Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Tranebær kan forebygge urinveisinfeksjoner»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Tranebær kan forebygge urinveisinfeksjoner

Forskningsomtale

Tranebær kan forebygge urinveisinfeksjoner

Publisert Oppdatert

Tranebær (juice eller kapsler) kan muligens forebygge urinveisinfeksjoner hos kvinner med tilbakevendende urinveisinfeksjon. Slik konkluderer Cochrane-samarbeidet etter å ha gått systematisk gjennom relevant forskningslitteratur.

Tranebær (juice eller kapsler) kan muligens forebygge urinveisinfeksjoner hos kvinner med tilbakevendende urinveisinfeksjon. Slik konkluderer Cochrane-samarbeidet etter å ha gått systematisk gjennom relevant forskningslitteratur.


Om publikasjonen

  • Utgitt: 2008
  • Forfattere: Sæterdal I.

Hovedbudskap

Tranebær og urinveisinfeksjon 
Urinveisinfeksjon (infeksjoner i nedre urinveier) er en av de vanligste plager hos kvinner i alle aldre. Mange opplever urinveisinfeksjon en eller annen gang i livet, og for noen er infeksjonen en stadig tilbakevendende plage.

Urinveisinfeksjon skyldes oftest tarmbakterier som kommer seg opp i urinveiene og fører til irritasjon i urinrøret og blæren. Dette kan gi svie ved vannlating og hyppige vannlatinger.

For å forebygge urinveisinfeksjon har tranebær (juice eller kapsler) vært brukt i folkemedisinen de siste tiårene. Hvordan tranebær skal virke, er ikke kjent, men det er foreslått at de hindrer tarmbakteriene i å feste seg til blæreveggen.

Urinveisinfeksjon behandles vanligvis med antibiotika. Dersom tranebær er effektivt, kan det være et alternativ for å redusere bruk av antibiotika.

Kan tranebær forebygge urinveisinfeksjon?
Studiene viste at regelmessig bruk av tranebærprodukter muligens kan forebygge urinveisinfeksjon sammenliknet med placebo (narremedisin), særlig hos kvinner med tilbakevendende urinveisinfeksjon.

Det er uklart hva som har størst effekt av juice og kapsler og i hvor store doser produktene bør brukes.

Det er lav kvalitet på dokumentasjonen for effekt av tranebær. Dette betyr at det er veldig sannsynlig at videre forskning kommer til å ha en viktig innflytelse på vår tillit til disse resultatene og kan endre dem.

Forskerne fant ingen alvorlige bivirkninger av tranebær. Det var generelt mange (opp til 55 %) som trakk seg fra behandlingen. Grunner som de oppga for å trekke seg, var blant annet kvalme, kalori-innhold, vond smak, mage-tarmforstyrrelser, irritert hud og høyt blodsukker.

Det er middels kvalitet på dokumentasjonen for bivirkninger av tranebær. Dette betyr at det er sannsynlig at videre forskning kommer til å ha en viktig innflytelse på vår tillit til disse resultatene og kan endre dem.

Hva er denne informasjonen basert på?
Et internasjonalt forskerteam lette etter studier som direkte sammenliknet bruk av tranebær (juice, kapsler/tabletter) med placebo, annen behandling eller ingen behandling for forebygging av urinveisinfeksjon. Forskerne fant ikke studier som sammenliknet tranebær med antibiotika.

Forskerne fant ti studier som oppfylte kravene de hadde fastsatt på forhånd. Studiene hadde til sammen inkludert 665 personer fra USA, Canada, Skottland og Finland. Studiene varte fra 6 måneder til 1 år. Studiene ble utført med kvinner med tilbakevendende urinveisinfeksjon, eldre kvinner og menn og pasienter som trengte kateterisering på grunn av blæreforstyrrelser

Sammendrag