Hopp til innhold

Forskningsomtale

Når fostervannet går: Mindre risikabelt å sette i gang fødselen enn å vente

For gravide kvinner som er mer enn 37 uker på vei, ser det ut til at det å sette i gang fødselen etter at vannet har gått er bedre enn å vente på at fødselen setter i gang av seg selv. Dette viser en publisert systematisk oversikt.

For gravide kvinner som er mer enn 37 uker på vei, ser det ut til at det å sette i gang fødselen etter at vannet har gått er bedre enn å vente på at fødselen setter i gang av seg selv. Dette viser en publisert systematisk oversikt.


Hovedbudskap

Forskjellene ser ikke ut til å være store, og det kan hende at noen kvinner likevel velger å vente på at fødselen skal sette i gang av seg selv.

Hva er igangsetting av fødselen?
Når fostervannet går hos kvinner som er minst 37 uker på vei uten at de får rier, kan man enten velge å sette i gang fødselen eller man kan vente og se om fødselen begynner av seg selv.

Man har vært bekymret for at igangsetting av fødselen kan føre til økt bruk av keisersnitt, tang eller vakuum. På den annen side har man vært redd for at det å vente for lenge kan føre til alvorlige infeksjoner hos mor eller barn.

Er det best å sette i gang fødselen eller å vente?
Studiene viste at:

  • Det var liten eller ingen forskjell i antall kvinner som ble forløst med keisersnitt, tang eller vakuum mellom gruppen som fikk satt i gang fødselen og gruppen som ventet på at fødselen skulle komme i gang av seg selv.
  • Det var liten eller ingen forskjell mellom gruppene i antall nyfødte som fikk blodforgiftning
  • Færre av mødrene som fikk satt i gang fødselen fikk betennelse i fosterhinnene og betennelse i livmorslimhinnene
  • Hos mødrene som fikk satt i gang fødselen ble færre av babyene innlagt på barneintensiven
  • Flere av mødrene som fikk satt i gang fødselen var fornøyde med behandlingen

Det er høy til middels kvalitet på denne dokumentasjonen. Det vil si: I de fleste tilfeller er det lite sannsynlig at videre forskning kommer til å endre vår tillit til resultatene.

Hva er denne informasjonen basert på?
Et internasjonalt forskerteam lette etter studier som hadde undersøkt om det var best å sette i gang en fødsel etter vannet var gått. Forskerne fant 12 studier som oppfylte kravene de hadde fastsatt på forhånd. 

Studiene de fant, sammenliknet kvinner som hadde fått satt i gang fødselen innen 24 timer etter at vannet var gått, med kvinner som ventet i mer enn 24 timer. Studiene omhandlet kvinner som var minst 37 uker på vei. I de fleste tilfellene ble kvinnene behandlet med oxytocin (gjennom drypp) eller prostaglandin (gjennom stikkpiller eller gel i skjeden) for å modne livmormunnen og dermed sette i gang fødselen.

Kilde
Dare MR, Middleton P, Crowther CA, Flenady VJ, Varatharaju B. Planned early birth versus expectant management (waiting) for prelabour rupture of membranes at term (37 weeks or more). The Cochrane Database of Systematic Reviews 2006, Issue 1.

Les hele artikkelen i Cochrane Library (gratis tilgang via www.cochrane.no )

Sammendrag

    Om publikasjonen

  • Utgitt: 2006
  • Forfattere: