Om avløpsbasert overvåking
Artikkel
|Publisert
Avløpsbasert overvåking baserer seg på at stoffer som skilles ut gjennom avføring og urin kan måles gjennom laboratorieanalyser av prøver av avløpsvann og dermed gi et øyeblikksbilde på smittesituasjon og helsetilstand i befolkningen.
Bruk av avløpsovervåking for å overvåke sykdommer strekker seg langt tilbake i tid. Allerede på 1940-tallet er det beskrevet forsøk på kartlegging av forekomst av poliovirus i befolkningen gjennom prøver av avløpsvann, og senere ble det tatt i bruk i globale utryddelsesprogram for samme sykdom. I tillegg til overvåking av smittsomme sykdommer er det også økende interesse for dette verktøyet for å kartlegge befolkningens bruk av for eksempel rusmidler og legemidler, samt forekomst av antibiotikaresistens.
Under koronapandemien ble avløpsbasert overvåking brukt i mange land som et tilleggsverktøy for å overvåke forekomst og utvikling av smittenivå og virusvarianter i befolkningen. Selv om covid-19 hovedsakelig smitter gjennom luftveiene, har studier vist at en stor andel av covid-19-smittede personer skiller ut virus gjennom avføring. Utskillelse forekommer både hos asymptomatiske, presymptomatiske og symptomatiske, noe som øker relevansen til avløpsbasert overvåking for kartlegging av smitteforekomst og smittetrend.
Verktøyet prøves stadig ut på nye områder – flere land bruker det blant annet til overvåking av blant annet polio og mpox, og det gjøres mye forskning på området. Forskningsbasert kunnskap og eksperimentell utprøving er viktig for å styrke nytteverdien av avløpsbasert overvåking som et epidemiologisk verktøy i beredskapen mot fremtidige helsetrusler. FHI følger derfor nøye med på internasjonal forskning og utvikling innen dette feltet gjennom deltakelse i internasjonale nettverk og prosjekter.
Slik foregår avløpbasert overvåking
Avløpsovervåking baserer seg på infrastrukturen for avløpsvannhåndtering i kommunene. Se trinnene i overvåkingen i figuren under.
Ved renseanlegget tas det ut prøver av avføring og urin fra befolkningen til analyse med automatisert prøvetakingsutstyr for å sikre representativitet over et visst tidsrom eller utfra et gitt volum. Prøvene transporteres deretter til et egnet laboratorium for rensing og spesifikk analyse, som gjerne er rettet mot arvestoffet (DNA/RNA) til mikroorganismer. Ved hjelp av analysene er det mulig å påvise eventuell forekomst av smittestoffer, også mengden av stoffer i prøven.
Figur: Flytskjema for overvåking av smittestoffer i avløpsvann.