Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Trening kan gi redusert tretthet hos kreftpasienter»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Trening kan gi redusert tretthet hos kreftpasienter

Forskningsomtale

Trening kan gi redusert tretthet hos kreftpasienter

Publisert Oppdatert

Trening, både under og etter behandling, kan redusere fatigue (kronisk tretthet) hos kreftpasienter. Slik konkluderer Cochrane-samarbeidet etter en systematisk gjennomgang av relevant forskningslitteratur.

Trening, både under og etter behandling, kan redusere fatigue (kronisk tretthet) hos kreftpasienter. Slik konkluderer Cochrane-samarbeidet etter en systematisk gjennomgang av relevant forskningslitteratur.


Om publikasjonen

  • Utgitt: 2008
  • Forfattere: Thuve Dahm K.

Hovedbudskap

Bedre behandling har ført til at kreftpasienter lever lengre. Selv om kreftbehandlingen er effektiv, fører den ofte til midlertidige eller kroniske plager som smerte, fatigue (tretthet), redusert fysisk funksjon, dårligere livskvalitet og nedsatt immunforsvar. 

Påvirker funksjonsevnen
Fatigue er det vanligste symptomet og berører ca. 70 % av kreftpasientene.
De opplever en vedvarende og subjektiv følelse av tretthet relatert til selve kreftsykdommen eller til behandlingen. Fatigue påvirker pasientens funksjonsevne.

Tilstanden kan ikke sammenliknes med vanlig tretthet. Trettheten blir for eksempel ikke helt borte ved hvile, og kan gi en vedvarende følelse av utmattelse.

I Norge er det ulik praksis med hensyn til å opplyse kreftpasienter om at trening kan være nyttig for å redusere tretthet. Det er også usikkert i hvor stor grad pasientene får tilbud om trening.

Virker trening for å redusere tretthet hos kreftpasienter?
Studiene viste:

  • Det er mulig at trening kan redusere tretthet hos kreftpasienter.
  • Kvaliteten på dokumentasjonen er lav. Det er svært sannsynlig  at videre forskning vil ha innflytelse på tilliten til disse resultatene, og kan endre dem.

Hva er denne informasjonen basert på?
Et internasjonalt forskerteam lette etter studier som har undersøkt hvordan trening virker på tretthet hos voksne kreftpasienter, både under og etter behandling.

Forskerne fant 28 studier som oppfylte kravene som de hadde fastsatt på forhånd. Studiene hadde til sammen 2083 deltakere - for det meste pasienter med brystkreft.

Studiene de fant, sammenliknet kreftpasienter som trente, med pasienter som ikke trente. Treningsperioden varte fra 4 til 20 uker. I de oppsummerte studiene ble det brukt tiltak som gangtrening, ergometersykkel, styrketrening og trening i grupper.

Kilde
Cramp F, Daniel J. Exercise for the management of cancer-related fatigue in adults. The Cochrane Library 2008; Issue 2. Les hele artikkelen i Cochrane Library (gratis tilgang via www.cochrane.no ).