Utvikling og godkjenning av koronavaksiner
Artikkel
|Oppdatert
En rekke bioteknologiselskaper, globale vaksineprodusenter og andre organisasjoner utvikler vaksiner mot koronasykdom.
Utvikling
Det er satt inn store ressurser for å utvikle gode vaksiner mot det nye koronaviruset. Det er flere vaksiner som har blitt godkjent av legemiddelmyndighetene, og flere er under utvikling.
Godkjenning
Selv om legemiddelmyndighetene i Europa og Norge legger til rette for rask utvikling og godkjenning av koronavaksiner, skal de strenge kravene til kvalitet, effekt og sikkerhet fortsatt oppfylles. En vaksine blir bare godkjent dersom nytten vurderes som langt større enn risikoen.
Vaksinene er testet ut i store studier hvor flere tusen personer har fått vaksinen. Studiene er gjennomført på samme måte som for andre vaksiner, men observasjonstiden er kortere. Betinget godkjenning betyr at det foreligger nok data til å vurdere at nytten av vaksinen er langt større enn risikoen, men at vaksineprodusenten må fortsette studiene og fortløpende gi legemiddelmyndighetene data som kommer til etter hvert.
Det er Legemiddelverket som vurderer den kliniske dokumentasjonen og godkjenner vaksiner for bruk i Norge, i samarbeid med europeiske legemiddelmyndigheter. Flere koronavaksiner forventes å få godkjenning.
Godkjenningsprosessen
Vaksineteknologiene
- De ulike vaksineteknologiene (dmp.no) som brukes i utviklingen av koronavaksiner.
Film om godkjenningsprosessen
Hvordan godkjennes koronavaksiner? fra Direktoratet for medisinske produkter.
Folkehelseinstituttet skal gi råd til helsetjenesten, kommuner og myndigheter, derfor har vi dessverre ikke kapasitet til svare på spørsmål fra privatpersoner. Du finner mer informasjon om vaksiner og hvilke vaksiner som er registert på deg på helsenorge.no. Har du likevel behov for å komme i kontakt med oss bruk kontaktskjema (krever elektronisk ID).
Ansatte i helsetjenesten kan kontakte FHIs vaksinerådgivning for helsepersonell.