Tildelte midler i 2023: Program for teknologiutvikling i vannbransjen
Artikkel
|Publisert
Program for teknologiutvikling i vannbransjen støttet ti prosjekter i 2023. Ordningen skal stimulere til nytenkning og innovasjon, og retter seg inn kommunen som vannverkseier og eier av infrastruktur knyttet til drikkevannsforsyning. Målet er å oppnå helsemessig tryggere vannforsyning og større leveringssikkerhet av drikkevann på en kostnadseffektiv og bærekraftig måte.
Online overvåking av mikrobiologisk drikkevannskvalitet i Oslo Kommune
Målet med prosjektet er å overvåke bakterienivået i råvannskilden Maridalsvannet, behandlet drikkevann ut fra Oset vannbehandlingsanlegg (VBA) og drikkevann på ledningsnettet i Oslo med online flowcytometri (FCM). Ved å analysere bakterienivået i sanntid, flere ganger i døgnet, vil vi kunne få ny kunnskap om hvordan dette endrer seg fra råvannskilde til renseanlegg og ute på ledningsnettet. Dette vil kunne bli et viktig verktøy for å optimalisere vannbehandlingsprosessen og hvordan man kan drifte ledningsnettet på en bedre måte med tanke på drikkevannskvalitet. Dette gjelder særlig i perioder der råvannskilden er i sirkulasjon på høsten og våren.
Delmål:
- Få mer kunnskap om endringer i bakterienivå over tid.
- Sammenligne FCM-data med resultater på kimtallsanalyser og nivåer av koliforme bakterier.
- Mer kunnskap om hvordan bakterienivået endrer seg gjennom årstider, spesielt med tanke på sirkulasjonsperioder.
- Knytte FCM-data mot vannbehandlingsprosessen på Oset VBA.
- Se på hvordan bakterienivåene endrer seg fra råvann, rentvann og distribusjonsnettet gjennom året.
Prosjektbeskrivelse
Vann- og avløpsetaten (VAV), Oslo kommune, har i dag et omfattende overvåkingsprogram for å ivareta et godt og helsemessig trygt drikkevann for Oslos innbyggere. Det tas ukentlige prøver på vannbehandlingsanlegg, ut fra anleggene, på høydebassenger og på ledningsnettet. Prøvene blir analysert for mikrobiologiske, kjemiske og fysiske parametere i henhold til drikkevannsforskriften. Prøvetakingen gir allikevel kun et øyeblikksbilde og for mikrobiologiske parametere får vi kun informasjon om bakterier som er dyrkbare i et laboratorium. Dette utgjør kun 1% av alle bakterier som finnes naturlig i ferskvann. For å få bedre kunnskap om resterende 99% av bakteriene som finnes i en vannprøve vil analyseinstrumenter som ikke baserer seg på dyrkningsforsøk, som flowcytometri, være viktige verktøy å ta i bruk. I tillegg tar det flere dager å få et analyseresultat for tradisjonelle mikrobiologiske dyrkningsanalyser, dette på grunn av inkubasjonstiden som trengs for at bakterier skal kunne vokse på et gitt medium. Ved å ta analyser flere ganger i døgnet, og samtidig kunne lese denne dataen online etter hvert som resultatene foreligger, vil online-FCM gjøre det mulig å iverksette tiltak raskere for å forhindre forringelse av drikkevannet, enn ved å vente på at bakteriene skal vokse i et laboratorium.
- Prosjekteier: Oslo kommune Vann- og avløpsetaten
- Kontaktperson: Ingvild Falkum Ullmann, ingvild.ullmann@vav.oslo.kommune.no
- Prosjektets varighet: Mai 2023 til november 2024
- Tildelt beløp: NOK 848 547
- Prosjektpartnere: Diplomingeniør Houm AS
Intelligente membransystemer for reservevannforsyning IntelMEM
Det overordnede målet med IntelMEM-prosjektet er å sikre folkehelsen og øke beredskapen til norske vannbehandlingsanlegg med effektiv reservevannforsyning.
