Informasjonsskriv
Artikkel
|Publisert
Her finner du informasjon om hva som står i samtykket for munnbindstudien.
Hva innebærer prosjektet for deg?
Hvis du velger å delta i prosjektet vil det innebære at du blir tilfeldig plassert i en av to grupper:
- Den ene gruppen skal gå med munnbind over en periode på 14 dager når du er blant andre og ikke kan holde avstand, for eksempel på kollektivtrafikk, og på offentlige steder som kjøpesentre, butikker, kulturarrangementer o.l. Munnbind skal ikke brukes hjemme eller på arbeid.
- Den andre gruppen skal fortsette som før og IKKE bruke munnbind, i 14 dager.
Dette skal foregå over 14 dager. Deretter vil du motta en e-post med en lenke til et svært kort, nettbasert spørreskjema. I spørreskjemaet vil vi spørre om du har følt deg syk i løpet av studieperioden, luftveissymptomer og transport til og fra arbeid. Spørreskjemaet tar omtrent 3 minutter å fylle ut.
I prosjektet vil vi innhente personnummeret ditt for finne opplysninger om kjønn og alder i Folkeregisteret, registrert covid-19 smitte i Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) og vaksinestatus (SYSVAK).
Dersom du av medisinske eller andre grunner alltid bruker munnbind på offentlige steder der det er mange folk, så kan du ikke delta i prosjektet.
Mulige fordeler og ulemper
Resultatene fra studien vil kunne gi den enkelte individ et kunnskapsgrunnlag for å iverksette tiltak som passer best for egen helse, eksempelvis for individ som har en grunnlidelse eller behandling som gir høy risiko for alvorlig sykdom ved smitte av luftveisagens.
Hver enkelt deltager velges til å gå med munnbind eller ikke i en periode på 14-dager. Enkelt kan oppleve dette som belastende i hverdagen.
Frivillig deltagelse og mulighet for å trekke ditt samtykke
Det er frivillig å delta i prosjektet. Dersom du ønsker å delta, undertegner du samtykkeerklæringen på siste side. Du kan når som helst og uten å oppgi noen grunn trekke ditt samtykke. Det vil ikke ha noen negative konsekvenser for deg hvis du ikke vil delta eller senere velger å trekke deg. Dersom du trekker tilbake samtykket, vil det ikke forskes videre på dine opplysninger. Du kan kreve innsyn i opplysningene som er lagret om deg, og disse vil da utleveres innen 30 dager. Du kan også kreve at dine opplysninger i prosjektet slettes.
Adgangen til å kreve destruksjon, sletting eller utlevering gjelder ikke dersom opplysningene er anonymisert eller publisert. Denne adgangen kan også begrenses dersom opplysningene er inngått i utførte analyser.
Dersom du ønsker å trekke deg eller har spørsmål til prosjektet kan du ta kontakt på e-post: munnbindstudien@fhi.no
Hva skjer med opplysningene om deg?
Opplysningene som registreres om deg skal kun brukes slik som beskrevet under formålet med prosjektet, og planlegges brukt til 2024. Eventuelle utvidelser i bruk og oppbevaringstid kan kun skje etter godkjenning fra REK og andre relevante myndigheter. Du har rett til innsyn i hvilke opplysninger som er registrert om deg og rett til å få korrigert eventuelle feil i de opplysningene som er registrert. Du har også rett til å få innsyn i sikkerhetstiltakene ved behandling av opplysningene. Du kan klage på behandlingen av dine opplysninger til Datatilsynet og institusjonen sitt personvernombud.
Alle opplysningene vil bli behandlet uten navn og fødselsnummer eller andre direkte gjenkjennende opplysninger (=kodede opplysninger). En kode knytter deg til dine opplysninger gjennom en navneliste.
Det er kun forskerne Runar Solberg (FHI), Petter Elstrøm (FHI) og Ingeborg Hess Elgersma (FHI) som har tilgang til denne listen. Opplysningene om deg vil bli anonymisert eller slettet fem år etter prosjektslutt.
Godkjenninger
Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk har gjort en forskningsetisk vurdering og godkjent prosjektet [536544]. Folkehelseinstituttet og prosjektleder Runar Solberg er ansvarlig for personvernet i prosjektet.
Kontaktopplysninger
Dersom du har spørsmål til prosjektet eller ønsker å trekke deg fra deltakelse, kan du ta kontakt på e-post: munnbindstudien@fhi.no
Dersom du har spørsmål om personvernet i prosjektet, kan du kontakte personvernombudet ved institusjonen: personvernombud@fhi.no (Folkehelseinstituttets personvernombud)