Omtale av Cochrane-oversikt
Normer mot alkoholmisbruk
Forskningsomtale
|Oppdatert
Normgivende tiltak kan redusere alkoholmisbruk blant studenter. Normer overføres på forskjellige måter og det ser ut til at noen overføringsmetoder gir bedre effekt enn andre. Slik konkluderer Cochrane-samarbeidet etter å ha gått systematisk gjennom relevant forskningslitteratur.
Hovedbudskap
Alkoholmisbruk versus akseptabelt alkoholkonsum?
Alkohol kan misbrukes ved at det drikkes for ofte og / eller for mye. Forebygging av alkoholmisbruk er viktig for å unngå utvikling av alkoholavhengighet, forgiftning, alkoholrelaterte ulykker og for tidlig død. Ved å iverksette tiltak for å overføre sosiale normer om hva som er akseptabelt alkoholkonsum kan unge voksne få klare rammer for bruk av alkohol og dermed redusere risikoen for alkoholavhengighet. Unge voksne har en tendens til å tro at andre jevnaldrende drikker mer, eller oftere enn det de faktisk gjør. Normgivende tiltak har som formål å endre slike feilaktige oppfattelser. Eksempler på slike tiltak er tilbakemeldinger om deltakernes personlige forbruk av alkohol sammenlignet med gjennomsnittlig konsum på universitet eller hva som er akseptabel alkoholmengde. Tilbakemeldingene gis enten ansikt-til-ansikt, i grupper, per sms, via e-post og har gjerne en motiverende form. Sammenligningsgruppene fikk eksempelvis ingen tiltak, standardisert informasjonsbrosjyrer eller egne undervisningsopplegg av kort varighet.
Virker normpåvirkning?
Studiene viste varierende effekter. Noen av de normgivende tiltakene som ble brukt viste gode resultater, mens andre tiltak ikke frembrakte effektstørrelser av særlig praktisk betydning.
Studiene viste at normpåvirkningstiltak:
- Trolig reduserer alkoholkonsentrasjon i blodet
- Trolig gir færre dager der det ble drukket alkohol
- Trolig reduserer mengde alkohol som drikkes på én gang
Siden tiltakene som ble brukt i enkeltstudiene var så ulike i form og med en viss variasjon i deltakernes alkoholproblemer, er det vanskelig å slå resultatene sammen. Vi skiller mellom dokumentasjon av høy, middels, lav, eller svært lav kvalitet. Jo høyere kvalitet, jo mer kan vi stole på dokumentasjonen. Det er middels kvalitet på dokumentasjonen for utfallsmålene av normgivende tiltak nevnt ovenfor. Det er sannsynlig at resultater fra andre enkeltstudier vil kunne endre effektestimatet og heve kvaliteten på dokumentasjonen. Ny forskning vil muligens påvirke vår tillit til effektestimatet.
Hva er denne informasjonen basert på?
Et forskerteam lette etter studier som har undersøkt hvordan alle typer normgivende tiltak (social norms) påvirker alkoholmisbruket blant universitets- og høyskolestudenter med og uten etablert alkoholmisbruk. Forskerne fant 22 randomisert kontrollerte studier som oppfylte kravene de hadde fastsatt på forhånd. Studiene hadde til sammen 7 275 deltagere. Sammenslåing av resultatene fra studiene viser at noen normgivende tilbakemeldingstiltak er effektive. Ifølge artikkelforfatterne er både internettbaserte tilbakemeldinger og individuelle ansikt-til-ansikt trolig effektive tiltak for å redusere alkoholmisbruk. For e-post og gruppebaserte tilbakemeldinger samt kampanjer, er ikke resultatene signifikante og disse anbefales dermed ikke. Det var ikke mulig å sammenligne resultatene mellom de ulike normgivende tiltakene fordi enkeltstudiene målte effekten av ett tiltak sammenlignet opp mot ingen tiltak eller andre typer tiltak som ikke var normgivende. Resultater fra 4 andre inkluderte enkeltstudier som man ikke har fått inn data om, kan endre effektstørrelsene.
Kilde
Moreira MT, Smith LA, Foxcroft D. Social norms interventions to reduce alcohol misuse in University or College students. Cochrane Database of Systematic Reviews 2009, Issue 3. Art. No.: CD006748. DOI: 10.1002/14651858.CD006748.pub2
Artikkelen er tilgjengelig i fulltekst her: http://www.mrw.interscience.wiley.com/cochrane/clsysrev/articles/CD006748/frame.html