Delmål:
- Videreutvikle intelligent membranteknologi utarbeidet under IntelMEM Fase I (2021-2022) som effektivt kan fjerne naturlig organisk materiale fra overflatevann, og samtidig å sikre mikrobiologisk sikkerhet og overholdelse av andre kjemiske parametere som brukes til å vurdere kvaliteten på vann beregnet til forbrukere;
- Utvikle og validere den industrielle prototypen basert på grovprototypen fra IntelMEM Fase. Den industrielle prototypen skal testes i det aktuelle miljøet (TRL 5-61) til et vannbehandlingsanlegg som for tiden har utfordringer med å sikre reservevannforsyning på grunn av høy konsentrasjon av naturlig organisk materiale i de tilgjengelige vannkildene;
- Opprettholde IntelMEM Living Lab som inkluderer fellesskap av praksis for sluttbrukere, forskere, teknologileverandører og offentlige organisasjoner.
Prosjektbeskrivelse
IntelMEM prosjektet skal sikre folkehelsen og øke beredskapen til norske vannbehandlingsanlegg med effektiv reservevannforsyning. Prosjektet skal løse problemet om alternativ vannforsyning i kommuner av enhver størrelse som har tilgang til vannkilder med høyt innhold av naturlig organisk materiale. Prosjektet skal utvikle teknologien for intelligent membransystem som slår sammen avansert membran nanofiltrering (NF), prosessanalyse og -kontroll. Prosjektet skal bidra til helsemessig tryggere reservevannforsyning og større leveringssikkerhet av drikkevann i små og store kommuner under klimaendringen som øker naturlig organiske materiale i vannkilder.
Prosjektet organiserer Living Lab samarbeid mellom kommunene som sluttbrukere, FoU-miljø og vannindustriaktorer. Prosjektet skal etablere et fellesskap for membranpraksis (Community of Practice), kunnskapsutveksling og industriråd til FoU-miljø.
- Prosjekteier: Sunnfjord kommune
- Kontaktperson: Zakhar Maletskyi, zakhar.maletskyi@nmbu.no
- Prosjektets varighet: August 2023 til juli 2024
- Tildelt beløp: NOK 355 000
- Prosjektpartnere: NMBU, ScanWater, DosCon
Drikkevannets mikrobiom
Målet for prosjektet er å øke kunnskapen om den mikrobiologiske vannkvaliteten i distribusjonssystemet, og kartlegge bakteriesamfunnet i et område hvor det har vært episoder med funn av indikatororganismer i rutineprøver. Samtidig er det et ønske å ta i bruk ny teknologi for og vurdere om dette er teknologi vi kan ta i bruk for overvåkning av den mikrobielle drikkevannskvaliteten. Samarbeidet mellom Oslo VAV og Bergen Vann vil gi et solid sammenligningsgrunnlag for resultatene som opparbeides. I tillegg skaper et slikt samarbeid positive ringvirkninger i form av kompetanseutvikling og erfaringsutveksling.
Delmål:
- Beskrive sammensetning av bakterielle samfunn gjennom distribusjonssystemet med hjelp av DNA-sekvensering (16s rRNA)
- Studere mulige endringer i sammensetning av bakteriesamfunn gjennom distribusjonssystemet (fra kilde til tappekran)
- Studere om sammensetning av bakteriesamfunnet endrer seg gjennom årstider/over tid
- Se og vurdere resultater i sammenheng med andre relevante prosjekter (BARRINOR, Mikrobiologisk vannkvalitet i ledningsnett og Ny kunnskap om mikrobiologisk vannkvalitet i vanndistribusjonssystem med bergsprengte drikkevannsmagasiner)
Prosjektbeskrivelse
Både Oslo og Bergen har hatt flere funn av indikatorbakterier i spesifikke områder i vanndistribusjonssystemene. I dette prosjektet ønsker vi å videreføre bruk avanserte molekylærbiologiske metoder som DNA-sekvensering og flowcytometri (FCM) for å øke kunnskapen om den mikrobiologiske vannkvaliteten i disse områdene, i tillegg til å finne ut om dette er metoder og teknologier vi kan ta i bruk for overvåkning av mikrobiell drikkevannskvalitet. I et pågående prosjekt har Bergen Vann og Oslo VAV samarbeidet om å kartlegge den mikrobiologiske vannkvaliteten i et distribusjonssystem med bergsprengte drikkevannsmagasiner (rapport kommer). Dette prosjektet har ført til interessante resultater og ny kunnskap, og har bekreftet verdien av å ta i bruk slike metoder for å kartlegge hvordan mikrobiologien endrer seg i distribusjonssystemet. Vi ser imidlertid at det vil være en stor fordel å samle mer data over lenger tid for å kunne underbygge teorier og konklusjoner på best mulig måte. Vi ønsker derfor å videreføre prosjektet og metodene for å få enda mer kunnskap om drikkevannets mikrobiom.
