Sykehjem: Prevalensundersøkelser av helsetjenesteassosierte infeksjoner og antibiotikabruk, NOIS-PIAH
Artikkel
|Oppdatert
Informasjon til helsepersonell om hva som overvåkes, når og hvordan undersøkelsene skal gjennomføres, datainnlevering og resultatrapporter (PIAHnett).
Alle sykehjem er pålagt å delta i de nasjonale prevalensundersøkelsene av helsetjenesteassosierte infeksjoner og antibiotikabruk i henhold til Forskrift om Norsk overvåkingssystem for antibiotikabruk og helsetjenesteassosierte infeksjoner (NOIS-registerforskriften).
Prevalensundersøkelser i sykehjem i 2024
Undersøkelsestidspunkt |
Innleveringsfrist |
Uke 22, 27.−31. mai |
28. juni |
Uke 45, 4.−8. november |
6. desember |
Prevalensundersøkelsene skal gjennomføres den dagen i angitte uker hvor sykehjemslegen er til stede.
Datainnlevering og resultatrapporter (PIAHnett)
Data fra prevalensundersøkelsene skal leveres til Folkehelseinstituttet ved hjelp av vårt internettbaserte dataverktøy, PIAHnett. Det er kun helsepersonell (registrert i HPR-registeret) som får tilgang til PIAHnett, og pålogging krever enten MinID, BankID, Buypass eller Commfides.
For å få tilgang til mer enn ett sykehjem i PIAHnett, må du henvende deg til Folkehelseinstituttet. Slik utvidet tilgang er begrenset til helsepersonell med tjenstlige behov, for eksempel sykehjemsleger med ansvar for mer enn et sykehjem. Utvidet tilgang kan fås ved å sende en e-post til prevalens@fhi.no og oppgi:
- Navn, tittel/funksjon og arbeidssted
- Hvilke sykehjem du ønsker tilgang til, samt fylke og kommune disse ligger
I PIAHnett har helsepersonell også tilgang til resultatrapporter fra eget sykehjem, samlede resultater fra sykehjem i egen kommune, eget fylke og nasjonalt.
Nasjonale resultater fra prevalensundersøkelsene i sykehjem finner du i:
Dette registreres i undersøkelsene
Prevalensundersøkelsene består av to deler, én hvor noen utvalgte helsetjenesteassosierte infeksjoner registreres og én hvor all systemisk bruk av antibiotika registreres.
I sykehjem registreres følgende typer helsetjenesteassosierte infeksjoner:
- Symptomatiske urinveisinfeksjoner både hos beboere med og uten urinveiskateter
- Nedre luftveisinfeksjoner
- Infeksjoner i operasjonsområder (overflatiske og dype postoperative sårinfeksjoner - inkludert postoperative infeksjoner i organ/hulrom)
- Hudinfeksjoner
I antibiotikadelen av undersøkelsen registreres all systemisk bruk (ikke bare bruk knyttet til de fire typene helsetjenesteassosierte infeksjoner). Antibiotika er definert som:
- Antibakterielle medikamenter, inkludert metenamin
- Antimykotika
- Enkeltmedikamentene vankomycin, fidaksomicin, metronidazol og rifampicin
Registreringsmal
En fullstendig beskrivelse av prevalensundersøkelsene i sykehjem finnes i:
Registreringsmalen inneholder skjema for registrering av helsetjenesteassosierte infeksjoner (vedlegg 2) og antibiotikabruk (vedlegg 3) til bruk på avdelingene. For å gjøre det enkelt å skrive ut og redigere skjemaene for lokal bruk, er disse publisert i Word-format nedenfor.
- Vedlegg 2 Helsetjenesteassosierte infeksjoner - registreringsskjema for bruk på avdeling (word-doc)
- Vedlegg 3 Systemisk antibiotikabruk - registreringsskjema for bruk på avdeling 2015 (word-doc)
Definisjoner - enhetlig registrering
For at forekomsten av infeksjoner skal kunne sammenlignes over tid og mellom sykehjem, må overvåkingen være enhetlig. Alle sykehjem skal derfor benytte samme definisjon av helsetjenesteassosierte infeksjoner og av de ulike typene helsetjenesteassosierte infeksjoner (kasusdefinisjoner) som registreres.
Fra 2015 skal de såkalte McGeer-kriteriene benyttes. De er utarbeidet for bruk i langtidsinstitusjoner, inkludert sykehjem. McGeer-kriteriene inneholder ikke egne definisjoner for postoperative infeksjoner i operasjonsområder. Denne infeksjonstypen skal derfor diagnostiseres i henhold til kasusdefinisjonen fra European Centre for Disease Prevention and Control.
- Norsk oversettelse av infeksjonsdefinisjonene som inngår i NOIS-PIAH i sykehjem, 2015 (pdf)
- McGeer-kriteriene 2012 (pdf)
Frem til 2015 ble det (med unntak av definisjonen for hudinfeksjon) benyttet forenklede og modifiserte utgaver av definisjoner utarbeidet av Centers for Disease Control and Prevention i USA i prevalensundersøkelsene i sykehjem.