Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Overskjenking i Bergen»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Overskjenking i Bergen

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Rapport

Overskjenking i Bergen

Publisert Oppdatert

Rapporten er en studie av omfanget av overskjenking på utesteder i Bergen sentrum.

Rapporten er en studie av omfanget av overskjenking på utesteder i Bergen sentrum.


Bestill

Last ned:

Sammendrag

Rapporten er en studie av omfanget av overskjenking på utesteder i Bergen sentrum. Den søker å svare på når og hvor overskjenking foregår, og gir noen mulige forklaringer på funnene. Undersøkelsen er gjort på oppdrag av Sosial- og helsedirektoratet, og fokuserer også på effekter av Ansvarlig Vertskap i Bergen.

Rapporten bygger på testkjøp på 55 skjenkesteder i Bergen sentrum i november 2006. Ved bruk av skuespillere som spilte svært beruset ble det testet om fulle gjester får servering og hva som skjer når gjestene bestiller.

Antall overskjenkinger i Bergen har økt fra 63 prosent i 2003 til 84 prosent i 2006. I denne perioden har opplæring i Ansvarlig Vertskap blitt obligatorisk for alle ansatte på steder som har åpent til kl tre på natta i Bergen.

I rapporten presenteres mulige forklaringer på overskjenkingen. Resultatene viser at det er lettere for svært berusede å få servering når det er høy musikk, mange gjester i lokalet og beruselsesnivået generelt er høyt. Mannlige skuespillere ble nektet servering noe oftere enn kvinner, og kvinnelige bartendere nektet å servere noe oftere enn mannlige.

Den kulturelle konteksten blir framhevet som en viktig faktor. Den uformelle aksepten av beruselse er sterk i Norge, ikke minst blant de unge gjestene og ansatte på utestedene. Denne allmenne aksepten kan være mer avgjørende for om fulle gjester får servering enn lovens bestemmelser.

Forskerne konkluderer med at det fortsatt er behov for mer og bedre opplæring om overskjenking og dens konsekvenser for ansatte i skjenkenæringen. Men kursingen må følges av mer og bedre kontroller, og alkoholloven må faktisk håndheves.

Dette er en rapport fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS). SIRUS ble en del av Folkehelseinstituttet 01.01.2016.

Om rapporten

  • Utgitt: 5/2007
  • Av: Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS)
  • Forfattere: Lauritzen HC, Baklien B.
  • ISSN trykt: 1502-8178
  • ISBN trykt: 978-82-7171-303-4