Resultatene fra prosjektet vil kunne brukes til å øke kunnskapen om distribusjonssystem, bedre forstå sammenhengen mellom råvannskvalitet, vannbehandling/rentvannskvalitet og vannkvalitet i ledningsnettet. Dette vil også gi informasjon om hvordan vanndistribusjonssystem bør driftes også fra vannkvalitetsperspektiv, og potensielt avdekke sårbare punkter på ledningsnettet. Samtidig gir det oss mulighet til å teste ut ny teknologi, og om dette er noe vi kan implementere i overvåkningen av drikkevannskvaliteten. Resultatene fra prosjektet er relevant for andre vannverk og vil øke bevisstheten rundt mikrobiologisk vannkvalitet i distribusjonssystemet samt øke tryggheten i vannforsyningen.
- Prosjekteier: Bergen Vann og Oslo kommune Vann- og avløpsetaten
- Kontaktperson: Hege Hovland, hege.hovland@bergen.kommune.no
- Prosjektets varighet: August 2023 til juli 2024
- Tildelt beløp: NOK 911 173
- Prosjektpartnere: Sintef Industri, NTNU
Redusere vannlekkasjer i Asker ved hjelp av hydrofoner med datainnsending via av FM-nettet
Målet for prosjektet er å teste og dokumentere hvordan korrelerende hydrofoner, som synkroniserer klokkene i sensorene via FM-radio, kan benyttes for å senke lekkasjenivåene i Asker.
Delmål:
- Planlegge hva som er optimal plassering av loggere i området Nesøya og Landøya i Asker.
- Plassere ut loggere og optimalisere systemet.
- Vurdere resultatene og formidle dem til vannbransjen.
Prosjektbeskrivelse
Formålet med prosjektet er å effektivisere arbeidet med å finne vannlekkasjer ved hjelp av korrelerende hydrofoner. Asker kommune ønsker å teste bruk av hydrofoner ettersom vi har en del utfordringer med å finne lekkasjer der hvor ledningsnettet er av plastmateriale (PE, PVC). Tidligere har vi brukt lydloggere som festes utenpå rørmaterialet. Disse har gitt gode resultater på store lekkasjer og lekkasjer på støpejern med god hørbarhet. Dessverre blir vi sittende igjen med en god del mindre lekkasjer som er vanskelige og tidkrevende å detektere. Hydrofonloggerene må installeres i kum og det vil derfor medgå en del tid på selve installeringen. Noen steder må da kanskje også anbores for å få installert, ettersom hydrofonene må ha kontakt med vannstrømmen.
Siden det også skal tas i bruk en ny programvare, må det også beregnes tid på opplæring av denne. Oslo VAV skal i løpet av 2023 installere 100 slike hydrofoner og har brukt mye tid på finne ut hvordan de best skal plassere loggerne, og i hvilke områder som er best egnet. Noe av utfordringen i Oslo er at de har et tett ledningsnett med mange komponenter som kan skape støy i vannstrømmen og forstyrre. For vannbransjen er det nyttig å også få testet og dokumentert prinsippet med korrelerende hydrofoner, som synkroniserer klokkene i sensorene via FM-radio, for lekkasjedeteksjon i Asker, som har forhold som kan være representative for mange norske byer.
- Prosjekteier: Asker kommune
- Prosjektets varighet: Mai 2023 til juni 2024
- Tildelt beløp: NOK 800 000
- Kontaktperson: Petter Clausen, petter.clausen@asker.kommune.no
- Prosjektpartnere: Eskeland Electronic, Norsk vann, Oslo kommune Vann- og avløpsetaten
Alternativer til jernklorid i vannbehandling med Moldeprosessen
Undersøke i hvilken grad Moldeprosessanlegg kan benytte aluminiumbaserte koagulanter, særlig med tanke på en situasjon med forsyningsproblemer for jernklorid.
Delmål:
- Identifisere de mest egnede aluminimumsbaserte koagulantene for Moldeprosessanlegg.
- Identifisere de mest egnede driftsbetingelsene med aluminiumbaserte koagulanter.
Prosjektbeskrivelse
Forsyningssituasjonen for jernbaserte koagulanter (fellingskjemikalier) til vannrensing har vært usikker i 2022.
