Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Viktig å oppmuntre til å vaske hender for å forebygge diaré»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Viktig å oppmuntre til å vaske hender for å forebygge diaré

Forskningsomtale

Viktig å oppmuntre til å vaske hender for å forebygge diaré

Publisert Oppdatert

Barnehager kan redusere tilfeller av diaré med ca. 30 prosent hos barna ved å oppmuntre barna og de voksne til å vaske hendene før de spiser og etter at de har vært på toalettet.

Barnehager kan redusere tilfeller av diaré med ca. 30 prosent hos barna ved å oppmuntre barna og de voksne til å vaske hendene før de spiser og etter at de har vært på toalettet.


Om publikasjonen

  • Utgitt: 2008

Sammendrag

Barnehager kan redusere tilfeller av diaré med ca. 30 prosent hos barna ved å oppmuntre barna og de voksne til å vaske hendene før de spiser og etter at de har vært på toalettet. Slik konkluderer Cochrane-samarbeidet etter en systematisk gjennomgang av relevant forskningslitteratur.

Det er fastslått at håndvask er et viktig tiltak for å hindre smitte av bakterier som forårsaker diaré. Det er ulik praksis i Norge når det gjelder bruk av tiltak for å oppmuntre barn og voksne i barnehager til å vaske hender. Retningslinjer fra Sosial- og helsedirektoratet om mat og måltider i barnehager understreker betydningen av å innføre gode rutiner for håndvask før matlaging og måltider.

Virker så tiltak for å fremme håndvask inn på antall tilfeller av diaré hos barn i barnehager?

Studiene viste at tiltak for å fremme håndvask kan senke risikoen for tilfeller av diaré med 29 %. Kvaliteten på denne dokumentasjonen er lav. Det betyr at det er svært sannsynlig at videre forskning kommer til å ha en viktig innflytelse på vår tillit til disse resultatene og kan endre dem.

Hva er denne informasjonen basert på?

Et internasjonalt forskerteam lette etter studier som har undersøkt hvordan tiltak for å oppmuntre folk til å vaske hender virker på antall tilfeller av diaré. Forskerne fant syv studier som oppfylte kravene de hadde fastsatt på forhånd og som var fra land med høy levestandard. Studiene hadde til sammen 3748 deltakere.

Studiene de fant, sammenliknet barnehager som gjennomførte tiltak for å fremme håndvask med barnehager som ikke gjennomførte noen tiltak. Oppfølgingstiden var fra 4 til 12 måneder. I de oppsummerte studiene ble det brukt tiltak som møter, gruppearbeid, praktisk trening, brosjyrer og plakater for å oppmuntre barn og voksne til å vaske hender etter at de har vært på toalettet og før de spiser.