Omtale av Cochrane-oversikt
Styrketrening bedrer fysisk funksjon hos eldre
Forskningsomtale
|Oppdatert
Progressiv styrketrening er effektivt for å bedre fysisk funksjon hos eldre. Slik konkluderer Cochrane-samarbeidet etter å ha gått systematisk gjennom relevant forskningslitteratur.
Hovedbudskap
Muskelstyrke er den maksimale kraften som en muskel eller muskelgruppe kan utvikle. Tap av muskelstyrke er en vanlig tilstand hos eldre. Gjennomsnittlig muskelstyrke hos mennesker i åttiårene er ca. 40 % mindre enn hos dem i tyveårene. Redusert muskelstyrke i bena er forbundet med redusert ganghastighet, økt risiko for redusert funksjonsevne og fall.
Progressiv styrketrening betyr at motstanden i treningsøvelsen øker parallelt med at styrken øker, slik at muskelen får den samme relative belastningen. Denne formen for styrketrening blir ofte brukt for å øke muskelstyrke. Det er vanlig å bruke hjelpemidler som treningsapparater, frie vekter og elastiske bånd.
I Norge er det ulik praksis i forhold til å opplyse eldre om at styrketrening kan være nyttig for å bedre fysisk funksjon. Det er også usikkert i hvor stor grad eldre får tilbud om progressiv styrketrening.
Virker progressiv styrketrening for eldre?
Studiene viste at progressiv styrketrening for eldre:
- bedrer trolig fysisk funksjon
- øker muligens muskelstyrken i bena
- bedrer trolig balansen noe
- øker muligens ganghastigheten
- har muligens ingen påvirkning på smerte
- har trolig en liten, positiv effekt på smerte hos artrosepasienter
Det kan også se ut til at progressiv styrketrening med høy intensitet har litt større effekt på muskelstyrken enn styrketrening med lav intensitet.
Kvalitet på dokumentasjonen
Vi skiller mellom dokumentasjon av høy, middels, lav eller svært lav kvalitet. Jo høyere kvalitet, jo mer kan vi stole på dokumentasjonen. Dokumentasjonen for fysisk funksjon, balanse og smerte er av moderat kvalitet. Dokumentasjonene for ganghastighet og muskelstyrke er av lav kvalitet
Hva er denne informasjonen basert på?
Et internasjonalt forskerteam lette etter studier som har undersøkt hvordan progressiv styrketrening virker på eldre. Forskerne fant 121 studier som oppfylte kravene de hadde fastsatt på forhånd. Studiene hadde til sammen 6700 deltagere.
Studiene de fant sammenlignet eldre som trente styrke med eldre som ikke trente eller som fikk andre tiltak. Deltakerne var både friske eldre, eldre med nedsatt funksjonsevne og eldre med en medisinsk diagnose. I de fleste av de oppsummerte studiene ble det brukt styrketreningsprogram med høy intensitet og treningsapparater. I noen av studiene ble det brukt program med lav til moderat intensitet, for det meste ved hjelp av elastiske bånd. Treningen ble gjennomført to til tre ganger i uken i alle studiene. Det var stor variasjon i varigheten av programmene og antall øvelser, men de fleste programmene varte fra 8-12 uker.
En begrensning ved studiene er at bivirkninger er dårlig rapportert, men det ser ut til at alvorlige bivirkninger er sjeldne. Dessuten vet vi ikke noe om langtidseffekten, siden de fleste studiene ikke har gjort målinger i tiden etter at treningsprogrammet var avsluttet.
Kilde
Liu CJ, Latham NK. Progressive resistance strength training for improving physical function in older adults. Cochrane Database of Systematic Reviews 2009, Issue 3.
Les hele artikkelen i Cochrane Library http://www.mrw.interscience.wiley.com/cochrane/clsysrev/articles/CD002759/frame.html