Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Samsoving, smokk, amming og krybbedød – finnes det en sammenheng?»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Samsoving, smokk, amming og krybbedød – finnes det en sammenheng?

Systematisk oversikt

Samsoving, smokk, amming og krybbedød – finnes det en sammenheng?

Publisert Oppdatert

Hensikten med denne rapporten var å vurdere tilgjengelig forskning på samsoving og bruk av smokk og hvilke effekter det har på amming og risiko for krybbedød.

Hensikten med denne rapporten var å vurdere tilgjengelig forskning på samsoving og bruk av smokk og hvilke effekter det har på amming og risiko for krybbedød.


Om publikasjonen

  • Utgitt: 2005
  • Av: Kunnskapssenteret
  • Forfattere: Alquist R , Grøgaard J , Hellenes K , Hofmann B , Myr R , Reinar L , Rognum T , Nilsen A , Nilsen E , Saugstad O , Aalen O.
  • ISSN elektronisk: 1503-9544
  • ISBN elektronisk: 82-8121-049-4

Sammendrag

Innledning

Hvert år dør omtrent 20 barn i krybbedød i Norge.  Påstandene om sammenhenger er mange blant fagfolk: Samsoving øker risiko for krybbedød, samsoving fremmer vellykket amming, bruk av smokk kan forhindre krybbedød, bruk av smokk hindrer vellykket amming og amming kan beskytte mot krybbedød.

Hensikten med denne rapporten var å vurdere tilgjengelig forskning på samsoving og bruk av smokk og hvilke effekter det har på amming og risiko for krybbedød.  En bredt sammensatt utredningsgruppe har utarbeidet denne metodevurderingen.

Metode

Vi lette systematisk etter relevant forskning i seks databaser.  Søkene ble gjort i juni 2004, og oppdatert i februar 2005.  40 studier tilfredsstilte våre krav til studiedesign, metodisk kvalitet og tema.

Resultater

Barn som sover i foreldrenes seng, blir ammet mer enn barn som sover alene.

Forskningen kan imidlertid ikke si oss sikkert om samsoving fremmer amming, eller om resultatet skyldes at det er mødre som ammer mye som velger å sove sammen med barna.

Forskning har ikke vist noen sammenheng mellom samsoving og økt risiko for krybbedød blant spedbarn over åtte uker.

Samsoving, når mor har røykt i svangerskapet og/eller mor eller partner røyker etter fødsel øker risiko for krybbedød.  Det er uklart om samsoving øker risiko for krybbedød blant nyfødte (yngre enn åtte uker).

Smokkbruk i spedbarnsperioden har antakelig ikke effekt på om barnet ammes eller ikke.  Det er uklart om tidlig introduksjon av smokk påvirker hvor lenge barn blir ammet.

Bruk av smokk er forbundet med redusert risiko for krybbedød.  Måten studiene er gjennomført på, gjør at vi ikke kan være helt sikre på at det faktisk er en årsakssammenheng.

Det er uklart om amming er en viktig beskyttende faktor mot krybbedød.

Konklusjon

Samsoving er uheldig hvis mor har røykt i svangerskapet og/eller mor eller partner røyker etter fødselen.  På grunn av måten de fleste studiene er gjennomført på, kan vi ikke trekke noen sikre slutninger om sammenhengen mellom amming og krybbedød, amming og smokkbruk, samsoving og amming, samsoving og krybbedød (> åtte uker) og smokkbruk og krybbedød.  Forskningen har hittil ikke avklart om samsoving er uheldig når barnet er yngre enn åtte uker.