Tildelte midler i 2024: Program for teknologiutvikling i vannbransjen
Artikkel
|Publisert
Program for teknologiutvikling i vannbransjen støttet elleve prosjekter i 2024. Ordningen skal stimulere til nytenkning og innovasjon, og retter seg inn kommunen som vannverkseier og eier av infrastruktur knyttet til drikkevannsforsyning. Målet er å oppnå helsemessig tryggere vannforsyning og større leveringssikkerhet av drikkevann på en kostnadseffektiv og bærekraftig måte.
Effekt av ozon på mikroorganismer
IVAR IKS vil bruke flowcytometer til å få mer kunnskap om ozoninnblanding i kontaktkammeret ved å undersøke fordelingen av levende og døde bakterier i ulike høyder i ozonkontaktkammeret for å bedre forstå ozoninnblandingen og Ct-verdien og derved desinfeksjonsprosessen.
Prosjektbeskrivelse
IVAR IKS utvidet vannbehandlingsprosessen med ozon-biofiltering i 2021. Erfaringer fra det gamle anlegget viste at klorkontaktbassenget ikke var en ideell pluggstrøm gjennom bassenget og at en i praksis hadde kortere oppholdstid enn beregnet. Dette vil gi en falsk trygghet i forhold til beregning av hygieniske barrierer. Vi ønsker nå å undersøke ozonkontaktbassenget. Ut fra litteraturen er Ct-verdier gitt, men vi vet lite om hvor raskt inaktivering skjer og om det jevn fordeling i vannsøylen. For å undersøke dette har vi installert prøvetakingsstasjoner langs ozonkontaktkammeret, som gjør det mulig å ta ut prøvet på ni ulike punkter på tvers av kammeret og ved fem ulike lengder fra ozoninnblandingen. Ut fra vår kunnskap er anlegget det eneste i Europa med slike prøvetakingsstasjoner.
Prosjekteier: IVAR IKS
Kontaktperson: Unni Synnøve Lea, unnis.lea@ivar.no
Varighet: Januar 2024 til desember 2025
Tildelt beløp: NOK 732 448
Prosjektpartnere: Universitetet i Stavanger
Ny teknologi for lekkasjedeteksjon
Rana kommune skal ta i bruk ny teknologi for å effektivisere lekkasjesøk med mål om å redusere lekkasjen av drikkevann.
Delmål:
- Få ny erfaring og kunnskap rundt bruk av utstyr for lekkasjedeteksjon.
- Systematisk lekkasjesøk i et område med gammelt og dårlig ledningsnett for å få ned lekkasjeprosenten.
Prosjektbeskrivelse
Det overordnede formålet med prosjektet er å redusere lekkasjeandelen på ledningsnettet. Dette ønsker Rana kommune å gjøre ved å ta i bruk lekkasjesøk utstyr med hydrofoner og mikrofoner som kan benyttes i parallell, samt loggere som kan plasseres ut og stå over natten. Gjennom prosjektet ønsker kommunen også å øke kompetansen og interessen for lekkasjesøk hos kommunens driftspersonell.
Rana kommune benytter i dag en enkel nåtidskorrelator kun basert på mikrofoner. Med dette utstyret er det krevende å lokalisere lydsvake lekkasjer, lekkasjer på lange ledningsstrekk og på ledningsstrekk med ulike materialkvaliteter.
Ved å ta i bruk ny teknologi for lekkasjesøk vil kommunen være bedre rustet til å finne lekkasjer på en mer treffsikker og effektiv måte.
Prosjekteier: Rana kommune
Kontaktperson: Anna-Sofie Sætermo, anna-sofie.setermo@rana.kommune.no
Varighet: April 2024 til april 2025
Tildelt beløp: NOK 207 833
Prosjektpartnere: Nordland Rørinspeksjon AS
Bruk av grafteori og AI i korreksjon av nettverksdata, risikovurdering og hydraulisk modellering
Prosjektet ønsker å etablere en dataplattform som vil håndtere og korrigere kommunens anleggsdata automatisk, og dermed sette kommunen i stand til oftere å oppdatere hydrauliske modeller i henhold til virkelige forhold.
Delmål:
- Automatisk, maskinell korreksjon av Orkland kommunes nettverksdata for seks vannverk
- Bedre oversikt og kontroll på anleggsintegritet og komponentrisiko.
- Bedre underlag for renovasjonsplanlegging, for ivaretakelse leveransesikkerhet og risiko for lekkasje.
- Mulighet for eksport av resultater til hydrauliske modeller, slik at disse kan oppdateres løpende og til en brøkdel av dagens kostnader knyttet til modellering.