50-60 norske vannverk av avhengig av leveranser av jernklorid for å kunne drive hovedrenseprosessen. De fleste (over 40) av disse benytter «Moldeprosessen» for rensing. Det er god mulighet for at en del av disse kan benytte aluminiumbaserte koagulanter i stedet, men dette må avklares og prøves ut på forhånd. Prosjektet skal undersøke:
- om anleggene kan benytte aluminiumbaserte koagulanter med et akseptabelt resultat (vannkvalitet m.m.),
- hvilke som er de mest egnede aluminimumbaserte koagulantene,
- hvordan anleggene bør drives/styres i påkommende tilfelle, om det er behov for supplerende kjemikaliedosering osv.
Det er gjort en del forsøk med aluminiumbaserte koagulanter i slik anlegg tidligere, og resultatene fra disse skal sammenstilles. Deretter gjøres en gjennomgang av aktuelle koagulanter og optimale driftsbetingelser i laboratorieskala. Sommeren/høsten 2023 gjennomføres pilotforsøk med utprøving og optimalisering ved Asker og Bærum Vann sitt pilotanlegg på Kattås.
- Prosjekteier: Asker og Bærum vannverk IKS
- Kontaktperson: Trude Movik
- Prosjektets varighet: April 2023 til desember 2024
- Tildelt beløp: NOK 260 000
- Prosjektpartnere: Asplan Viak, Kemira
En tilstandsundersøkelse av drikkevannskilden Gjersjøen sammenlignet med innsjøer i og utenfor kommunen
Hovedformålet for prosjektet er å foreta en undersøkelse av drikkevannskilden Gjersjøens økologiske og hygieniske tilstand ved bruk av en kombinasjon av molekylærbiologiske metoder (miljø-DNA/DNA metastrekkoding/dybdesekvensering) og konvensjonelle taksonomiske metoder.
Prosjektbeskrivelse
Hovedformålet for prosjektet er å foreta en undersøkelse av drikkevannskilden Gjersjøens økologiske og hygieniske tilstand ved bruk av en kombinasjon av molekylærbiologiske metoder (miljø-DNA/DNA metastrekkoding/dybdesekvensering) og konvensjonelle metoder. Gjersjøen skal sammenlignes med tre andre innsjøer i kommunen: Kolbotnvannet, som har vesentlig dårligere økologisk tilstand, og Midtsjøvann og Nærevann, som er påvirket av landbruk, men ikke av kommunalt avløp. Disse fire skal også sammenlignes med andre innsjøer som Norsk Institutt for naturforskning har karakterisert på en tilsvarende måte tidligere. Den økologiske karakteriseringen skjer på eukaryoter og cyanobakterier.
Det skal også gjøres en undersøkelse av artssammensetningen av prokaryoter og tilstedeværelse av antibiotikaresistens-gener i de fire innsjøene ved bruk av tilsvarende molekylærbiologiske metoder. Hovedformålet med dette er en hygienisk tilstandsbeskrivelse av Gjersjøen, men resultatene for de tre andre innsjøene vil også være interessante i seg selv og ikke bare som sammenligning. Denne analysen vil ikke bare si noe om hygienisk risiko i de fire innsjøene, men også bidra til forståelse av næringsomsetningen, siden prokaryoter spiller en stor rolle i den. Kombinasjonen av sekvensering på både eukaryoter og prokaryoter vil muligens også bidra til å kunne identifisere kildene til forurensning og hvor mye de bidrar, og til å identifisere representative arter og gener for senere utvikling av spesifikke kildesporingsanalyser.
- Prosjekteier: Nordre Follo kommune
- Kontaktperson: Randi Aamodt, randi.aamodt@nordrefollo.kommune.no
- Prosjektets varighet: Mai 2023 til desember 2024
- Tildelt beløp: NOK 300 000
- Prosjektpartnere: NINA, Universitetet i Oslo
Testvannsone for smarte vannmålere (forlengelse av tidligere prosjekt: «Dataplattform for smart og innovativ vannforvaltning»)
Målet med prosjektet er å få installert de to gjenstående sonevannmålerne fra prosjektet «Dataplattform for smart og innovativ vannforvaltning» slik at vi får fullført testvannsonen ved området rundt Høyskolen i Molde. Vi har allerede disse sonevannmålerne på lager, men vi fikk ikke installert de slik opprinnelig tenkt pga. plassmangel i eksisterende kummer. Derfor setter vi ut to nye kummer for disse sonevannmålerne.
