Støvlus
Oppdatert
|Støvlus (Psocoptera) er små, millimeterstore insekter som ofte er vingeløse. De er meget vanlige innendørs hvor de finnes i matvarer eller på steder med høy fuktighet. De kan bli mange i helt nye bygg og i næringsmiddelbedrifter. Støvlusene er normalt ikke skadelige, men kan forurense og ødelegge matvarer. Støvlus kan ikke stikke eller suge blod fra mennesker.
Utseende og biologi
Støvlus er små, 1-5 mm lange insekter med lange, tynne, mangeleddete antenner. De to første antenneleddene er lengre og tykkere enn de etterfølgende. Alle støvlus har en tydelig fortykkelse i pannen (se tegning over), og mange av de innendørslevende artene er vingeløse eller har små og ikke-funksjonelle vinger. De ikke-voksne individene, som kalles nymfer, minner om de voksne, men er ofte noe lysere.
Støvlus finnes i hele Norge, både ute- og innendørs, og vi har i overkant av 50 arter. Inne kan støvlus være i alle rom, men de er vanligst på fuktige steder som bad og kjeller, eller i matvarene på kjøkkenet. I boliger finner man ofte brun støvlus (Lepinotus patruelis). Denne arten og andre arter av samme slekt er også vanlig i næringsmiddelbedrifter og butikker. Boklus (slekten Liposcelis) er også vanlig i bolighus sammen med smalvinget styltestøvlus (Dorypteryx domestica). Den siste arten blir sjelden mange i Norge. Støvlusfaunaen i Norge er dårlig undersøkt, og trolig finnes det mange forskjellige arter som opptrer i mindre antall innendørs.
Nybygde hus av tre og betong kan ha mange støvlus de første par årene på grunn av fukt i bygningsmaterialene. Støvlusene forsvinner når bygget tørker. Hvor vanlig støvlus er i norske hjem er ikke undersøkt, men de er blant de vanligste insektene som sendes inn til Folkehelseinstituttet for identifisering.
I naturen lever støvlus av mikroskopiske alger, sopp og lav. Gitt høy nok fuktighet innendørs vil produkter som tillater vekst av disse organismene, bli til et matfat for støvlus. Støvlus kan også spise direkte på tørre matvarer som inneholder sukker, stivelse og proteiner. Sukker, mel og kornblandinger er derfor vanlige matvarer hvor en kan finne støvlus, og man ser dem ofte på og rundt tørre matrester, brødsmuler og døde insekter.
Livssyklus
Noen støvlus har kjønnet formering, mens andre arter formerer seg ved såkalt parteneogenese (jomfrufødsel). Eggene til støvlus legges enkeltvis eller i grupper. Støvlusnymfene som klekker ut av eggene, går igjennom 4-6 stadier før de blir voksne. Antall stadier varierer mellom artene. I Norge overvintrer utendørslevende støvlus som egg. Innendørs kan formeringen skje hele året slik at alle stadier til enhver tid kan være til stede der.
Hvilke skader kan støvlus forårsake?
Støvlus kan ikke stikke eller bite mennesker, og de er først og fremst et trivselsproblem hvis de forekommer i stort antall på fuktige steder. I kjøkkenskapet kan de forurense matvarer. Blir antall støvlus høyt i næringsmiddelbedrifter, lagre eller butikker kan matvarer bli ødelagt. Støvlus i stort antall kan også forverre plager hos personer med luftveis-allergi eller andre astmatiske problemer.
Forebygging og bekjempelse
Det er vanskelig å forebygge mot støvlus. De dukker opp over alt der det er fuktig. De kan «haike» fra sted til sted og kommer inn i huset via objekter som kasser, møbler, bøker, matvarer og lignende. For å redusere næringstilgang, bør matvarer oppbevares tørt og kjølig i tette beholdere. Det er vanskelig å bli helt kvitt støvlus, men det er ofte enkelt å holde antallet på et lavt nivå. Siden høyere fuktighet øker sannsynligheten for støvlus, er det beste tiltaket å få det tørt og dermed permanent ugunstig for støvlusene.
Matvarer: Dersom en oppdager store mengder med støvlus i matskapet, bør alle matvarer der undersøkes. Er det store mengder dyr i maten bør den kastes. Er det færre dyr og man ønsker å beholde matvarene, kan de legges i dypfryseren et par døgn eller varmes opp i f.eks. stekeovnen til 60 ºC i en time for å drepe støvlus. Matskapet bør samtidig støvsuges og støvsugerposen kastes. Generelt er det lurt å støvsuge kjøkkenskap i stedet for å vaske. Det er mindre risiko for angrep av støvlus der det er tørt og kjølig enn der det er varmt og fuktig. Etter å ha tatt livet av støvlusene oppbevares matvarene i tette bokser.
Fuktige steder: Dersom støvlusene befinner seg på bad, i kjeller eller andre fuktige steder, er reduksjon av fuktigheten det viktigste tiltaket. Oppvarming av rom, god ventilasjon og bygningsmessige forbedringer som gir et tørrere hus vil gi gode resultater.
Næringsmiddelbedrifter og lagre: Begrensing av støvlus bør først og fremst foregå ved senkning av temperatur og luftfuktighet samt fjerning av mat som er sterkt angrepet. Er det mulig å holde temperaturer under 20 ºC, vil antall av støvlus forbli lavt.
Nybygde hus: Samler støvlusene seg rundt nytt treverk og betong er det viktig å være klar over at støvlusene vil bli borte når materialene har tørket. Plagene opphører vanligvis etter et par år. Ingen tiltak vil være nødvendig.
Bruk av kjemikalier mot støvlus
Bruk av kjemikalier mot støvlus er unødvendig og har liten effekt i og med at støvlusene raskt kommer tilbake hvis forholdene er gunstige. Bruk av gift vil forringe innemiljøet, og kjemikalier skal aldri anvendes i nærheten av næringsmidler.