Prosjektbeskrivelse
Teknologien baserer seg på resultater fra tidligere gjennomførte pilotprosjekter, og benytter grafteori og maskinlæringsmetoder for å korrigere nettverksdata.
Teknologien og metodene prosjektet utvikler skal kunne være overførbare til andre kommuner, og bidra til at:
- Datakvaliteten i anleggsinformasjon for drikkevann kan forbedres til minst 95 % nøyaktighet.
- Kommuner og vannverk kan utforme renovasjonsplaner og hydrauliske modeller på oppdatert og korrekt datagrunnlag.
- Kostnadene knyttet til kvalitetssikring av data i forbindelse med hydraulisk modellering kan reduseres sterkt eller elimineres.
- Kommuner og vannverk kan, med reduserte kostnader, oppdatere hydrauliske modeller løpende og kontinuerlig, i stedet for å begrense seg til gitte perioder. De vil dermed ha et sterkere verktøy for simulering, planlegging, og sikring av leveransesikkerhet.
Prosjekteier: Orkland kommune
Kontaktperson: Erik Amundsen, erik.amundsen@orkland.kommune.no
Varighet: April 2024 til april 2025
Tildelt beløp: NOK 400 000
Prosjektpartnere: InfoTiles, Nordic Edge
Verktøy for kunstig intelligens i vannbransjen
Hovedmålet til prosjektet er å utvikle et åpent tilgjengelig software-basert verktøy som tar i bruk kunstig intelligens/maskinlæring for å kunne forbedre kommunes planer for ledningsfornyelse i vannforsyningen og identifisere de mest kritiske ledningene. Dette vil bidra til et tryggere ledningsnett og mer sikkert helsemessig levering av drikkevann.
Delmål:
- Prosjektet skal se på muligheter innenfor maskinlæring.
- Verktøyet skal fungere som et kompliment til verktøyet som er utviklet i Innovasjonsprosjektet B for VA-nett. I B for VA-nett er det utviklet et verktøy som kommunene kan anvende på strategisk nivå innenfor ledningsforvaltning. Hensikten med dette prosjektet er å utvikle et verktøy som kan anvendes på taktisk nivå (for å produsere årlige fornyelsesplaner).
- Prosjektet skal utvikle det man kaller for en global modell, som betyr at modellen kan anvendes av en vilkårlig kommune i Norge og likevel oppnå fornuftige og gode resultater. Dette betyr at også kommuner med manglende driftsdata kan anvende modellen for å lage fornyelsesplaner. Overførbarheten er derfor høy.
Prosjektbeskrivelse
Det finnes per i dag ikke god nok teknologi for å vurdere ledningstilstand på en enkel måte. Å skifte ut riktig ledning til rett tid er viktig for å sikre trygt drikkevann og for å kunne gjennomføre målrettede investeringer. Kunstig intelligens i vannbransjen kan være et verktøy for kommunene for å predikere tilstand til drikkevannsledninger. Dette prosjektet skal videreutvikle en maskinlæringsmodell for bransjen, som vil gi input til risiko i form av sannsynlighet for brudd på hver enkelt drikkevannsledning. Den vil i så måte fungere som et beslutningsstøtteverktøy. I tillegg skal prosjektet utvikle en software-plattform for modellen slik at den vil være åpent tilgjengelig for alle landets kommuner, entreprenører og konsulenter. Når modellen tas i bruk og resultatene fra den implementeres vil det over tid lede til en sikrere og tryggere vannforsyning i Norge.
Prosjekteier: Oslo kommune, Vann- og avløpsetaten
Kontaktperson: Stian Bruaset, stian.bruaset@sintef.no
Varighet: Høsten 2024 til sommeren 2026
Tildelt beløp: NOK 1 100 000
Prosjektpartnere: Sintef og Norsk Vann
Kartlegging av Bisfenol A i drikkevann ved risikobasert prøvetaking
Målet med prosjektet er å kartlegge forekomst av Bisfenol A og andre «nye» kjemiske forurensninger i norsk drikkevann ved risikobasert prøvetaking.
Delmål:
- Videreutvikle analysemetode for Bisfenol A i drikkevann for lavest mulig kvantifikasjonsgrense.
- Identifisere og ta prøver fra punkter på ledningsnettet som vurderes å ha økt fare grunnet materialer i kontakt med drikkevannet.
- Benytte suspekt og non-target screening for å analysere mulig forekomst av andre aktuelle organiske forbindelser.
- Følge opp og foreslå tiltak dersom det påvises nivåer som kan indikere helsefare.
