Regionprosjektet – Nyttig forebygging?
Rapport
|Publisert
Rapporten er en evaluering av Regionprosjektet, et statlig styrt, lokalt basert forebyggingsprosjekt som ble initiert av Bondevik II-regjeringen.
Last ned
Hovedbudskap
Regionprosjektet har ikke ført til redusert rusmiddelbruk og færre rusrelaterte problemer blant ungdom i de ni kommunene som var med. Men prosjektet har bidratt til bedre samarbeid om rusforebygging innad og mellom kommuner. Slik konkluderer SIRUS´ forskergruppe i sin evaluering av prosjektet.
Sammendrag
Rapporten er en evaluering av Regionprosjektet, et statlig styrt, lokalt basert forebyggingsprosjekt som ble initiert av Bondevik II-regjeringen. Ingeborg Rossow, Bergljot Baklien, Hilde Pape og Elisabet E. Storvoll står bak evalueringen, som er gjort på oppdrag av det tidligere Sosialdepartementet. Analysene bygger på et omfattende datamateriale der bl.a. intervjuer med aktører på sentralt og lokalt nivå, observasjon av møter og iverksetting av tiltak, spørreskjemaundersøkelser av 40 000 skoleungdommer og kjøpsforsøk i butikker som selger øl inngår.
Ingen kortsiktige effekter
Regionprosjektet hovedmålsetting om å redusere rusmiddelbruk og begrense rusrelaterte skader blant ungdom ble ikke innfridd i løpet av den perioden som evalueringen dekker (2004-2006). Prosjektet bidro heller ikke til å begrense ungdoms tilgang på alkohol. Rapporten peker på flere mulige forklaringer på de manglende resultatene. Bare et fåtall av tiltakene som kommunene ble anbefalt av Sosial- og helsedirektoratet hadde dokumentert effekt på rusmiddelbruk og rusrelaterte skader. Mange av tiltakene hadde et langt tidsperspektiv og noen ble satt i gang i ufullstendige "light"-versjoner.
Samarbeid og ny kunnskap
Regionprosjektet har derimot ført til at en del av kommunene har etablert nye tverrfaglige samarbeidsformer både internt og seg i mellom. Når det gjelder tilpasning og videreutvikling av forebyggingstiltak, har dessuten den lokale kompetansen økt. Organiseringen i kommunene har vært funksjonell, og prosjektet har hatt god politisk og administrativ forankring lokalt. Samarbeidet med Sosial- og helsedirektoratet på sentralt nivå opplevde derimot mange av de involverte kommunene som problematisk.
Framtidig forebygging
Rapporten peker på at ingen av kommunene i Regionprosjektet har tatt i bruk de mest virksomme strategiene i rusforebygging. Forskning viser at det å begrense tilgjengeligheten på alkohol har effekt. Strengere håndheving av salgs- og skjenkebestemmelsene kan også være virksomme forebyggingstiltak.
Fakta om Regionprosjektet Regionprosjektet var en del av Bondevik II-regjeringens Handlingsplan mot rusmiddelproblemer (2003-2005). Hovedmålsettingen var å utvikle gode forebyggende tiltak og å videreutvikle eksisterende tiltak med sikte på å begrense rusmiddelbruk og rusmiddelrelaterte skader, med hovedfokus på barn og unge.
Seks kommuner/regioner ble valgt ut til å delta i prosjektet: Larvik, Haugesund, Narvik, Os, Nesodden og fire kommuner på Ytre Søre Sunnmøre. De mottok til sammen 20 millioner kroner over en periode på tre år, og fikk i tillegg faglig veiledning fra de regionale kompetansesentrene for rusmiddelspørsmål. Sosial- og helsedirektoratet sto for den sentrale styringen av prosjektet.
Dette er en rapport fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS). SIRUS ble en del av Folkehelseinstituttet 01.01.2016.