Prosjektbeskrivelse
Hensikten ved å opprette en testvannsone er å måle mengden vann som går gjennom vannledningsnettet i sonen, samt forbruk av husstander i sonen, for å registrere avvik og kartlegge mulige lekkasjer i sonen mer nøyaktig og effektivt enn tradisjonelle metoder med lekkasjesøkere. Erfaringer med denne metoden kan videreføres til andre kommuner, og gjøre de bedre i stand til å effektivt utbedre lekkasjer.
Om denne løsningen blir suksessfull, er det gode muligheter for å skalere til flere soner, avhengig av muligheten til å plassere nye kummer for sonevannmålere. Ettersom det allerede er investert i infrastruktur for datainnhenting og dataforvaltning, vil det være økonomiske gevinster i å utvide prosjektet til større skala og samarbeid med andre kommuner.
- Prosjekteier: Molde kommune
- Kontaktperson: Sindre Naas, sindre.naas@ror-ikt.no
- Prosjektets varighet: Januar til desember 2024
- Tildelt beløp: NOK 500 000
- Prosjektpartnere: Molde vann og avløp KF, ROR-IKT, Ålesund kommune, InfoTiles
Biofilmens mikrobiom
Prosjektet har som mål å undersøke det mikrobiologiske samfunnet i biofilmen i ulike distribusjonssystemer i Bergen og Stavanger.
Gjennom ulike prosjekter har Bergen Vann sett på den mikrobiologiske sammensetningen i vannfasen i ulike deler av distribusjonssystemet, men kunnskapen om biofilmen er mer mangelfull. Ved å bruke DNA-sekvensering kan vi øke kunnskapen om det bakterielle samfunnet i biofilmen, og gi oss et bedre kunnskapsgrunnlag for hvordan biofilmen påvirker kvaliteten på vannet og helsen til folk.
Mål:
- Gi oss mer kunnskap om den mikrobielle sammensetningen av biofilm.
- Undersøke om mikrobiomet endrer seg utover i distribusjonsnettet.
- Sammenlikne biofilmen i ulike distribusjonssystemer og regioner.
- Sammenlikne resultater med funn fra vannfasen.
- Se data i sammenheng med tidligere undersøkelser av biofilm (kjemisk sammensetning) i Bergen.
- Undersøke om DNA-sekvensering av biofilmen kan gi oss bedre grunnlag for vurderinger av episoder med redusert vannkvalitet. Eksempel: brunt vann-episoder, lukt- og smak og funn av indikatororganismer som koliforme bakterier.
Prosjektbeskrivelse
Kunnskapen om den mikrobiologiske sammensetningen i biofilm er begrenset, og er et område av drikkevannskvaliteten vi ønsker å lære mer om. I forbindelse med oppstart av et nytt vannbehandlingsanlegg ønsker IVAR å se nærme på det bakterielle samfunnet i biofilmen på drikkevannsnettet, og hvordan det endrer seg utover i distribusjonssystemet. Bergen Vann har hatt flere prosjekter hvor drikkevannet har blitt DNA-sekvensert, men ønsker å se nærmere på biofilmen i de samme systemene. På denne måten kan det mikrobiologiske samfunnet i drikkevannet og biofilmen fra samme områder bli sammenliknet. Samarbeidet mellom IVAR og Bergen Vann vil muliggjøre at biofilm fra to ulike regioner kan sammenlignes. Økt kunnskap om bakteriene i biofilm kan gi oss et bedre grunnlag for vurderinger av episoder med redusert vannkvalitet, som for eksempel episoder med brunt vann, lukt- og smak, og funn av indikatororganismer som koliforme bakterier.
- Prosjekteier: Bergen kommune
- Kontaktperson: Urd Eriksen, urd.eriksen@bergen.kommune.no
- Prosjektets varighet: Oktober 2023 til mars 2024
- Tildelt beløp: NOK 102 548
- Prosjektpartnere: IVAR, Sintef Industri
Utprøving av UV-desinfeksjon med LED-teknologi
Hovedmålet med prosjektet er å bane vei for tryggere, mer stabil og mer effektiv desinfeksjon av drikkevann gjennom bruk av LED teknologi i UV.
LED teknologi har allerede revolusjonert lysindustrien, mens man i drikkevannssammenheng fortsatt bruker tradisjonelle kvikksølvholdige lysstoffrør. Det pågår nå en utvikling også av UV desinfeksjon med LED hos 2-3 leverandører internasjonalt.