Prosjektbeskrivelse
Det europeiske mattrygghetsorganet (EFSA) har i 2023 skjerpet tålegrensen for trygt inntak av Bisfenol A, og en studie fra FHI viser at 99.6% av alle undersøkte norske barn og unge har høyere nivå av Bisfenol A i kroppen enn det som ansees som trygt. For å kunne vurdere eventuell forekomst og bidrag fra norsk drikkevann, ikke bare opp mot grenseverdien i drikkevannsdirektivet, men også opp mot den nye svært lave tålegrensen til EFSA, er det behov for å forbedre kvantifikasjonsgrensen til analysemetoden. Et spleiselag av norske kommuner planlegger, gjennom interesseorganisasjonen Norsk Vann, å starte prøvetaking for å kartlegge nivåer av Bisfenol A i norsk råvann, behandlet drikkevann og vann på ledningsnettet. Med støtte fra Program for Teknologiutvikling vil det også inkluderes analyse for andre «nye» kjemiske forurensninger med non-target screening, og det vil tas risikobaserte prøver fra ledningsnett der det er benyttet materialer som kan mistenkes å avgi slike forbindelser.
Prosjekteier: Nordre Follo kommune
Kontaktperson: Randi Aamodt, randi.aamodt@nordrefollo.kommune.no
Varighet: April 2024 til desember 2025
Tildelt beløp: NOK 500 000
Prosjektpartnere: Norsk Vann, NILU
Beslutningsstøtte for planlegging av ledningsfornyelse
Prosjektets hovedmål er å sørge for god vannkvalitet og forsyningssikkerhet for drikkevann gjennom å øke effektiviteten og kvaliteten på prioriteringen rundt fornyelse av ledningsnettet til Drammen kommune. Det gjøres ved å ta i bruk digitale verktøy for mer datadrevne beslutninger og etablere dem som en viktig del av Drammen kommune sine kvalitetsprosesser.
Delmål:
- Effektiv ressursbruk og kontinuitet i prioritering- og planarbeid gjennom blant annet automatisert datainnsamling, sammenstilling og analyse knyttet til transportnettets tilstand.
- Overgang fra prosjektbasert til kontinuerlig plan- og prioriteringsarbeid for utskifting av ledninger med mer kontinuerlige vurderinger og arbeidsprosesser. Dette vil frigjøre interne ressurser fra prosjektadministrasjon og øke eierskapet til både innhold i planene, og oppfølgingen av dem.
- Spare konsulentutgifter og effektivisere porteføljestyringen for investeringsprosjekter knyttet til ledningsfornyelse og utstyr på nettet.
- Implementere verktøy for mer datadrevne beslutninger i virksomhetens arbeidsprosesser.
- Dette vil gjøre at beslutningsprosessene blir mindre sårbare fordi de blir mindre personavhengige. Dermed sikres innsikt og kontinuitet i et dynamisk arbeidsmarked, og man unngår beslutninger basert på enkeltpersoners erfaringer eller «magefølelse».
- Felles forståelse i organisasjonen gjennom gode visualiseringer, som gjør formidling av behov og beslutningsgrunnlaget enkelt og entydig for både ledelse, ansatte, og politikere.
- Øke datakvaliteten i fagsystemene. Få en god oversikt over hvor i ledningsdatabasen vi har for dårlig datakvalitet til å kunne gjøre gode vurderinger og pålitelige analyser.
Prosjektbeskrivelse
Prosjekteier: Drammen kommune
Kontaktperson: Erik Lande, erik.lande@drammen.kommune.no
Varighet: April 2024 til februar 2025
Tildelt beløp: NOK 300 000
Prosjektpartnere: Nasjonalt senter for vanninfrastruktur
UV-absorpsjonsmåling for overvåkning og kontroll av vannbehandlingsanlegg
Det er ønskelig å teste ut UV-absorpsjonsmåling (UV-ABS) som er en målemetodene som har stort potensiale for å overvåke rentvannskvalitet, i tillegg til turbiditetsmåling.
Delmål:
- Installere UV-absorpsjonssensor på utvalgt vannbehandlingsanlegg og samle data fra sensoren.
- Sammenligne data fra sensoren mot andre vannkvalitetsanalyser, både råvann og drikkevann, og opp mot prosessdata.
- Justere vannbehandlingsprosessen ut fra funn i sammenligningen.
- Prøve automatisk varsel i vannbehandlingsanleggets styringssystem når man registrerer at UV-abosrbansen har endret seg.
