Rapport - stiftelsen GRUK
Koordinert hjelp for barn og unge – Rapport fra prosjekt i Skien og Porsgrunn
Rapport
|Oppdatert
Rapport fra et prosjekt for å prøve ut en forenkling av en voksenmodell på ungdom slik at den kan bidra til at barn og unge med sammensatte problemer og deres pårørende skal få et individuelt tilpasset og koordinert tjenestetilbud.
Last ned
Hovedbudskap
Bakgrunnen for prosjektet er at GRUK har utviklet en modell for å koordinere tilbudet for voksne mennesker med langvarige psykiske lidelser og behov for koordinerte tjenester, kalt Koordinering av psykososialt arbeid (KPA). Modellen har blitt tatt i bruk i ca 40 kommuner og bydeler over hele landet. GRUK har mottatt flere henvendelser fra fagpersoner og kommuner med spørsmål om metoden kunne tilpasses barn og unge.
I dette prosjektet har vi forenklet, tilpasset og utprøvd arbeidsmodellen, slik at den kan bidra til at barn og unge med sammensatte problemer og deres pårørende skal få et individuelt tilpasset og koordinert tjenestetilbud. Arbeidsmodellen støtter arbeidet med individuell plan, og sørger for størst mulig grad av brukermedvirkning i prosessen. Modellen fokuserer både på individ og system.
Modellen er prøvet ut i Porsgrunn og Skien kommune, i samarbeid med BUP ved Sykehuset Telemark HF. 14 medarbeidere fra de to kommunene har fått opplæring som koordinatorer. De har lært å koordinere tilbudet i samarbeid med familien ved hjelp av et handlingsprogram. Opplæringen har foregått i tverretatlige veiledningsgrupper med veiledere fra kommuner og helseforetak. I tillegg har det vært avholdt 4 seminarer, hvor også ledere og veiledere har deltatt. Koordinatorene har fylt ut et evalueringshefte to ganger i løpet av prosjektet. Her har de målt i hvilken grad de selv følger handlingsprogrammet, i tillegg til at de har målt tilfredshet hos familiene. Resultatene er svært gode.
En tilrettelegger fra hver kommune har sammen med styringsgruppa bidratt til å sikre forankringen. På dette nivået har man arbeidet systematisk med å avdekke systemproblemer og løse disse. Det dreier seg for eksempel om usikkerhet i forhold til hvilke etater som skal ta ansvar for koordinatorfunksjonen, samt manglende rutiner for tildeling og bytte av koordinator, ansvar i overgangen mellom ungdom og voksen, og uklarheter i samarbeidet mellom sykehus og kommuner.
Alle involverte parter ønsker å videreføre arbeidet.
Vedlagt rapporten er opplæringsheftet for koordinatorer, veiledere for veiledere, samt evalueringshefte.
Dette er en rapport fra Stiftelsen GRUK – Gruppe for kvalitetsutvikling og sosial- og helsetjenesten. GRUK ble en del av Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten i 2007.