Delmål:
- Kartlegge om kommersielt tilgjengelige LED-UV er egnet for fullskala praktisk bruk på et norsk vannverk.
- Undersøke om LED-teknologien endrer planlegging og drift av UV-aggregater.
- Undersøke tekniske, helsemessig og økonomisk konsekvenser sammenlignet med dagens UV-aggregater.
- Formidle kunnskap om UV-desinfeksjon av drikkevann, og spesielt veilede om innføring av LED-teknologi.
- Aktivt bidra til at utvikling av LED-UV ivaretar erfaringer fra norske vannverk.
Prosjektbeskrivelse
Prosjektet tar sikte på fullskala utprøving av LED-UV for desinfeksjon av drikkevann på Glitrevannverket, i samarbeid med Rambøll, norsk produsent av LED lamper og en leverandør av LED-UV.
LED-UV har et potensial til å øke sikkerheten i norsk drikkevannsforsyning gjennom bruk av aggregater som er i stand til å oppnå full desinfeksjonseffektivitet på mindre enn ett sekund, og som trinnvis og umiddelbart tilpasser seg til endringer i vannkvalitet.
Ved bruk av LED teknologi antas også en betydelige lavere overflatetemperatur som kan gi en vesentlig reduksjon i beleggdannelse, samt en enklere rengjøringsprosess.
Prosjektet tar sikte på å kartlegge praktiske problemstillinger knyttet til drift 24/365 på et kommunalt anlegg over et helt år, og vil bli kombinert med utvidet prøvetaking og teknisk/økonomisk evaluering.
Prosjektet vil resultere i en oppsummering av erfaringer fra praktisk drift kombinert med teknisk/økonomisk evaluering, og har internasjonalt potensial.
- Støtten fra tilskuddsordningen har vært utløsende for prosjektet.
- Prosjekteier: Glitrevannverket IKS
- Kontaktperson: Tor Håkonsen, tor.hakonsen@ramboll.no
- Prosjektets varighet: Desember 2023 til juni 2025
- Tildelt beløp: NOK 1 466 335
- Prosjektpartnere: Rambøll, CrayoNor
Lekkasjekartlegging og digital modell av vannledningsnettet
Hovedmål: lekkasjekartlegging for å få bedre kunnskap om tilstand til ledningsnettet og prioritere saneringstiltak på Dale og Stanghelle
Delmål:
- Gjennomføre lekkasjesøk og prøvetaking på ledningsnettet på Dale og Stanghelle
- Gjennomføre innmålinger av ledninger og kummer på Dale og Stanghelle
- Arbeide med saneringsplan for Dale/Stanghelle, inkludert arbeid med systematiske metoder for tiltaksprioritering
- Styrke samarbeid og kunnskapsoverføring mellom Høgskulen på Vestlandet (HVL), Vaksdal kommune og Siemens
- Opplæring av neste generasjon VA-ingeniører gjennom praktisk samarbeid mellom HVL og Vaksdal kommune og bruk av lekkasjesøking og mengdemålingsutstyr samt programmering i bachelorstudier på HVL.
Prosjektbeskrivelse
Vaksdal kommune leverer godt og trygt drikkevann til tettsteder Dale og Stanghelle fra brønner på Dalegarden. Befolkningsveksten i de to tettstedene har stått stille samtidig som vannforbruket har blitt økende i de siste årene. Dette tyder på at skader og slitasje på ledninger er hovedgrunnen til økende behov for drikkevann. Risiko- og sårbarhetsanalysen for drikkevannsforsyning gjennomført i 2023 viser at lekkasjeprosent er høyest på Dale (opptil 50-60 %), og man må jobbe systematisk med lekkasjesøk og kartlegging på ledningsnettet.
Kartlegging av tilstand til ledningsnettet ved hjelp av mengdemålere og lekkasjelytting samt prøvetaking på flere steder i ledningsnettet kan gi bedre kunnskap om tilstand til ledningsnettet. Digitalisering av måledata skal gjennomføres i Python og overføres til GISLINE, kartsystemet som brukes i Vaksdal kommune. Disse kartene skal danne grunnlag for planlegging og gjennomføring av saneringstiltak på ledningsnettet.
- Prosjekteier: Vaksdal kommune
- Kontaktperson: Alena Dekhtyareva, alena.dekhtyareva@vaksdal.kommune.no
- Prosjektets varighet: November 2023 til september 2026
- Tildelt beløp: NOK 618 160
- Prosjektpartnere: Høgskulen på Vestlandet