Prosjektbeskrivelse
ØyVAR drifter vannbehandlingsanlegget Bildøytvatnet VBA med koagulering-filtrering (Moldeprosess), som leverer vann til ca. 11 000 innbyggere i Øygarden kommune. Anlegget oppnår en god vannkvalitet, men distribusjonssystemet til Bildøyvatnet VBA har periodevis utfordring med manganutfelling og synlige partikler i drikkevannet. Både råvannet på Bildøyvatnet og koaguleringskjemikaliet inneholder mangan, og det er ønskelig å ha god kontroll over kjemikaliedosering for å unngå under- og overdosering, spesielt med tanke på å unngå unødvendig høyt manganinnhold i drikkevannet. I tillegg spyles filtrene med råvann, og barrieren mellom råvann og filtrert vann består kun av en ventil. Det er vanskelig å oppdage om ventiler lekker. I løpet av prosjektet skal det også undersøkes om UV-ABS måler kan gi indikasjon om ventiler i spylevanns system ikke holder seg tett. Derfor ønsker ØyVAR, sammen med Optiva og Pemac, å sende inn en søknad for et prosjekt med hovedmål å teste ut en UV-ABS sensor på rentvann på Bildøyvatnet VBA for overvåkning og kontroll av koagulerings-filtreringsprosessen.
Prosjekteier: ØyVAR AS
Kontaktperson: Hilde Vik Halleraker, hilde.halleraker@oyvar.no
Varighet: Mai 2024 til desember 2024
Tildelt beløp: NOK 187 593
Prosjektpartnere: Premac, Optiva
Effektiv forvaltning av vann og vannledningsnettet ved å sikre riktig bruk av digitale verktøy
Målet med prosjektet er å teste ut digitale forvaltningsløsninger og driftsstøtteløsning for vannledningsnettet i Overhalla kommune for å sikre en trygg vannforsyning med høy leveringssikkerhet av drikkevann.
Delmål:
- Sikre god opplæring av de ansatte i effektiv bruk av løsningene slik at en får ut nytte av løsningene.
- Dokumentere bruken av løsningene i kommunen og ser at en får utbytte av god intern opplæring av kommunens ansatte.
- Dele erfaringene med andre kommuner i regionen.
Prosjektbeskrivelse
Effektiv forvaltning av vann og vannledningsnettet er viktig for å ha en trygg vannforsyning med høy leveringssikkerhet av drikkevann. Til dette trengs det digitale støtteverktøy. Like viktig som gode verktøy er at verktøyene brukes så effektiv som mulig. Til dette trengs det opplæring slik at hele organisasjonen bruker verktøyene slik som det er tenkt og at kommunene får ut nytten av verktøyene som er anskaffet. Dette er særlig viktig i en liten kommune slik som Overhalla. Prosjektet vil bidra til at Overhalla kommune blir en mer datadreven organisasjon hvor alt av dokumentasjon og beslutninger om tiltak foretas basert på innsamlet digital informasjon.
Prosjekteier: Overhalla kommune
Kontaktperson: Even Buvarp Helsingen, Even.Buvarp.Helsingen@overhalla.kommune.no
Varighet: Juni 2024 til februar 2025
Tildelt beløp: NOK 142 000
Prosjektpartnere: Volue Technology AS
Råvann med høyt fargetall – driftsutfordringer med drift og kapasitet ved renseprosess nanofiltrering/membrananlegg
Med bakgrunn i en utforende råvannskvalitet sørge for optimal drift og produksjon av rentvann med bruk av nanofiltrering som renseprosess samt oppnå prosjektert/økt levetid på membranfilter.
Delmål:
- Råvanns- og partikkelkarakterisering og membranobduksjon - derav driftsoptimalisering ved justering av driftsparametere.
- Montering Heater-rigg 50 kW for oppvarming av vaskevann membraner. Rentvann benyttes til vasking istedenfor råvann. Pilotprosjekt – testkjøring i membranrigg klargjort for uthenting av driftsdata.
- Utprøving av ny type vaskemiddel for membranvask – brukt innenfor næringsmiddelindustri, for mer effektiv rensing av membraner både ved dagvask og ved hovedvask samt oppnå en miljømessig gevinst i forhold til spylevann og utslipp.
Prosjektbeskrivelse
Analysen av råvannskvaliteten som legges til grunn ved prosjektering av nye membrananlegg oppleves som mangelfull og ikke nøyaktig nok for å kunne beskrive en optimal og kostnadseffektiv produksjon. Dette er et problem som flere vannverkseiere opplever, og som det er svært vanskelig å få leverandørene til å ta ansvar for.
Prosjektet er basert på:
- En utvidet og nøyaktig definert råvannsanalyse - med hovedvekt på partikkelkarakterisering (NOM-fraksjonering, LC-OCD-analyse og gravimetrisk bestemmelse av organisk og uorganisk innhold).
