Om studien
Artikkel
|Publisert
Munnbindstudien undersøker om munnbind i offentlige rom reduserer sannsynligheten for å få luftveisinfeksjon.
Målet med studien
Hensikten med studien er å undersøke om bruken av munnbind i det offentlige rom reduserer sannsynligheten for å få luftveissymptomer som følge av virus og bakterier som gir luftveisinfeksjon, deriblant f.eks. COVID-19.
Delta i studien og få sjansen til å vinne premier
Som takk for at du deltar i studien er du med i trekningen av gavekort (5000kr). Vi trekker 5 heldige vinnere når studien er avsluttet. Alle som fullfører studien og svarer på oppfølgingsspørreskjemaet er med i trekningen – uansett når du meldte deg på Munnbindstudien.
Gjennomføring av studien og tidsramme
Studien gjennomføres av Senter for forskning på epidemitiltak (CEIR) ved Folkehelseinstituttet.
Vi ønsker å rekruttere rundt 5000 deltakere blant befolkningen i Norge. Studien er randomisert, som innebærer at deltakere som samtykker til deltagelse tilfeldig deles inn i to grupper.
- Den ene gruppen skal gå med munnbind over en periode på 14 dager når du er ute blant andre mennesker og ikke kan holde avstand, for eksempel på kollektivtrafikk, og på offentlige steder som kjøpesentre, butikker, kulturarrangementer o.l. Munnbind trenger ikke brukes hjemme eller på arbeid .
- Den andre gruppen skal fortsette som før og IKKE bruke munnbind, i 14 dager.
Studieperioden er 14 dager. Hvis det i løpet av studien kommer endringer i nasjonale eller lokale anbefalinger eller forskrifter om munnbind som er i strid med gjennomføringen, vil studien avbrytes.
Samtykke, datainnsamling og personvern
I forkant av studien vil de som ønsker å delta bli bedt om å fylle ut et samtykkeskjema og bekrefte med bankID. Samtykke til deltakelse omfatter:
- Å følge det tiltaket som er aktuelt i 14 dager (avhengig av hvilken gruppe du blir trukket ut til)
- Å svare på et enkelt spørreskjema (estimert tidsbruk er 1-2 minutter) etter 14-dagers perioden
- At studien kan innhente data fra Folkeregisteret (kjønn og alder), koronatestsvar fra Meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) og Nasjonalt vaksinasjonsregister (SYSVAK)
Deltakere får tilsendt et spørreskjema på SMS i etterkant av 14-dagers perioden studien pågår. Der bes deltakerne oppgi bakgrunnsinformasjon, eventuelle symptomer, smitte og opplevd tilfredshet ved tiltaket. Spørreskjemaet tar omtrent 2 minutter å besvare.
Deltakelse
Deltakelse i studien er frivillig. Du kan når som helst og uten å oppgi noen grunn, trekke ditt samtykke. Det vil ikke ha noen negative konsekvenser for deg hvis du velger å trekke deg. Dersom du trekker tilbake samtykket vil det ikke forskes videre på dine opplysninger.
Du kan kreve innsyn i opplysningene som er lagret om deg og disse vil da utleveres inn 30 dager. Du kan også kreve at dine opplysninger i prosjektet slettes. Adgangen til å kreve sletting gjelder ikke dersom opplysningene er anonymisert eller publisert. Denne adgangen kan også begrenses dersom opplysningene er inngått i utførte analyser.
Formidling av resultater
Ikke-personidentifiserbare resultater av studien publiseres i et vitenskapelig tidsskrift. Resultatene kan bli publisert i en rapport fra Folkehelseinstituttet dersom det er behov for det.