Systematisk oversikt
Tiltak for oppfølging av for tidlig fødte barn
Systematisk oversikt
|Publisert
Hva er effekten av forebyggende tiltak, tidlig intervensjon og behandling for barn født prematurt, med og uten ulike funksjonshemninger? Hva er effekten av foreldrestøttende tiltak for familier med premature barn?
Last ned
Hovedbudskap
Barn født prematurt skårer lavere enn andre barn på tester som måler kognitiv funksjon. De har også øket forekomst av ADHD, andre atferdsproblemer og fysiske funksjonshemninger. Vi stilte følgende spørsmål i denne rapporten: Hva er effekten av forebyggende tiltak, tidlig intervensjon og behandling for barn født prematurt, med og uten ulike funksjonshemninger? Hva er effekten av foreldrestøttende tiltak for familier med premature barn?
Metode
Rapporten er en kunnskapsoppsummering basert på systematiske oversikter (”oversikt over oversikter”). Etter omfattende søk i flere databaser høsten 2005 ble seks systematiske oversikter inkludert.
Resultater
Fire av de inkluderte systematiske oversiktene var av høy metodisk kvalitet, én oversikt av moderat metodisk kvalitet og en oversikt hadde mangelfull kvalitet.
”Developmental care” på nyfødtavdeling kan gi bedre spiseresultater på kort sikt for premature barn. Barn som ble omfattet av ”developmental care” (som ”NIDCAP”) hadde også noe mindre behov for hjelp til å puste og hadde totalt sett litt kortere sykehusopphold. Det ble også påvist bedre utviklingsnevrologiske resultater ved 12 og 24 måneders alder for premature som fikk disse tiltakene.
Resultatene indikerte at barn med risiko for å utvikle funksjonshemninger har nytte av alderstilpassete tiltak, dvs. Korrigert for prematuritet. Premature barn på nyfødtavdeling hadde gunstig effekt på ernæring og respirasjon av ulike stressreduserende tiltak. Spesifikke og generelle utviklingsprogrammer hadde positiv effekt på motorisk utvikling. Premature barn eller barn med lav fødselsvekt som fikk 5 tidlig intervensjon hadde noe bedre motorisk funksjon sammenliknet med barn som ikke har fått tidlig intervensjon.
Kengurumetoden var trygg for premature og hadde gunstige effekter på ernæringstilstanden til en del barn, men det er uklart om metoden hadde positiv effekt på vektutvikling eller andre utfall. Enkeltstudiene var av såpass mangelfull kvalitet at vi ikke kunne konkludere sikkert om massasje til premature barn.
Så å si alle de systematiske oversiktene beskrev mangel på relevante og pålitelige studier. Det betyr at det er store kunnskapshull på feltet som retningslinjen for oppfølging av premature barn skal dekke.