- Membranobduksjon med analyse og karakterisering av belegg.
- Screening av kjente vaskeløsninger og måling av effekt membranvask.
- Prosjektet igangsettes for å sikre den rentvannsproduksjon som lå til grunn ved prosjektering av renseanlegget, og som er nødvendig å oppnå for å sikre tilstrekkelig kapasitet til befolkning og næringsliv.
Prosjekteier: Dønna kommune
Kontaktperson: Stian Hermansen, stian.hermansen@donna.kommune.no
Varighet: Januar 2024 til desember 2024.
Tildelt beløp: NOK 263 769
Prosjektpartnere: Sintef, X-Tech, Inrigo AS
Aktiv lekkasjekontroll og hydraulisk modellering av vannledningsnettet for Vaksdal kommune
Prosjektet skal legge til rette for effektivt vannforbruk og målrettet lekkasjeutbedring i Vaksdal kommune.
Delmål:
- Etablere nettverk av korrelerende sensorer for aktiv lekkasjekontroll på kommunalt ledningsnett.
- Kartlegge egenskaper til kommunale ledninger og kummer.
- Utarbeide hydraulisk modell for ledningsnett i Vaksdal kommune.
- Styrke samarbeid og kunnskapsoverføring mellom kommersielle aktører for lekkasjesøk, Vaksdal kommune og andre kommuner som jobber eller ønsker å jobbe med aktiv lekkasjekontroll.
Prosjektbeskrivelse
Vaksdal kommune har god vannkvalitet, men sliter med lokalisering og utbedring av vannlekkasjer. Mangel på personell er en hovedutfordring til manuelt lekkasjesøk og systematisk arbeid med lekkasjekartlegging.
Dette prosjektet er en fortsettelse av arbeid med utbedring av kommunalt ledningsnett. Manuelle bærbare mengdemålere og punktvis lekkasjelytting blir supplert med automatiske korrelerende lekkasjeloggere. Automatisk lekkasjeovervåking gjennomføres nå i flere kommuner i Norge, men denne teknologien er ny for Vaksdal kommune. I samarbeid med leverandøren av korrelerende lyttesensorer ønsker vi å etablere et nettverk for aktiv lekkasjekontroll.
I tillegg til det er forbedring av trykk på ledningsnettet et viktig tiltak for å redusere mengde vann som forsvinner ved lekkasjer. Hydraulisk modellering og kartlegging av tilstand til ledningsnettet skal bli brukt for planlegging av utbedringstiltak på nettet.
Prosjekteier: Vaksdal kommune
Kontaktperson: Alena Dekhtyareva, alena.dekhtyareva@vaksdal.kommune.no
Varighet: Mai 2024 til september 2027
Tildelt beløp: NOK 450 000
Prosjektpartnere: Asset Integrity AS
Økt leveringssikkerhet ved hjelp av digitalisering
GIVAS IKS eier og drifter alle offentlige vann og avløpsanlegg i fem kommuner i Kongsvingerregion. Anleggene er spredt over ett stort geografisk område som gjør at det er langt å kjøre fra nord til sør og øst til vest. Derfor har vi som mål at alle være anlegg skal være fjernstyrte innen 2030, som ett ledd i dette så ønsker vi ett digitaliseringsprosjekt.
Hovedmålet er å samle inn data fra ledningsnett og vannbehandlingsanlegg, gjøre dataene tilgjengelig og bruke dem aktivt i forbedringsarbeidet til å øke leveringssikkerheten på vann.
Delmål:
- Kartlegge hva slags ekstra data vi skal samle inn.
- Gjøre sårbarhetsanalyser.
- Samle/synliggjøre innsamlet data.
- Nyttiggjøre oss av innsamlet data.
Prosjektbeskrivelse
Digitalisering av vannbehandlingsanlegg og ledningsnett for å kunne avdekke feil før de oppstår, forenkle lekkasjesøk samt å kunne innføre tilstandsstyrt vedlikehold. Alt dette sys sammen i ett overordnet system som driftsavdelingen kan benytte i forbedringsarbeidet. En viktig del av dette er også å gjøre anleggene robuste mot bortfall av internett, hackerangrep og gå automatisk i «safe» modus hvis ikke nett er tilgjengelig.
Prosjekteier: GIVAS IKS
Kontaktperson: Morten Birkelund, morten.birkelund@givas.no
Varighet: September 2024 til oktober 2027
Tildelt beløp: NOK 684 167
Prosjektpartnere: Controlpartner