Håndtering av pasient før transport til sykehus
Publisert
Helsepersonell som skal håndtere pasient med mistanke om viral hemoragisk febersykdom (VHF) i primærhelsetjenesten, bør bruke personlig verneutstyr som anbefalt. Gravide eller immunsupprimerte bør ikke delta i arbeidet med pasienter med mistenkt eller bekreftet VHF.
Anbefalinger (1-3):
- Pasienten isoleres på eget rom med toalett, og det tilstrebes minst mulig kontakt med pasienten, med mindre pasienten trenger akutt hjelp.
- Personell som skal inn på rommet utfører håndhygiene og tar på seg anbefalt personlig verneutstyr før de går inn.
- Hvis det ikke finnes et egnet rom for isolering, utføres en risikovurdering om pasienten skal flyttes til et mer egnet sted i påvente av transport til sykehus. Det enkleste og tryggeste smittevernmessig er å unngå å flytte pasienten fra der vedkommende allerede er.
- Legen innhenter nødvendig informasjon fra pasienten og vurdere pasientens tilstand, samt informerer pasienten om å holde seg i ro på rommet inntil videre oppfølging/transport er bestemt.
- Engangsutstyr benyttes der det er mulig.
- Aerosolgenerende prosedyrer unngås så langt det er mulig.
- Om det ikke benyttes transportisolator (smittekuvøse) og pasienten må transporteres gjennom andre områder, tømmes aktuelle rom, korridorer og heiser for folk før pasienten transporteres gjennom området. Munnbind settes på pasienten dersom tilstanden tillater det.
Det bør føres en logg over alle personer som går inn i pasientrommet eller som har vært i kontakt med pasienten eller pasientens kroppsvæsker. Loggen bør inneholde dato og tidspunkt for kontakt.
Når pasienten er overflyttet til sykehus:
- Engangsutstyr kastes som smittefarlig avfall.
- Flergangsutstyr rengjøres og desinfiseres eller ev. vurderes kastet som smittefarlig avfall.
- Gulv, inventar og flater rengjøres og desinfiseres.