittemåte og inkubasjonstid er også like, begge sykdommene kan smitte mellom mennesker. Smittevernrådene for sykdommene er derfor de samme. Det finnes også andre virale hemoragiske febre som kan smitte mellom mennesker. Smittevernrådene er i stor grad de samme også for disse.
Reiser bør skje i regi av profesjonelle organisasjoner
Folkehelseinstituttet anbefaler uorganiserte grupper ikke reiser til områder rammet av ebola- eller marburgsykdom for å gi bistand. Kontakt med syke og personer som har dødd av disse sykdommene krever tilgang til adekvat beskyttelsesutstyr og god kunnskap om og øving i hvordan utstyret brukes.
Det kan være usikkert om det lokale helsetilbudet i berørte områder kan tilby helsehjelp uten at det medfører økt risiko for smitte. Bistand fra Norge bør derfor foregå i regi av profesjonelle organisasjoner, gjerne som ledd i et koordinert internasjonalt samarbeid.
Profesjonelle organisasjoner skal ha gode rutiner på plass for å beskytte eget personell, inkludert planer for forberedelse og oppfølging av personell som kommer tilbake fra områdene. Rutinene hos noen av organisasjonene kan i enkelte tilfeller være mer restriktive enn de offisielle rådene fra norske helsemyndigheter. Dette kan imidlertid være begrunnet i andre forhold enn de rent smittevernmessige.
Smitterisiko
Helsearbeidere, nær familie som pleier pasienter med ebola- eller marburgsykdom og laboratoriearbeidere er mest utsatt for å bli smittet, spesielt dersom de ikke beskytter seg med anbefalte smitteverntiltak.
Ved reise til berørte områder
Bistandsarbeidere og helsepersonell som reiser til områder med utbrudd av ebola- eller marburgsykdom bør:
- Før avreise ta vanlige forholdsregler før arbeid i utlandet. Dette inkluderer blant annet vaksinasjon, nødvendig opplæring, forsikring etc. Se temasiden for Smittevernråd ved reiser.
- Følge basale smittevernrutiner, inkludert god håndhygiene.
- Tilstrebe minst mulig direkte hudkontakt med andre mennesker.
- Unngå kontakt med syke personer uten å benytte korrekt personlig beskyttelsesutstyr.
- Følge nøye med på egen helse og begrense kontakt med andre dersom de blir syke. Dette gjelder særlig for de som har direkte kontakt med ebola- eller marburgpasienter.
- Måle egen kroppstemperatur morgen og kveld dersom man er i direkte kontakt med ebola- eller marburgpasienter/deres kroppsvæsker.Ikke delta i begravelsesritualer som inkluderer direkte kontakt med den døde.
- Unngå nær kontakt med levende og døde ville dyr (inkludert aper, antiloper, gnagere og flaggermus). Hindre at gnagere får tilgang til matvarer som da kan kontamineres med spytt, ekskrementer eller urin.
- Ikke oppsøk huler og andre typiske tilholdssted for flaggermus.
- Ikke spis såkalt «bushmeat», det vil si kjøtt fra ville dyr.
Verdens helseorganisasjon (WHO) har smittevernanbefalinger for hvordan helsepersonell og andre som kommer i direkte kontakt med syke skal beskytte seg mot smitte. Dokumentet inneholder både råd for smitteverntiltak ved direkte pasientbehandling, laboratorievirksomhet, post-mortem undersøkelser, begravelse, renhold og avfallshåndtering:
Ved mistanke om ebola- eller marburgsykdom under opphold i berørt område
Ved direkte hud-/slimhinnekontakt eller stikkskade med blod eller kroppsvæsker fra ebola- eller marburgpasient, eller utvikling av feber og/ eller andre symptomer forenelig med ebola- eller marburgsykdom, bør personen:
- Straks varsle organisasjonen man reiser for, isolere seg og søke medisinsk hjelp
- Begrense kontakt med andre mest mulig inntil diagnose er avklart. All annen reise enn til behandlende lege/helseinstitusjon bør unngås
- Følge lokale helsemyndigheters råd/anbefalinger/pålegg
Ved mistanke om smitte av ebola- eller marburgvirus anbefales hjemtransport så raskt som mulig
Helsedirektoratet er kontaktpunkt for medisinsk evakuering til Norge. Noen hjelpeorganisasjoner har i tillegg egne evakueringsavtaler. Medisinsk evakuerte pasienter innlegges fortrinnsvis på CBRNE-senteret ved OUS Ullevål.
Symptomer
Tiden fra smitte til symptomer (inkubasjonstiden) er 2–21 dager, vanligvis 8–12 dager. Tidlige symptomer på sykdom med ebola- og marburgvirus er feber, muskel- og leddsmerter, slapphet, hodepine, magesmerter, oppkast og diaré.I tillegg er det rapportert om konjunktivitt, sår hals og utslett. Etter cirka en uke kan det oppstå svikt i flere organer. Noen pasienter får indre og ytre blødninger.
Etter hjemkomst
Organisasjoner som sender personell ut i felt i de berørte landene har vanligvis gode prosedyrer for oppfølging ved hjemkomst.
Personer som returnerer fra et berørt område, skal følges opp de første 21 dagene etter siste mulige eksponering (tilsvarer inkubasjonstiden). Oppfølgingen vil avhenge av risikovurdering basert på grad av eksponering for virus og eventuelle symptomer. Veiledning for klassifisering av risiko og oppfølging er gitt i egne råd til helsepersonell.
Ebola- og marburgvirus kan ikke påvises før etter symptomdebut. Det er derfor ikke indikasjon for laboratorietesting for ebola- eller marburgvirus hos personer uten symptomer. For helsetjenesten gjelder samme smittevernråd ved ebola- og marburgsykdom.
Mer informasjon
Storbritannias smitteverninstitutt (UKHSA) har publisert følgende råd for bistands- og helsearbeidere: