Narkotikasituasjonen i kommunene
Statistikk
|Publisert
Resultater fra årene 2002 og 2003
Last ned
Sammendrag
Hovedtyngden av kommunene, rundt 50 %, oppga i 2002 og 2003 at det ikke har skjedd noen endring i narkotikasituasjonene fra året før. Men andelen kommuner med stabil situasjon varierer for de ulike typer stoff. Andelen kommuner som rapporterer om en økning i antall misbrukere i forhold til året før var lavere i 2003 enn i 2002 for nesten alle stoffer.
Cannabis, amfetamin og beroligende midler ser ut til å bli vanligere. Bruk av kokain og løsemidler har lavest vekst og for en relativt stor andel kommuner rapporteres at disse stoffer ikke kan påvises i kommunen. Bruk av opiater og ecstasy øker også i en del kommuner, men det er også en relativt stor andel kommuner hvor det rapporteres om færre brukere eller at slike stoffer ikke finnes. Politiet og helse- og sosialetatene vurderer tendensene i utviklingen ganske likt for de fleste stoffer.
Rapporten gir i tillegg helse- og sosialetatenes og politiets vurdering av antall misbrukere, aldersforskjeller i bruk av narkotiske stoffer og personer på venteliste for LAR i kommunene. Den gir også oversikt over kommunenes arbeid med å utarbeide rusmiddelpolitisk handlingsplan.
I over halvparten av kommunene oppga helse- og sosialetaten at alkohol var det største problemet for både voksne og ungdom. Politiet vurderer narkotikabruk som mer alvorlig enn sosialetatene.
Dette er en rapport fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS). SIRUS ble en del av Folkehelseinstituttet 01.01.2016.