Råd til personer som håndterer hund, katt eller ilder fra Ukraina
Artikkel
|Publisert
Det er normalt strenge regler for innreise med kjæledyr fra Ukraina til Norge og andre land i EU og EØS. Dette fordi Ukraina er utenfor EU og har en annen dyrehelsestatus, for eksempel når det gjelder rabies. For at flyktninger fra Ukraina skal få med kjæledyrene sine inn i Norge, har Mattilsynet gjort flere unntak fra regelverket.
- Kjæledyr som kommer med ukrainske flyktninger, må kontrolleres av Mattilsynet (Mattilsynet)
- Regler for innføring av kjæledyr fra Ukraina (Mattilsynet)
- Informasjon til deg som har kjæledyr fra Ukraina i midlertidig karantene (Mattilsynet)
- Informasjon til deg som har kjæledyr fra Ukraina i hjemmeisolasjon (Mattilsynet)
Sannsynligheten for rabies er svært lav
Risikoen for rabies hos dyr som reiser sammen med sin eier til Norge anses å være svært lav, men konsekvensene ved utvikling av sykdom er svært alvorlig. Rabiessmitte hos mennesker som skal håndtere dyr med usikker rabiesstatus kan forebygges. Det kan gjøres ved å vaksinere utsatte personer før en eventuell smitteeksponering (preeksponeringsvaksinasjon) eller ved å behandle de som allerede har blitt utsatt for mulig smitte med flere doser vaksine med kort intervall (posteksponeringsprofylakse).
Samme råd for karantenestasjoner og hjemmekarantene
Det foreligger råd om preeksponeringsvaksine for personell på karantenestasjoner og andre som i sitt arbeid har hyppig eller nær kontakt med importerte pattedyr.
FHI vurderer at samme råd kan gis til de som skal ha dyr i hjemmekarantene og ikke kan holde avstand til dyret. Hjemmekarantene kan betraktes som en forlengelse av karantenestasjonen, selv om smitterisikoen er enda lavere enn på karantenestasjonen, siden dyret da er vaksinert og det er utført titermåling som har dokumentert vaksineeffekt.
Behandling etter mulig smitte
Personer som blir bitt, klort eller slikket på slimhinne eller skadet hud, må vaske eksponeringsstedet grundig og langvarig med såpe og rennende vann. Lege bør kontaktes umiddelbart for vurdering av posteksponeringsprofylakse (PEP). Dette gjelder også for personer som er vaksinert for rabies. Kostnader til PEP dekkes av det offentlige.
Andre forholdsregler
Siden rabies kan smitte via bitt, klor eller slikk på slimhinne eller skadet hud, bør man unngå å la dyret slikke seg i ansiktet (slimhinner i munn og øyne) eller lekebite på hender og fingre slik at det oppstår muligheter for sår og eksponering for mulig smitte.